Διατροφολόγοι Υγεία

Υγιεινή διατροφή και εγκυμοσύνη

Φέρνοντας νέα ζωή στον κόσμο είναι ένα βαθύ ταξίδι που προκαλεί δέος και φέρει μαζί του τις ελπίδες και τα όνειρα γενεών. Η εγκυμοσύνη, μια περίοδος αξιοσημείωτης μεταμόρφωσης, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στη σωματική, συναισθηματική και διατροφική ευημερία μιας γυναίκας. Είναι κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικής περιόδου που τίθενται τα θεμέλια για ένα υγιές και ζωντανό μέλλον, τόσο για τη μητέρα όσο και για το αναπτυσσόμενο παιδί της. Η υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι υψίστης σημασίας, καθώς παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν τον περίπλοκο «χορό» της ζωής που εκτυλίσσεται μέσα μας. Πάμε να δούμε, λοιπόν, με ποια ιχνοστοιχεία και βιταμίνες καλό θα ήταν να τρέφεται μία εγκυμονούσα.


Σύνθετοι υδατάνθρακες στη διατροφή

Όποτε είναι δυνατόν, καλό θα ήταν να τρώμε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως:

  • Ψωμιά και ζυμαρικά ολικής άλεσης
  • Λαχανικά
  • Όσπρια

Περιορίζοντας τα δελεαστικά αλλά χαμηλότερα σε φυτικές ίνες, διατροφικά ανεπαρκή «ξαδέρφια» τους, τους απλούς υδατάνθρακες:

  • Λευκό ψωμί
  • Μπισκότα
  • Κουλούρια
  • Τσιπς

Πρωτεΐνη

Οι ανάγκες μας σε πρωτεΐνες αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Για να βεβαιωθούμε ότι παίρνουμε αρκετή πρωτεΐνη καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μας, φροντίζουμε να προσθέσουμε μια πλούσια σε πρωτεΐνες πηγή τροφής σε κάθε γεύμα και σνακ. Παραδείγματα καλών, πλούσιων σε πρωτεΐνες τροφίμων περιλαμβάνουν:

  • Αυγά
  • Ξηροί καρποί και βούτυρα ξηρών καρπών
  • Σπόροι
  • Ψάρι
  • Κοτόπουλο ή γαλοπούλα
  • Φασόλια
  • Άπαχο βοδινό ή χοιρινό

Φρούτα και λαχανικά

Τα λαχανικά περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε εμείς και το αναπτυσσόμενο μωρό μας, όπως:

  • Βιταμίνες Α και C
  • Β-καροτένιο
  • Φυτικές ίνες
  • Βιταμίνη Ε
  • Ριβοφλαβίνη
  • Φολικό οξύ
  • Ασβέστιο
  • Ιχνοστοιχεία

Σιτηρά και όσπρια

Δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, όπως αποξηραμένα μπιζέλια και φασόλια, και άλλοι υγιείς υδατάνθρακες όπως φρούτα και αμυλούχα λαχανικά θα πρέπει να κάνουν τακτικές εμφανίσεις στη διατροφή μας. Παρέχουν βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, σελήνιο και μαγνήσιο. Μάλιστα, τα δημητριακά και τα όσπρια είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου και των διαφόρων βιταμινών Β: θειαμίνη (βιταμίνη Β-1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β-2), φυλλικό οξύ και νιασίνη. Για παράδειγμα, η πρόσληψη φυλλικού οξέος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο απόκτησης μωρού με δισχιδή ράχη. Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν ενέργεια για την ανάπτυξη του μωρού μας και βοηθούν στην οικοδόμηση του πλακούντα και άλλων ιστών στο σώμα μας.

Λίπος

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που πρέπει να περιοριστούν περιλαμβάνουν τηγανητά τρόφιμα και συσκευασμένα προϊόντα που περιέχουν τρανς λιπαρά. Τα λιπαρά γεύματα τείνουν να επιδεινώνουν οποιαδήποτε ναυτία ή καούρα. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Ακόμη και τα κορεσμένα λίπη, που κάποτε θεωρούνταν λίπος προς αποφυγή, είναι πλέον γνωστό ότι είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εμβρύου. Ορισμένες πηγές υγιεινών λιπών περιλαμβάνουν:

  • Καρύδια
  • Αβοκάντο
  • Σπόροι κολοκύθας και ηλιόσποροι
  • Σπόροι Chia
  • Λιναρόσπορος
  • Λιπαρά ψάρια
  • Ελαιόλαδο

Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν τους σωστούς τύπους λιπών για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού μας.

Αναζητήστε διατροφολόγο στη περιοχή σας στον επαγγελματικό οδηγό f-all.gr

Αναζητήστε διατροφολόγο στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr



Kατηγορίες