Βελονισμός Υγεία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το βελονισμό

Ο βελονισμός είναι μια θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Πρόκειται για ένα θεωρητικό, σύνθετο και ολοκληρωμένο σύστημα θεραπείας που εφαρμόζεται εδώ και αιώνες. Συγκεκριμένα,  η ιστορία του στην Κίνα ξεκινά πριν 4.000 χρόνια και στην Ευρώπη πριν 160 χρόνια. Συνίσταται στην ανώδυνη τοποθέτηση βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του δέρματος σε διάφορα βάθη. Οι έρευνες καταδεικνύουν  ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από ένα ευρύ φάσμα αιτιών. Υποστηρίζεται επίσης ότι  μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ευημερίας και να θεραπεύσει κάποιες ασθένειες.


Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική εξηγεί ότι η υγεία είναι το αποτέλεσμα μιας αρμονικής ισορροπίας των συμπληρωματικών ακραίων “γιν” και “γιάνγκ” της δύναμης της ζωής που είναι γνωστή ως “τσι”. Η ασθένεια θεωρείται ότι είναι η συνέπεια μιας ανισορροπίας αυτών των δυνάμεων. Το Qi λέγεται ότι ρέει μέσω μεσημβρινών ή μονοπατιών στο ανθρώπινο σώμα. Ο βελονισμός έχει ως στόχο να επανορθώσει ανισορροπίες στη ροή του Τσι μέσω της διέγερσης των ανατομικών περιοχών πάνω ή κάτω από το δέρμα γνωστά ως τα σημεία βελονισμού, τα περισσότερα εκ των οποίων συνδέονται με κανάλια που λέγονται “μεσημβρινοί” μέσω των οποίων διαχέεται η ζωτική ενέργεια. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τι είναι οι μεσημβρινοί. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική οι μεσημβρινοί αποτελούν ένα πολύπλοκο δίκτυο ενεργειακών καναλιών, που έχει ως μοναδικό σκοπό: την απρόσκοπτη κυκλοφορία της Ενέργειας Τσι σε όλον τον οργανισμό. Η ροή της ενέργειας γίνεται με συγκεκριμένη φορά. Οι Μεσημβρινοί διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τους Πρωτεύοντες και τους Δευτερεύοντες. Κάθε ένας από τους Πρωτεύοντες Μεσημβρινούς ξεκινά από συγκεκριμένο όργανο (Zhang) ή σπλάγχνο (Fu), από το οποίο παίρνει και την ονομασία του. Κάθε όργανο συνδέεται με ένα σπλάγχνο και έτσι δημιουργούνται έξι ζεύγη Πρωτευόντων Μεσημβρινών όπως για παράδειγμα καρδιά – λεπτό έντερο. Δεν έχει επιτευχθεί καταγραφή τους με καμία τεχνική καθώς οι μεσημβρινοί δεν έχουν υλική ή ανατομική υπόσταση. Δεν θα μπορούσαμε να τους αναπαραστήσουμε  με συγκεκριμένη πορεία όπως εκείνη του αγγειακού η νευρικού συστήματος. Η πορεία τους όμως περιγράφεται στα αρχαία συγγράμματα παραδοσιακού βελονισμού. Κατά τη διαδρομή τους οι Μεσημβρινοί, έρχονται σε επαφή με το δέρμα, όπου και καθορίζονται τα σημεία βελονισμού. Η εισαγωγή βελόνων σε αυτά τα σημεία με τους κατάλληλους συνδυασμούς  εξασφαλίζει την ισορροπία στην ενεργειακή ροή.

Ορισμένοι ειδικοί βασίζονται στη  νευροεπιστήμη για να εξηγήσουν τον βελονισμό. Τα σημεία βελονισμού θεωρούνται σημεία όπου τα νεύρα, οι μύες και ο συνδετικός ιστός μπορούν να διεγερθούν. Η διέγερση αυτή πετυχαίνει την αύξηση της ροής του αίματος, καθώς ταυτόχρονα ενεργοποιεί τη δραστηριότητα των φυσικών παυσίπονων του σώματος. Μερικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο βελονισμός προσφέρει στον ασθενή παρόμοια οφέλη με  ένα εικονικό φάρμακο, άλλες πάλι  αποδεικνύουν ότι υπάρχουν πραγματικά επιπρόσθετα οφέλη.

Συνοπτικά παθήσεις στις οποίες ο βελονισμός έχει θεραπευτική ή ανακουφιστική δράση είναι οι ακόλουθες: πόνος στη μέση, πονόλαιμος, οστεοαρθρίτιδα, πόνος στο γόνατο, κεφαλαλγία και ημικρανία, υψηλή και χαμηλή αρτηριακή πίεση προκαλούμενη από χημειοθεραπεία ναυτία και έμετο, μερικές γαστρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πεπτικού έλκους, επώδυνες περιόδους, δυσεντερία, αλλεργική ρινίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ισχιαλγία, οδοντικός πόνος. Συνδράμει όμως και στην αντιμετώπιση – βελτίωση ψυχοσωματικών παθήσεων όπως αϋπνία, φοβία, μελαγχολία, κατάθλιψη, άγχος, εθισμοί ( κάπνισμα, αλκοόλ, χρήση ουσιών ) αλλά και νευρολογικών παθήσεων όπως παράλυση άνω και κάτω άκρων, ασθένειες με σπασμούς, σύνδρομο Meniere, νόσος Parkinson, νόσος Alzheimer, μυασθενεια Gravis, σκληρυνση κατα πλάκας. Συστήνεται  επίσης για τη θεραπεία ορισμένων λοιμώξεων.

Ο βελονισμός μπορεί να είναι επωφελής όταν εκτελείται σωστά.  Είναι μια ασφαλής μέθοδος με ελάχιστες παρενέργειες και μπορεί να συνδυαστεί αποτελεσματικά με άλλες θεραπείες και μπορεί να βοηθήσει ασθενείς για τους οποίους τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά. Έχει αποδειχθεί επιπλέον ότι βοηθάει στα προβλήματα γονιμότητας. Φέρει συνεργατική δράση με τις όποιες φαρμακευτικές αγωγές λαμβάνει ο ασθενής. Έχει αποτελέσματα μεγαλύτερα του 70% και μεγάλη διάρκεια αποτελεσμάτων (μήνες ή χρόνια). Πρόκειται για ολιστική ιατρική που δίνει τη δυνατότητα στο σώμα να θεραπεύσει τον εαυτό του. Αντιμετωπίζει τη βάση του προβλήματος, όχι μόνο το σύμπτωμα. Επιπλέον έχει μια εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών. Θεραπεύει τον οξύ ή χρόνιο πόνο. Τονώνει και αναζωογονεί γενικά τον οργανισμό. Τέλος, έχει ανεκτό οικονομικό κόστος.

Βέβαια δεν πρέπει να θεωρούμε τον βελονισμό πανάκεια. Εφαρμόζεται και σε συνδυασμό με άλλα σύγχρονα θεραπευτικά  και διαγνωστικά μέσα. Ο ειδικός ιατρός γνωρίζει τα όρια και την αποτελεσματικότητα κάθε θεραπευτικής αγωγής που εφαρμόζει και μπορεί να συμβουλέψει κατάλληλα τους ασθενείς του.

 

Αναζητήστε βελονιστές στην περιοχή σας!



Kατηγορίες