Καταστήματα Φυσικό αέριο

Πώς εξηγείται η κρίση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Αδιαμφισβήτητα, η ανακάλυψη του φυσικού αερίου είναι μία από τις πλέον ιστορικές στιγμές για την ανθρωπότητα, η ευρεία χρήση της οποίας άλλαξε ριζικά τη ροή της ιστορίας και διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Αν και το φυσικό αέριο ανακαλύφθηκε εκατοντάδες χρόνια πριν, η διευρυμένη διάδοσή του σε κάθε γωνιά του κόσμου ήταν βαθμιαία, με την πρώτη προσπάθεια εμπορευματοποίησης του φυσικού αέριου να λαμβάνει χώρα στη Μεγάλη Βρετανία γύρω στο 1785 και τη χρήση του φυσικού αερίου σε δημόσιες δομές να πραγματοποιείται στη Βαλτιμόρη και τη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών, μερικές δεκαετίες αργότερα. Η κατασκευή αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου αποτέλεσε ορόσημο για την επέλαση της εν λόγω πηγής ενέργειας και τη χρήση της σε διάφορες οικιακές λειτουργίες, όπως η θέρμανση, ο ηλεκτρισμός και η μαγειρική.


Και ενώ όλα δείχνουν πως η τεράστια κατανάλωση του φυσικού αερίου πρόκειται να καλύψει το 25% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2030, υπερβαίνοντας τη χρήση ενεργού άνθρακα και αποτελώντας μία ιδιαίτερα οικονομική λύση για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δομές κοινής ωφελείας, η τιμή του φυσικού αερίου, επηρεασμένη από την τεράστια ενεργειακή κρίση που μαστίζει τον πλανήτη, αλλά και από τον πληθωρισμό, δεν άργησε να εκτοξευθεί σε ακραία επίπεδα, ιδίως στα ευρωπαϊκά κράτη. Ως αποτέλεσμα, ένα σωρό απορίες γεννιούνται σχετικά με το φυσικό αέριο. Θα συνεχίσει αυτό να ανταποκρίνεται στις ανθρώπινες ανάγκες; Υπάρχουν αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο; Για ποιο λόγο η τιμή του φυσικού αερίου έχει ανεβεί τόσο πολύ και τι επιφυλάσσει το μέλλον για το φυσικό αέριο; Διαβάστε τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα!

Πανδημία, ενεργειακή κρίση και φυσικό αέριο

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων, που περιλαμβάνουν τόσο την προσφορά, όσο και τη ζήτηση του φυσικού αερίου και άλλων φυσικών πόρων, ενώ εικάζεται πως αρκετοί από τους εν λόγω παράγοντες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την πανδημία του Covid-19. Αναλυτικότερα:

  • Η ζήτηση του φυσικού αερίου θεωρείται ιδιαίτερα αυξημένη, για πολλούς λόγους. Αρχικά, τη στιγμή που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη είναι πασιφανείς, η Ευρώπη αντιμετώπισε έναν από τους πιο κρύους χειμώνες της ιστορίας της, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί της να χρειάζονται περισσότερο φυσικό αέριο για τη θέρμανση των σπιτιών τους. Αν υπολογιστεί το γεγονός ότι, ελέω πανδημίας, ο χρόνος παραμονής στο σπίτι ανέβηκε σε πρωτόγνωρα επίπεδα, η ανάγκη για φυσικό αέριο ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Σε συνδυασμό με τη μειωμένη απόδοση της αιολικής ενέργειας τα τελευταία έτη, λόγω χαμηλών ανέμων και ξηρού κλίματος, καθώς και με τη σταδιακή απόσυρση του άνθρακα, η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξήθηκε ακόμα περισσότερο.
  • Όσον αφορά στην προσφορά του φυσικού αερίου, τα μειωμένα επίπεδα αυτής εξηγούνται από διάφορα γεγονότα. Πρώτον, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η συντήρηση των υπαρχόντων πηγών φυσικού αερίου κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Νορβηγία. Αντιστοίχως, εξαιρετικά μειωμένο θεωρείται και το ποσοστό επενδύσεων σε φυσικό αέριο, στο πλαίσιο της γενικευμένης ενεργειακής μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της στροφής σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ολλανδία, μάλιστα, που αποτελεί τη χώρα με την κορυφαία παραγωγή φυσικού αερίου στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ξεκίνησε να επιβραδύνει την παραγωγή της το 2018, ενώ άλλα κράτη-μέλη ακολούθησαν. Τη στιγμή, λοιπόν, που το διαθέσιμο φυσικό αέριο στην Ευρώπη άγγιζε το 94% του επιθυμητού επιπέδου πριν από ένα έτος, πλέον καλύπτει μόλις το 74%.

Ο ρόλος της Ρωσίας στην κρίση του φυσικού αερίου

Καθώς η ενεργειακή κρίση πλήττει κατά βάση τον ευρωπαϊκό χώρο, είναι αδύνατο να μην υπολογιστεί το σύνολο των διπλωματικών και γεωπολιτικών αιτιών, που οδήγησαν σε άνοδο των τιμών διάφορων αναγκαίων πόρων, όπως το φυσικό αέριο. Εμφατικό παράδειγμα αποτελεί η Ρωσία, χώρα που ανέκαθεν αποτελούσε βαρόμετρο για τη διεθνή οικονομία λόγω της εξαιρετικής της γεωγραφικής θέσης, μεγάλης έκτασης και ισχυρής επιρροής στην παγκόσμια γεωπολιτική. Καίτοι υπεύθυνη για το 40% των εξαγωγών φυσικού αερίου στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά τα έτη 2019 και 2020, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η Ρωσία επωφελείται από την κρίση του φυσικού αερίου, μειώνοντας αισθητά τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ασκώντας, έτσι, έμμεσες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε η τελευταία να εγκρίνει τη λειτουργία του νεοκατασκευασθέντα αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ιδιαίτερη μνεία, πάντως, αξίζει να γίνει και στις υφιστάμενες εντάσεις στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία. Καθώς η Ρωσία είναι ένας από τους σπουδαιότερους παραγωγούς φυσικού αερίου, το ανοιχτό ενδεχόμενο πολέμου την καθιστά παράγοντα εξαιρετικά αστάθμητο, τόσο για τη διεθνή γεωπολιτική, όσο και για τη μελλοντική ροή της παγκόσμιας αγοράς του φυσικού αερίου.

Η αντιμετώπιση της κρίσης του φυσικού αερίου

Ενώ οι εξωφρενικά υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο δε δείχνουν κανένα σημάδι πτώσης, ως απόρροια της συνεχιζόμενης μειωμένης προσφοράς και αυξημένης ζήτησης, η προστασία των πολιτών από τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στο εγγύς μέλλον έχει συζητηθεί εκτενώς. Μία μεγάλη μερίδα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας έχει ήδη εφιστήσει την προσοχή του συνόλου των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας την αναγκαιότητα της προστασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά στη διαρκή άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου. Η Γαλλία, παραδείγματος χάρη, σταθεροποίησε τις τιμές του φυσικού αερίου μέχρι και την άνοιξη, με την ελπίδα πως, μέχρι τότε, η ζήτηση θα μειωθεί και η προσφορά θα αυξηθεί. Αντίστοιχα, χώρες όπως η Σουηδία προέβησαν στην επιδότηση των πλέον πληγέντων νοικοκυριών, που αδυνατούν να επωμιστούν το αυξημένο κόστος του φυσικού αερίου.

Το μέλλον του φυσικού αερίου

Μία ακόμη εύλογη απορία είναι, ποιο είναι το πλάνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον του φυσικού αερίου και των υπόλοιπων ενεργειακών πόρων; Στόχος των ευρωπαϊκών θεσμών αποτελεί η οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος που να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των πολιτών και να ανταποκρίνεται στα πρότυπα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας τόσο τους ρύπους, όσο και τις πιθανότητες εμφάνισης ενεργειακών κρίσεων όπως η τωρινή. Με τα νέα πλάνα να απορρίπτουν εξολοκλήρου τη μελλοντική χρήση του φυσικού αερίου, που εξάλλου συντελεί στην κλιματική κρίση, η Κομισιόν έχει ήδη προτείνει τη λήξη κάθε μακροπρόθεσμου συμβολαίου εμπορευματοποίησης του φυσικού αερίου μέχρι το 2049, ένα χρόνο πριν την, κατά γενική ομολογία, ώρα μηδέν για τον πλανήτη. Η παύση της χρήσης πόρων όπως το φυσικό αέριο, ωστόσο, φαντάζει κάθε άλλο παρά εύκολη, αφού μια τέτοια μετάβαση όχι μόνο προϋποθέτει την εξεύρεση εναλλακτικών ανανεώσιμων πόρων, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο, αλλά ενδέχεται, επίσης, να αποτελέσει αφετηρία για αρκετές διπλωματικές αντιπαραθέσεις.

 

Αναζητήστε εταιρείες και καταστήματα πώλησης φυσικού αερίου στον επαγγελματικό οδηγό f-all.gr

Αναζητήστε εταιρείες και καταστήματα πώλησης φυσικού αερίου στη Λάρισα στο elarisa.gr



Kατηγορίες