Απορρυπαντικά Σπίτι & κήπος

Βακτήρια και μικρόβια στην κουζίνα

Το σφουγγάρι κουζίνας σας φιλοξενεί χιλιάδες μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων στενών συγγενών των βακτηρίων που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Ο καθαρισμός της κουζίνας σας με αυτό το σφουγγάρι μπορεί να είναι μέχρι και επικίνδυνος.  Κάποια από αυτά τα μικρόβια,  μπορεί να  προκαλέσουν λοιμώξεις σε άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα και ενδεχομένως εξηγεί τη μυρωδιά του σφουγγαριού σας. Μάλιστα οι ερευνητές παρατήρησαν πως παραδόξως ακόμη και στο βρασμό ή το φούρνο μικροκυμάτων τα μικρόβια αυτά εξακολουθούσαν να υπάρχουν.


Τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν σε οπουδήποτε κουζίνα. Έτσι, είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας και τις επιφάνειες κουζίνας πριν και μετά την προετοιμασία των τροφίμων. Τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν από τη μία επιφάνεια στην άλλη. Εάν τα βακτήρια εισέλθουν σε τροφή, μπορούν να προκαλέσουν διατροφικές ασθένειες. Οι περισσότεροι ιοί και βακτηρίδια που προκαλούν κρυολογήματα, γρίπη και τροφικές ασθένειες μεταδίδονται με την επαφή. Τα άτομα με ηπατίτιδα Α, σταφυλόκοκκο και στρεπτόκοκκο μπορούν να μεταδώσουν αυτές τις ασθένειες σε άλλους με την προετοιμασία και το μαγείρεμα τροφίμων.

Τα ακατέργαστα κρέατα, τα πουλερικά και τα ψάρια φέρουν μεγάλη ποικιλία επιβλαβών βακτηρίων. Ένα από τα πιο σοβαρά είναι το Escherichia coli. Υπάρχουν πολλοί τύποι του E. coli και οι περισσότεροι από αυτούς είναι αβλαβείς. Αλλά κάποιοι τύποι μπορεί να προκαλέσουν διάρροια με αίμα στους ανθρώπους. Ορισμένα, μάλιστα, στελέχη του βακτηρίου E. coli00 μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αναιμία ή νεφρική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές αιτίες ασθενειών που προκαλούνται από τρόφιμα. 

Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα σχετίζονται με τη σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο. Αυτά είναι τα βακτήρια που προκαλούν διάρροια, κράμπες και πυρετό. Το μεγαλύτερο μέρος του κρέατος μπορεί να μολυνθεί με τοξοπλάσμωση. Πρόκειται για μια παρασιτική ασθένεια επικίνδυνη τόσο για τις έγκυες γυναίκες όσο και για τα έμβρυα. Το μη παστεριωμένο τυρί και κάποιο κρέας μπορεί να μολυνθεί με Listeria monocytogenes, ένα στέλεχος βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει ασθένεια στους ανθρώπους και αποβολή ή βλάβη στο έμβρυο σε έγκυες γυναίκες. Η Listeria συχνά απαντάται σε μαλακά τυριά. Τα μολυσμένα λαχανικά και φρούτα μπορούν να φέρουν ποικίλους οργανισμούς και παράσιτα, ανάλογα με τον τόπο καλλιέργειας και τον τρόπο επεξεργασίας τους.

Τα αντικείμενα στην κουζίνα μολύνονται από επαφή με μολυσμένα άτομα, τρόφιμα, κατοικίδια ζώα ή άλλες περιβαλλοντικές πηγές. Ο μεγαλύτερος ύποπτος στην κουζίνα είναι το ανθρώπινο χέρι. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι δεν πλένουν τα χέρια τους πριν προετοιμάσουν τα τρόφιμα. Ακόμη πιο συχνά, δεν πλένουν τα χέρια τους μετά την προετοιμασία του φαγητού. Τα είδη κουζίνας που συχνά μολύνονται περιλαμβάνουν: ανοιχτήρια, επιφάνειες κοπής, πάγκοι, πετσέτες, σφουγγάρια, νεροχύτης, ψυγείο, μίξερ κ.ά. Ιδιαίτερη προσοχή στους πάγκους. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους πάγκους τους όχι μόνο για την προετοιμασία των τροφίμων, αλλά και για να ακουμπούν αντικείμενα, ενδεχομένως μολυσμένα όπως τσάντες παντοπωλείου, ταχυδρομείο ή οικιακά σκεύη.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν κάτι φαίνεται καθαρό, είναι ασφαλές. Μια κουζίνα μπορεί να φαίνεται απόλυτα καθαρή, αλλά να είναι μολυσμένη από πολλούς οργανισμούς που προκαλούν ασθένειες. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο καθαρισμός και η απολύμανση είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες. Ο καθαρισμός αφαιρεί το λίπος, τα υπολείμματα τροφίμων και τη βρωμιά, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό βακτηρίων. Αλλά ο καθαρισμός μπορεί επίσης να διαχέει και άλλα βακτήρια. Η απολύμανση σκοτώνει οργανισμούς (βακτήρια, ιούς και παράσιτα).

Τα απολυμαντικά και τα καθαριστικά είναι ευρέως διαθέσιμα σε υγρά, σπρέι και σε μαντηλάκια. Οποιοδήποτε από αυτά λειτουργεί καλά, σκοτώνοντας σχεδόν όλα τα βακτηρίδια και τους ιούς. Πρέπει να καθαρίσετε προσεκτικά πριν απολυμάνετε. Η συσσώρευση τροφής ή λίπους δεν θα επιτρέψει τη διείσδυση του απολυμαντικού. Πρέπει να πλένετε τα χέρια σας πριν από το φαγητό, πριν προετοιμάσετε τα τρόφιμα και μετά τον καθαρισμό του χώρου προετοιμασίας φαγητού. Εκτός της κουζίνας, πρέπει να πλένετε τα χέρια σας μετά τη χρήση του μπάνιου, μετά τη φροντίδα κατοικίδιων ζώων ή μετά τη φροντίδα για άλλο άρρωστο άτομο ή οποιαδήποτε στιγμή πιστεύετε ότι τα χέρια σας ενδέχεται να μολυνθούν.

 

Αναζητήστε καταστήματα πώλησης απορρυπαντικών και χαρτικών στην περιοχή σας!



Kατηγορίες