Βιολογικά προϊόντα Καταστήματα

Βιολογικά προϊόντα

Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν γίνει πολύ δημοφιλή. Οι καταναλωτές φροντίζουν  ολοένα και περισσότερο για τη διατροφή τους και δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα τρόφιμα που καταναλώνουν. Αλλά η παρατήρηση των ετικετών βιολογικών τροφίμων, τα οφέλη που διαδίδονται ευρέως και οι αξιώσεις που έχουν οι αγοραστές αρκετά συχνά μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση. Είναι η βιολογική τροφή πραγματικά καλύτερη για την ψυχική και σωματική σας υγεία; Τι τελικά σημαίνει “βιολογικά”;


Ο όρος “βιολογικά” αναφέρεται στον τρόπο καλλιέργειας και επεξεργασίας των γεωργικών προϊόντων. Ενώ οι κανονισμοί ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, γενικά οι βιολογικές καλλιέργειες πρέπει να γίνονται  χωρίς τη χρήση συνθετικών παρασιτοκτόνων, γενετικά τροποποιημένων γονιδίων, λιπασμάτων με βάση το πετρέλαιο. Τον 21ο αιώνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ιαπωνία και πολλές άλλες χώρες απαιτούν από τους παραγωγούς να αποκτήσουν ειδική πιστοποίηση προκειμένου να εμπορευθούν τα τρόφιμά τους ως βιολογικά εντός των συνόρων τους.

Τα οφέλη από τα βιολογικά τρόφιμα. Ο τρόπος με τον οποίο τα τρόφιμά καλλιεργούνται ή εκτρέφονται μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική υγεία σας καθώς και στο περιβάλλον. Τα βιολογικά τρόφιμα έχουν συχνά πιο ευεργετικά θρεπτικά συστατικά από τα συμβατικά, όπως τα αντιοξειδωτικά, και τα άτομα με αλλεργίες σε τρόφιμα, χημικά ή συντηρητικά συχνά βρίσκουν τα συμπτώματά τους να μειώνονται ή να εξαφανίζονται οι αλλεργίες τους όταν τρώνε μόνο βιολογικά τρόφιμα. Επίσης τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν λιγότερα φυτοφάρμακα. Χημικά όπως τα μυκητοκτόνα, τα ζιζανιοκτόνα και τα εντομοκτόνα χρησιμοποιούνται ευρέως στη συμβατική γεωργία και τα υπολείμματα παραμένουν στα τρόφιμα που τρώμε. Είναι συχνά πιο φρέσκα επειδή δεν περιέχουν συντηρητικά. Τα βιολογικά προϊόντα συχνά αλλά όχι πάντα (εξαρτάται από το πού προέρχονται) παράγονται σε μικρότερα αγροκτήματα κοντά στο σημείο πώλησης.

Η βιολογική γεωργία είναι καλύτερη για το περιβάλλον. Οι πρακτικές βιολογικής γεωργίας μειώνουν τη ρύπανση, δε μολύνουν  το νερό, μειώνουν τη διάβρωση του εδάφους, αυξάνουν τη γονιμότητα του εδάφους και απαιτούν λιγότερη ενέργεια. Η καλλιέργεια χωρίς φυτοφάρμακα είναι σαφώς πιο φιλική και για τα ζώα και τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή. Από περιβαλλοντική άποψη, η λίπανση, η υπερπαραγωγή και η χρήση φυτοφαρμάκων στη συμβατική γεωργία είναι πιθανό να επηρεάσουν τα τοπικά οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα, τα υπόγεια ύδατα και την παροχή πόσιμου νερού.

Το βιολογικό κρέας και το γάλα είναι πλουσιότερα σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Αρκεί να σκεφτούμε πως τα βιολογικά ζώα που εκτρέφονται για κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να έχουν πρόσβαση στο ύπαιθρο και να τους παρέχονται μόνο βιολογικές ζωοτροφές. Μπορεί να μην τους χορηγούνται αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες ή οποιαδήποτε ζωικά υποπροϊόντα.

Όμως, παρά τις παραπάνω παραδοχές, δυστυχώς δεν αναμένεται ότι η βιολογική γεωργία θα ενταχθεί σύντομα σε συμβατικές τεχνικές. Το μεγαλύτερο εμπόδιο φυσικά είναι το πρόσθετο κόστος των πρακτικών αυτών. 

Το κόστος των βιολογικών προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά είναι σαφώς ακριβότερα από τα κοινά. Βέβαια, αποτελούν τα μοναδικά προϊόντα τα οποία ελέγχονται σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή τους μέχρι να μπουν στο ράφι. Αυτές οι διαδικασίες επιβαρύνουν αναγκαστικά το κόστος του τελικού προϊόντος. Επίσης απαιτούν πολύ περισσότερες ώρες εργασίας.

 

Αναζητήστε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα στην περιοχή σας!



Kατηγορίες