Υγεία Φαρμακεία

Ταξίδι στο χρόνο: επίσκεψη στο παλαιότερο φαρμακείο της Φλωρεντίας

Η ιστορία του ξεκινά μετά την άφιξη των Δομινικανών μοναχών στη Φλωρεντία το 1221. Εγκαταστάθηκαν εντός των τειχών της πόλης στα βορειοδυτικά στη Santa Maria delle Vigne (στην ύπαιθρο της Φλωρεντίας). Στα μέσα του δέκατου τέταρτου αιώνα, ξαναχτίστηκε και ονομάστηκε Santa Maria Novella. Πιο συγκεκριμένα, οι μοναχοί καλλιεργούσαν φαρμακευτικά φυτά μέσα στο μοναστήρι, χρησιμοποιώντας τα για να προετοιμάσουν αλοιφές, βάλσαμα και εγχύσεις για τη θεραπεία ασθενών μοναχών. Το εκτεταμένο ιατρείο τους βρισκόταν ανάμεσα στον κήπο και το παρεκκλήσι και α φάρμακά τους έγιναν όλο και πιο δημοφιλή σε όλη την Ιταλία και το 1600 αποφάσισαν να ανοίξουν ένα κατάστημα μέσα στο μοναστήρι.


Η εξέλιξη του φαρμακείου με την πάροδο του χρόνου

Η ζήτηση για τα προϊόντα, με την πάροδο του χρόνου, συνέχισε να αυξάνεται. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί προέρχονταν από όλο τον κόσμο, οπότε οι προσφορές τους ξεπερνούσαν την ιατρική, καθώς μπορούσαν να παράγουν καλλυντικά και αρώματα. Το 1700, το παλιό ιατρείο έγινε αποκλειστικό δωμάτιο για ειδικούς επισκέπτες (γνωστό ως “sala verde”), και το 1847 το παρεκκλήσι έγινε το νέο κατάστημα (ή “sala vendite”). Η ιταλική κυβέρνηση ανέλαβε τα περιουσιακά στοιχεία της εκκλησίας το 1866, οπότε το φαρμακείο έγινε στη συνέχεια κρατική επιχείρηση. Ευτυχώς, μεταφέρθηκε στον Cesare Augusto Stefani, ανιψιό του τελευταίου μοναστικού διευθυντή της Officina. Η Stefani εργάστηκε επίσης στο φαρμακείο, γεγονός που διευκόλυνε τους Δομινικανούς μοναχούς να μοιραστούν αποτελεσματικά τις γνώσεις τους με τη νέα διοίκηση.

Η θέση του σήμερα

Σήμερα, το παλιό φαρμακείο εξακολουθεί να χρησιμοποιεί φυσικές πρώτες ύλες και αρχαίες βιοτεχνικές διαδικασίες για να δημιουργήσει τα καλλυντικά, τα εκχυλίσματα, τα αρώματα και τα λικέρ του. Όλα τα προϊόντα είναι με βάση τα βότανα και πρώτες ύλες όπως η βαλσαμίτα, τα τριαντάφυλλα και οι ίριδες προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς. Σήμερα, το φαρμακείο προσφέρει πάνω από 800 προϊόντα, μερικά από τα οποία χρονολογούνται εδώ και 400 χρόνια και διαθέτουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Το ποτπουρρί, για παράδειγμα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα του XVII αιώνα. Σήμερα, εξακολουθεί να είναι ένα μείγμα από τους τυπικούς μπουμπούκια, τα φύλλα και τα πέταλα λουλουδιών που βρίσκονται στους λόφους της Φλωρεντίας. Το λικέρ Alkermes χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και η συνταγή που χρησιμοποιείται σήμερα είναι η ίδια που έγραψε ο Fra’ Cosimo Bucelli το 1743.

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνταν

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται δεν έχουν αλλάξει: αλκοολούχα εκχυλίσματα μπαχαρικών, απεσταγμένο ροδόνερο, απεσταγμένο νερό από άνθη πορτοκαλιάς, ζάχαρη και πουρμέ. Μεταξύ των πιο δημοφιλών προϊόντων (και τα αρχαιότερα) είναι το Acqua Santa Maria Novella και το Pasticche S.M Novella (καραμέλες), τα οποία εξακολουθούν να κατασκευάζονται με βαλσαμίτη (costmary). Ο βαλσαμίτης είναι γνωστός για τις πεπτικές και ηρεμιστικές του ιδιότητες. Αυτό το κατάστημα θα γίνει σύντομα μια αίθουσα τσαγιού όπου μπορείτε να δοκιμάσετε λιχουδιές από μια άλλη εποχή. Επιπλέον, σύντομα θα ανοίξει ένα μουσείο, εκθέτοντας αρχαία αντικείμενα, χειρόγραφα και μηχανήματα από το παλιό εργοστάσιο! Εν τω μεταξύ, μπορείτε να εξερευνήσετε τον υπέροχο χώρο, να κάνετε κάποια ψώνια (φυσικά) και να ανακαλύψετε τους πολλούς θησαυρούς ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας του φαρμακείου.

Αναζητήστε φαρμακεία στην περιοχή σας στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης f-all.gr

Αναζητήστε φαρμακεία στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr



Kατηγορίες