Γεωργικά μηχανήματα Καταστήματα

Γεωργικά μηχανήματα: οι τύποι και η χρήση τους

Η χειροκίνητη πραγματοποίηση κάθε δραστηριότητας σε ένα αγρόκτημα, ιδίως όσον αφορά σε αγροκτήματα πολλών στρεμμάτων, ακούγεται σαν ουτοπικό σενάριο. Από την αρχαιότητα κιόλας, η εφεύρεση και εξέλιξη διαφόρων τύπων γεωργικών μηχανημάτων, που θα έκαναν κάθε δουλειά του χωραφιού να φαντάζει ευκολότερη, επιδιώχθηκε πολλάκις. Χάρη στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, ένα μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών του αγροτικού τομέα την σήμερον ημέρα χρησιμοποιεί διάφορα γεωργικά μηχανήματα, έτσι ώστε να διεκπεραιώσει έναν αξιοσημείωτο αριθμό καθηκόντων. Τα γεωργικά μηχανήματα είναι σε θέση να βοηθήσουν κάθε παραγωγό, να κάνει κάθε δουλειά γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά, ξεκουράζοντας τους αγρότες από την επιπλέον σωματική κόπωση της χειρωνακτικής εργασίας, απαλλάσσοντάς τους από το βάρος μίας ακόμα ευθύνης και βελτιώνοντας, συνάμα, την ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής. Τα γεωργικά μηχανήματα είναι κατασκευασμένα με προσεγμένο τρόπο, ούτως ώστε να πραγματοποιούν κάθε δραστηριότητα του χωραφιού με αξιοσημείωτη ακρίβεια και να διασφαλίζουν, με τον τρόπο αυτό, ένα άριστο αποτέλεσμα, το οποίο, μάλιστα, σώζει χρηματικούς πόρους, μειώνοντας, παράλληλα, στον ελάχιστο δυνατό βαθμό, τις πιθανότητες να προκληθούν τυχόν ζημιές στην παραγωγή. Ας μελετήσουμε, λοιπόν, τους τύπους των γεωργικών μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται ευρέως στις μέρες μας και κάνουν την ενασχόληση με το χωράφι περισσότερο εύκολη, αλλά και λιγότερο χρονοβόρα από ποτέ.


Το τρακτέρ

Από όλα τα γεωργικά μηχανήματα, το τρακτέρ σίγουρα είναι το μεγαλύτερο σε όγκο, αλλά και, πιθανότατα, αυτό που διαδραματίζει τον πλέον κεντρικό ρόλο στην παραγωγή. Το τρακτέρ είναι το γεωργικό μηχάνημα που φημίζεται για την τεράστια δύναμη και ικανότητα μεταφοράς οποιουδήποτε βαρέως αντικειμένου, γεγονός το οποίο βοηθάει ιδιαίτερα σε κάθε είδους εργασία σε ένα αγρόκτημα. Με τη σωστή του χρήση και το συνδυασμό με άλλα γεωργικά μηχανήματα, η χρήση του τρακτέρ είναι ο πρωταρχικός τρόπος μεταφοράς των σπαρτών και καρπών στην αγορά, πυροδοτώντας, έτσι, την προσφορά και αποτελώντας, κατ’ αυτό τον τρόπο την κινητήριο δύναμη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Διάφοροι τύποι τρακτέρ είναι διαθέσιμοι στην αγορά των γεωργικών μηχανημάτων, με μία ποικιλομορφία στο μέγεθος και τις δυνατότητες να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες του κάθε αγρότη.

Το άροτρο

Από την απαρχή των αγροτικών διαδικασιών, όπως αναπτύχθηκαν από τους πρώτους κιόλας πολιτισμούς, το άροτρο ήταν ένα από τα πρώτα γεωργικά μηχανήματα που εφευρέθηκαν (σε μία, σαφέστατε, αρκετά πιο πρώιμη μορφή από αυτή στην οποία συναντάται σήμερα) έτσι ώστε να διευκολύνουν τη ζωή και δραστηριότητα κάθε αγρότη. Το άροτρο είναι ένα γεωργικό μηχάνημα που, ουσιαστικά, προετοιμάζει το έδαφος για τη σπορά, αναδεύοντάς το έτσι ώστε ένα φρέσκο στρώμα χώματος να βρεθεί στην επιφάνεια. Καθώς αυτοματοποιεί με εξαιρετικό τρόπο τη διαδικασία του οργώματος, το άροτρο θεωρείται πως αποτελεί το γεωργικό μηχάνημα που σώζει τον περισσότερο χρόνο στους αγρότες. Διάφοροι τύπου αρότρων, που συνήθως κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το είδος, τις δυνατότητες και τον αριθμό των υνίων τους, μπορούν να βρεθούν και να πωληθούν από επιχειρήσεις γεωργικών μηχανημάτων. Ορισμένοι εξ αυτών είναι το σταθερό άροτρο, το αναστρέψιμο άροτρο, το άροτρο με υδραυλική υποβοήθηση, το άροτρο σε σχήμα ρόμβου και το άροτρο σε σχήμα σμίλης. Όπως κάθε γεωργικό μηχάνημα, όμως, ο στόχος παραμένει ένας: να οργώσουν το έδαφος με τον κατάλληλο δυνατό τρόπο για την καλλιέργειά του, την περίοδο της σποράς, είτε πρόκειται για ένα ακατέργαστο κομμάτι γης, είτε για ένα αγρόκτημα το οποίο ήδη έχει καλλιεργηθεί στο παρελθόν. Χάρη στο εν λόγω γεωργικό μηχάνημα, μάλιστα, κάθε είδους σοδειά αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς και διατηρεί αποτελεσματικότερα τα θρεπτικά της συστατικά.

Η αλωνιστική μηχανή

Εξαιρετικά ογκώδης αλλά, παρόλα αυτά, ιδιαίτερα χρήσιμη, η αλωνιστική μηχανή είναι ένα από τα σπουδαιότερα γεωργικά μηχανήματα, το οποίο λειτουργεί, στην ουσία, σαν χτένα. Η χτένα αυτή, ταυτόχρονα με το αλώνισμα, κόβει και μαζεύει τους πιο ώριμους καρπούς της καλλιέργειας, εξοικονομώντας, με τον τρόπο αυτό, πάρα πολλές ώρες της ημέρας σε δραστηριότητες συγκομιδής, οι οποίες υπό διαφορετικές συνθήκες θα γίνονταν χειροκίνητα. Η αλωνιστική μηχανή, μάλιστα, θεωρείται ένα από τα πλέον ευφυή γεωργικά μηχανήματα, διότι είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι συμβατή με τη συγκομιδή πολλαπλών σιτηρών, όπως είναι το σιτάρι, το καλαμπόκι, το κριθάρι, η σόγια, η βρώμη και το ρύζι. Μία σύγχρονη αλωνιστική μηχανή λειτουργεί συνδυαστικά με άλλα γεωργικά μηχανήματα, κάνοντας τη συγκομιδή εμφανώς ταχύτερη έτσι ώστε το χωράφι να είναι έτοιμο για την αμέσως επόμενη καλλιέργεια σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Η δισκοσβάρνα

Κατά καιρούς, ακόμη και μετά το όργωμα, το έδαφος μπορεί να έχει ακόμα σβόλους και σκληρά συντρίμμια. Η δισκοσβάρνα (ή, κοινώς, σβάρνα) είναι το γεωργικό μηχάνημα που χρησιμοποιείται για να σπάσει τους σβόλους και να αναμοχλεύσει το έδαφος, κάνοντας τη δομή του πιο ομοιόμορφη και λεία. Γενικά, χρησιμοποιείται ως το τελικό γεωργικό μηχάνημα για την προετοιμασία του εδάφους πριν από τη φύτευση των σπόρων. Η δισκοσβάρνα (ή, κοινώς, σκέτο σβάρνα) είναι ένα από τα απαραίτητα γεωργικά μηχανήματα στα οποία οι αγρότες για να αυξήσουν την παραγωγή τους. Αυτός ο εξοπλισμός άροσης χρησιμοποιείται επίσης στη δευτερογενή διαδικασία άροσης, όχι μόνο επειδή εκτιμάται πως συνδράμει σε μεγάλο βαθμό στη διάσπαση των σβόλων του εδάφους με εύκολο τρόπο, μεγάλη αποτελεσματικότητα και εξαιρετικά γρήγορα, αλλά και επειδή δίνει, με τον τρόπο αυτό, ένα πλούσιο φινίρισμα στο έδαφος, προκειμένου να το προετοιμάσει αποτελεσματικά για την τελική σπορά. Η δισκοσβάρνα, επίσης, αποτελεί το πρωταρχικό γεωργικό μηχάνημα, το οποίο επιτρέπει στους αγρότες να ελέγχουν με αποτελεσματικότητα την ύπαρξη των ζιζανίων γύρω από τα φυτά, από το σημείο της σποράς και ανάπτυξης της καλλιέργειας και έπειτα.

Τα συστήματα άρδευσης

Δεδομένου ότι χωρίς την ύπαρξη νερού, η καλλιέργεια δεν δύναται σε καμία περίπτωση να ευδοκιμήσει, τα συστήματα άρδευσης θεωρούνται τα πλέον κρίσιμα για την αγροτική παραγωγή γεωργικά μηχανήματα. Ένα σύστημα άρδευσης (ή, αλλιώς, καταιωνιστήρας άρδευσης, ψεκαστήρας άρδευσης ή απλώς ψεκαστήρας), χρησιμοποιείται για την άρδευση και ορθή κατανομή του νερού στις γεωργικές καλλιέργειες, αλλά και την ψύξη και τον έλεγχο της αερομεταφερόμενης σκόνης. Μέσα από το εν λόγω γεωργικό μηχάνημα, το νερό διανέμεται μέσω ενός δικτύου που μπορεί να αποτελείται από αντλίες, βαλβίδες, σωλήνες και ψεκαστήρες. Τα συστήματα άρδευσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε ανώμαλα εδάφη όπου δεν υπάρχει αρκετό νερό, καθώς και σε αμμώδες έδαφος. Το νερό, έτσι, πασπαλίζεται πάνω στην καλλιέργεια και διοχετεύεται στο χωράφι είτε με εναέριους ψεκαστήρες υψηλής πίεσης, είτε με “φυτευμένα” συστήματα. Το συγκεκριμένο γεωργικό μηχάνημα σώζει πολύτιμο χρόνο στους αγρότες, σε σχέση με το χειροκίνητο πότισμα των καλλιεργειών.

Αναζητήστε καταστήματα με γεωργικά μηχανήματα στον επαγγελματικό οδηγό f-all.gr

Αναζητήστε καταστήματα με γεωργικά μηχανήματα στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr



Kατηγορίες