Καταστήματα Κρεοπωλεία

Ποια κρέατα είναι καλύτερα για την υγεία μας
;

Το κρέας είναι μια πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο γενικά προτείνεται να μην καταναλώνετε συχνά κρέας. Φροντίστε επίσης να ελαχιστοποιήσετε την περιεκτικότητα σε λίπος στο κρέας που καταναλώνετε επιλέγοντας προσεκτικά το είδος του κρέατος και χρησιμοποιώντας υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος. Η σωστή επιλογή μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία σας και να συμβάλλει στην αποφυγή  χρόνιων διαταραχών, όπως καρδιακές παθήσεις.


Κόκκινο κρέας θεωρείται το μοσχαρίσιο (βοδινό/βόειο) κρέας, το χοιρινό κρέας, το αρνί και το κατσίκι, καθώς και οποιοδήποτε παράγωγο αυτών, όπως ο κιμάς και τα παϊδάκια. Αν και η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, σε μικρές ποσότητες είναι απαραίτητο, καθώς αποτελεί καλή πηγή θρεπτικών συστατικών όπως οι πρωτεΐνες, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Ειδικότερα, πρόκειται για μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και πολύτιμων μικροθρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, αλλά ταυτόχρονα περιέχει κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συνδέονται στενά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Γι’ αυτό το λόγο, συστήνεται η κατανάλωσή του να είναι περιορισμένη, στοχεύοντας ιδανικά στη μία μερίδα ανά εβδομάδα. Ο ΠΟΥ συνιστά να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 500 γραμμάρια μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, ενώ προτείνει –στο μέτρο του δυνατού– την πλήρη αποχή από την κατανάλωση αλλαντικών. Είναι προτιμότερο να επιλέγονται άπαχα κομμάτια κρέατος, όπως είναι το ψαρονέφρι ή μέρη του χοιρινού από τα οποία έχει αφαιρεθεί όλο το ορατό λίπος και κομμάτια βοδινού όπως το φιλέτο, το νουά, το κιλότο ή το στρογγυλό, που είναι λιγότερο πλούσια σε λίπος.

Βοδινό κρέας: Το βόειο κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, αλλά γενικά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μια φρυγανισμένη μπριζόλα με 6 κιλά περιέχει 40 γραμμάρια πρωτεΐνης, αλλά και 38 γραμμάρια λίπους, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Ελαχιστοποιήστε την περιεκτικότητα σε λιπαρά του βοείου κρέατος που καταναλώνετε, κόβοντας όλο το ορατό λίπος πριν από το μαγείρεμα. Επιλέξτε κρέατα που ονομάζονται στρογγυλά ή φιλέτα, τα οποία είναι πιο λιτά από άλλα. Αναζητήστε καλύτερα βόειο κρέας άπαχο. Πλέον, πολλές αγορές διαθέτουν βοδινό κρέας από βοοειδή που τρέφονται με χόρτο, μια υγιέστερη εναλλακτική λύση από το βόειο κρέας που τρώει σιτηρά.

Λευκό κρέας θεωρείται κυρίως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα. Δευτερευόντως, στην κατηγορία αυτή ανήκουν η πάπια και η χήνα αλλά και το ψάρι. Τα πουλερικά είναι μια γενικά πλούσια σε πρωτεΐνες, σχετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά επιλογή όταν αφαιρεθεί το λιπαρό δέρμα πριν από το μαγείρεμα. Για να διατηρήσετε την υγρασία στα πουλερικά κατά το ψήσιμο, μπορείτε να αφήσετε το δέρμα του αρκεί να του αφαιρέσετε το λίπος πριν το φάτε. Ελέγξτε τις ετικέτες των κρεάτων που αγοράζετε χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή αγοράστε μόνο το αλεσμένο κρέας στήθος. Αποφύγετε την κατανάλωση πάπιας. Αν και θεωρείται πουλερικό, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.


Οι μέθοδοι μαγειρέματος επηρεάζουν επίσης την ποιότητα του κρέατος. Επιλέξτε το ψήσιμο στο φούρνο ή το ψήσιμο στη σχάρα. Μπορείτε να μειώσετε την περιεκτικότητα του φαγητού σε λιπαρά αφαιρώντας το στερεοποιημένο λίπος πριν το σερβίρισμα. Δεν πρέπει να αφήνουμε το κρέας να στεγνώνει. Εάν το κρέας στεγνώσει και χάσει τα υγρά του, χάνει και όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει να μας προσφέρει. Μην μπερδεύουμε τα υγρά του κρέατος με το αίμα.

 

Αναζητήστε κρεοπωλεία στην περιοχή σας!



Kατηγορίες