Auto, Moto, Θάλασσα Φανοποιία

Βαφή αυτοκινήτου – Χρώματα και επιστρώσεις

Πότε ήταν η τελευταία φορά που σκεφτήκατε να αλλάξετε το χρώμα του αυτοκινήτου σας; Όλοι θέλουν ένα λαμπερό καινούργιο αυτοκίνητο, αλλά δεν γνωρίζουν ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν πρόκειται για τη βαφή του.
Οι βαφές αυτοκινήτων, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη γενική βαφή, προορίζεται να είναι στο σώμα του αυτοκινήτου για… σχεδόν ολόκληρη τη διάρκεια ζωής του. Οι βαφές αυτοκινήτων είναι ένα πολύ διαφορετικό είδος βαφής που κατασκευάζεται ως σύνθετο μείγμα ορισμένων προϊόντων όπου ένα κάθε ένα από αυτά παίζει τον δικό του ρόλο.


Πώς κατασκευάζεται η βαφή αυτοκινήτων;

Η βαφή αυτοκινήτου αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία:

Χρωστική ουσία: Δίνει το χρώμα.
Thinner: Εξισορροπεί τη συνέπεια της βαφής.
Binder: Δέσμευση της χρωστικής ουσίας και του αραιωτικού
Επιπλέον, θα δείτε όρους όπως βαφές με νερό ή διαλύτες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σας μπερδέψουν, επιλέγοντας την τέλεια βαφή αυτοκινήτου για εσάς. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε όλους τους τρόπους με τους οποίους η βαφή αυτοκινήτου μπορεί να χωριστεί σε διάφορες κατηγορίες, προκειμένου να μπορείτε να αποφασίσετε ευκολότερα ποια ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

Τι είναι το χρώμα με διαλύτη (solvent-borne paint);

Τα χρώματα που φέρονται με διαλύτη παρασκευάζονται με ανάμειξη χρωμάτων με ορισμένους διαλύτες όπως λάκα, ουρεθάνη ή σμάλτο. Η βάση του διαλύτη καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του μείγματος, καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα VOC (πτητικές οργανικές ενώσεις). Αυτές οι ενώσεις είναι πολύ επιβλαβείς για το περιβάλλον, επομένως, αυτά τα χρώματα χάνουν δημοτικότητα μέρα με τη μέρα. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες φαίνεται πως έχουν κάνει τους ανθρώπους να αποφεύγουν τη χρήση τέτοιου είδους χρωμάτων όλο και συχνότερα.

Τι είναι το υδατοχρωματικό χρώμα;

Τα υδατοχρώματα είναι εκείνα που δε χρησιμοποιούν τους επιβλαβείς για το περιβάλλον διαλύτες. Το νερό είναι ο μόνος διαλύτης που χρησιμοποιούν. Μπορείτε να εφαρμόσετε υδατοδιαλυτά σμάλτα σε αστάρια ή γυμνά μέταλλα ή επικαλύψεις. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες έχουν αυξήσει τη χρήση υδατοδιαλυτών χρωμάτων, καθώς δεν επιβαρύνουν σε κανένα βαθμό το περιβάλλον, σε αντίθεση με τους διαλυτές με VOC. Οι σύγχρονες τεχνολογίες μας επέτρεψαν να αναπτύξουμε υδατοχρώματα που ταιριάζουν με την ποιότητα των ήδη υπαρχόντων χρωμάτων χωρίς να προκαλέσουν βλάβη, επομένως πολλά καταστήματα χρωμάτων προτιμούν αυτόν τον τύπο βαφής.

Αφού ρίξαμε μια ματιά στους δύο μεγάλους τύπους χρωμάτων, ήρθε η ώρα να δούμε πώς πραγματοποιείται η διαδικασία της βαφής και ποιά είναι τα βήματα που ακολουθούνται.

Ποια είναι τα στάδια της βαφής ενός αυτοκινήτου;

Στάδιο 1: Primer

Σκεφτήκατε ποτέ πώς ξεκινάει η διαδικασία βαφής ενός αυτοκινήτου; Το Primer είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας. Το αστάρι εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς, όπως την ισοπέδωση της επιφάνειας του σώματος και την αντιμετώπιση τυχόν κατασκευαστικών ελαττωμάτων. Το αστάρι προστατεύει επίσης το σώμα από σκουριά, θερμικές διαφορές, τσιπς, υπεριώδες φως κλπ.

Στάδιο 2: Βασικό στρώμα βαφής

Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας βαφής που έπεται μετά το αστάρι. Σε αυτό το σημείο δημιουργούνται οι οπτικές ιδιότητες και τα εφέ του χρώματος. Το βασικό στρώμα είναι συνήθως τριών τύπων: στερεό, μεταλλικό και περλέ. Αυτές οι τρεις κατηγορίες διαφέρουν ανάλογα με την ποιότητα του χρώματος. Τα στερεά χρώματα δεν έχουν λάμψη και αποτελούνται από συμπαγή χρώματα, ενώ το μεταλλικό χρώμα έχει όλη τη λάμψη που βλέπετε στα αυτοκίνητα σήμερα.

Στάδιο 3: Διαφανής επικάλυψη

Η διαφανής επικάλυψη είναι το τελευταίο μέρος της διαδικασίας βαφής, διαδικασία κατά την οποία ένα διαφανές επίχρισμα τοποθετείται στο βασικό στρώμα που έρχεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον. Πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικό για να αντιστέκεται στην τριβή και χημικά σταθερό ώστε να αντέχει στο φως UV. Αυτή η επίστρωση μπορεί να είναι είτε διαλύτης με VOC είτε διαλύτης με βάση το νερό.

Μετά το πέρας αυτών των διαδικασιών, ολοκληρώνεται και το βάψιμο του αυτοκινήτου. Τα βήματα αυτά εκτελούνται σε κάθε περίπτωση χωρίς εξαιρέσεις, ωστόσο τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο βαφής που έχετε επιλέξει για το αυτοκίνητό σας.

Ποιοι είναι οι τύποι φινιρίσματος αυτοκινήτων;

Μεταλλικό χρώμα:

Σε βασική μορφή, το μεταλλικό χρώμα είναι η εφαρμογή χρώματος ακολουθούμενο από ένα επιπλέον στρώμα λάκας (επίσης γνωστό ως διαυγές στρώμα). Επιπλέον, μια μικρή ποσότητα μετάλλου σε σκόνη προστίθεται στο στρώμα βαφής για να προσφέρει μια πιο ελκυστική λάμψη σε σχέση με εκείνη των βασικών στερεών χρωμάτων. Τα μεταλλικά σωματίδια αντανακλούν περισσότερο προσπίπτον φως από τα στερεά χρώματα, κάτι που οδηγεί σε καλύτερη απόδοση βαφής από τα στερεά χρώματα.

Χρώμα Pearlescent (περλέ):

Τα pearlescent χρώματα είναι η συλλογή βασικών συστατικών βαφής που περιλαμβάνονται στο μεταλλικό χρώμα, μόνο που εδώ η μεταλλική σκόνη αντικαθίσταται με κεραμικούς κρυστάλλους γνωστούς και ως μαρμαρυγία (mica). Η μοναδική ιδιότητα του mica είναι ότι εκτός από ανάκλαση του φωτός, προκαλεί και τη διάθλασή του. Αυτή η διάθλαση δίνει στο χρώμα μια έντονη απόχρωση και λάμψη. Το χρώμα αλλάζει ανάλογα με το πώς το κοιτάτε. Με το άμεσο ηλιακό φως που θα πέσει στην περλέ χρωματισμένη επιφάνεια θα γίνει διακριτό και το μεταλλιζέ υπόστρωμα της βάσης.

Το χρώμα του αυτοκινήτου μπορεί τις περισσότερες φορές να βελτιώσει την εμφάνιση του οχήματός σας. Δεν είναι, όμως, λίγες και οι φορές που καταφέρνει να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Επιπλέον, το αυτοκίνητό σας είναι πιθανό να κινδυνεύει να χάσει την ομοιομορφία του χρώματός του ακόμα και με την παραμικρή γρατζουνιά. Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να το προστατέψετε με τους κατάλληλους τρόπους. Αν δεν μπορείτε μόνοι σας, τα επαγγελματικά φανοποιεία αυτοκινήτων παρέχουν υπηρεσίες επαναφοράς και επισκευής λαμαρινών καθώς και βαφής με χρώματα βιομηχανικής ποιότητας που θα κάνουν το αυτοκίνητό σας να μοιάζει με καινούριο. Μια, ακόμα, εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που θέλετε να προσθέσετε λεπτομέρειες στο αυτοκίνητο σας, είναι η τοποθέτηση αυτοκόλλητων βινυλίου.

Αναζητήστε φανοποιία και φανοποιούς στην περιοχή σας στον επαγγελματικό κατάλογο f-all.gr



Kατηγορίες