Καταστήματα Ποδήλατα

Ποιο είναι το ιδανικό ποδήλατο για εσάς και πόσο θα σας κοστίσει

Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε να κάνουμε ποδήλατο από τα παιδικά ή και εφηβικά μας χρόνια. Το ποδήλατο, άλλωστε, είχε περίοπτη θέση στα σχολικά χρόνια όλων μας, καθώς ακόμα μας ξυπνά μνήμες από μία εποχή χωρίς ίντερνετ και, για πολλούς, ακόμα και χωρίς τηλεόραση. Αναπόφευκτα, η μόνη λύση ήταν το παιχνίδι με τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς -και τι καλύτερο από τις ατελείωτες βόλτες με το ποδήλατο, που μας κρατούσαν απασχολημένους για ώρες και μας πρόσφεραν απλόχερα μία εξαιρετική μορφή άθλησης.


Αρκετά, όμως, με τη νοσταλγία. Εν έτει 2022, το ποδήλατο έχει εξελιχθεί αρκετά σε σχέση με τις παιδικές μας μνήμες. Το ποδήλατο, πλέον, έχει αναχθεί σε μία εξαιρετικά δημοφιλή μορφή άσκησης για μικρούς και μεγάλους και διάφορες πόλεις ανά την Ευρώπη να έχουν μετατραπεί σε επίγειο παράδεισο για κάθε λάτρη του ποδηλάτου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Κοπεγχάγη, το Άμστερνταμ, η Στοκχόλμη, αλλά και πιο… κοντινές επιλογές όπως η δική μας Καρδίτσα, πόλεις για πολλούς κατοίκους των οποίων το ποδήλατο αποτελεί τρόπο ζωής.

Πέραν, όμως, των ποδηλάτων που προορίζονται ξεκάθαρα για χρήση που θα διευκολύνει τις ζωές μας εντός της πόλης, μία ευρεία γκάμα από κατηγορίες ποδηλάτων έχει κάνει, σταδιακά, την εμφάνισή της, δίνοντάς μας την επιλογή να διαλέξουμε το κατάλληλο για εμάς ποδήλατο, βάσει των χαρακτηριστικών του και των αξεσουάρ που “απογειώνουν” το καθένα από αυτά. Ας ρίξουμε μία ματιά στις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες ποδηλάτων, έτσι ώστε να μπορέσετε να επιλέξετε εκείνο που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας και τις οικονομικές σας δυνατότητες.

Το ποδήλατο πόλης

Αν και, κατά γενική ομολογία, ίσως να μην είναι ιδιαίτερα συνετό να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατό σας για μία χαλαρή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, το ποδήλατο πόλης ενδείκνυται για αστικές μετακινήσεις, ιδίως σε μέρη της πόλης τα οποία διαθέτουν υποδομές που μπορούν να υποστηρίξουν την παρουσία ποδηλάτων, χωρίς να επηρεάζονται από τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση ή τους ελλιπώς συντηρημένους δρόμους. Πολλά μοντέλα ποδηλάτων πόλης που κυκλοφορούν, μάλιστα, διαθέτουν τις δικές τους υποδοχές για σχάρα ή καλαθάκι, έτσι ώστε το ποδήλατό σας να προσφέρεται, μεταξύ άλλων, για τα ψώνια της ημέρας σας και τη μεταφορά των αντικειμένων που χρησιμοποιείτε επί καθημερινής βάσεως. Η τιμή ενός ποδηλάτου πόλης κυμαίνεται από τα 300 έως τα 500 ευρώ, αναλόγως με τις λειτουργίες που επιθυμείτε αυτό να διαθέτει και το πόσο εξελιγμένο θέλετε να είναι.

Το ποδήλατο βουνού

Το ποδήλατο βουνού ή mountain bike είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς κατηγορίες ποδηλάτων, που υποδιαιρείται με τη σειρά της σε πλήθος ιδιαίτερων κατηγοριών. MTB, XC, Marathon, Cross Country, Dirt, Downhill, Slopestyle, Freeride και Energy, είναι μόλις κάποιες από τις κατηγορίες του ποδηλάτου βουνού, που ενδεχομένως να έχει τύχει να ακούσετε. Με τις τιμές στη συγκεκριμένη κατηγορία ποδηλάτου να βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τον παράγοντα της χρήσης για την οποία αυτό προορίζεται και, ως εκ τούτου, τις ανωμαλίες του δρόμου στις οποίες επιθυμείτε το ποδήλατό σας να μπορεί να αντεπεξέλθει (περιήγηση σε χωματόδρομο ή πλαγιά, ανάβαση σε λόφο ή βουνό και ούτω καθεξής), το εν λόγω ποδήλατο ξεκινά από 400 ευρώ και ενδέχεται να αγγίξει μέχρι και το ποσό των 2000 ευρώ.

Το ποδήλατο trekking

Το ποδήλατο trekking θεωρείται πως προσφέρεται για μία μεγάλη ποικιλία διαδρομών. Εικάζεται, μάλιστα, πως αποτελεί καλή επιλογή μέχρι και για μετακινήσεις μέσα στην πόλη, ακόμα κι αν αυτές ξεπερνούν τα δέκα χιλιόμετρα, σε αντίθεση με το ποδήλατο πόλης. Ταυτοχρόνως, αν είστε διατεθειμένοι να ανεβάσετε το ποσό που σκοπεύετε να επενδύσετε στο νέο σας ποδήλατο, ενδέχεται να βρείτε ένα ποδήλατο trekking που να ενδείκνυται ακόμα και για ανάβαση, ταξίδια και χωματόδρομο. Ένα τέτοιο ποδήλατο θα στοιχίσει γύρω στα 1000 ευρώ, ενώ ένα πιο απλό αλλά ποιοτικό ποδήλατο trekking ίσως κοστίσει μόλις 400 ευρώ.

Το ποδήλατο δρόμου

Αν ο συνδυασμός της μετακίνησης σε σχετικά περιορισμένες αποστάσεις μέσα στην πόλη, με την καθημερινή άθληση και προπόνηση, είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε, τότε πιθανότατα ένα ποδήλατο δρόμου θα ήταν η κατάλληλη επιλογή για εσάς, μιας και αυτό θεωρείται πως είναι το κατάλληλο ποδήλατο για όλα τα παραπάνω, δεν ενδείκνυται, ωστόσο, να χρησιμοποιηθεί για μεγάλες αποστάσεις, καθότι υστερεί στην απορρόφηση των κραδασμών, σε αντίθεση με πολλές από τις κατηγορίες ποδηλάτων που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Πρέπει, συνεπώς, να είστε προσεκτικοί σχετικά με το έδαφος στο οποίο θα χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο ποδήλατο. Ένα καλό ποδήλατο δρόμου ενδέχεται να κοστίσει ακόμα και 800 ευρώ, ενώ ίσως να χρειαστεί να δαπανήσετε από 1500 έως και 2000 ευρώ, αν θέλετε ένα εξαιρετικό ποδήλατο δρόμου το οποίο θα διαρκέσει χρόνια μέχρι να χρειαστεί επισκευές ή αντικατάσταση.

Το σπαστό ποδήλατο

Το σπαστό (folding) ποδήλατο φημίζεται για τη δυνατότητα αναδίπλωσης, η οποία θα σας λύσει τα χέρια αν επιθυμείτε ένα ελαφρύ ποδήλατο με δυνατότητα εύκολης αποθήκευσης και μεταφοράς στο χέρι, το αυτοκίνητο, ή ακόμα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πρόκειται για ποδήλατο το οποίο έκανε την εμφάνισή του στην αγορά σχετικά πρόσφατα και, έκτοτε, σημειώνει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση. Για τους παραπάνω λόγους, το ποδήλατο αυτό, χάρη στο μικρό του μέγεθος και τον εργονομικό του σχεδιασμό, θεωρείται ιδανικό για μικρές αποστάσεις μέσα στην πόλη. Προτείνουμε, ωστόσο, να αποφύγετε τη χρήση του για εκτενείς αποστάσεις, καθώς αυτή θα σας καταπονήσει. Ένα αξιοπρεπές σπαστό ποδήλατο θα σας κοστίσει περίπου 500 με 900 ευρώ, τη στιγμή που η κορυφαία επιλογή της κατηγορίας του, κατά πάσα πιθανότητα, θα ξεπεράσει το ποσό των 1000 ευρώ.

Το ηλεκτρικό ποδήλατο

Η τελευταία τάση στην αγορά των αναβατών ακούει στο όνομα ηλεκτρικό ποδήλατο ή, όπως είναι η ονομασία του στα αγγλικά, pedelecs. Το ηλεκτρικό ποδήλατο συνδυάζει τη βολική και ξεκούραστη χρήση που προσφέρει η υποβοήθησή του με ηλεκτρισμό (που, σημειωτέον, προσφέρεται για ταχύτητες κάτω των 25 χιλιομέτρων την ώρα, με γνώμονα την ασφάλεια του ποδηλάτη) με το εργονομικό design και τον μοντέρνο συνδυασμό. Κατ’ αυτό τον τρόπο, θεωρείται ιδανική επιλογή για αναβάτες που δε διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω σωματικής υποδομής. Γρήγορο, χρήσιμο και ασφαλές, το ηλεκτρικό ποδήλατο δεν είναι απλώς η τελευταία τάση της μόδας. Αντίθετα, προσφέρει απλόχερα τη δυνατότητα μετακίνησης μέσα στην πόλη για όλες σας τις δουλειές. Το ιδανικό ηλεκτρικό ποδήλατο κοστίζει τουλάχιστον 1200 ευρώ, ενώ, σε περίπτωση που το χρειάζεστε για εξεζητημένες λειτουργίες όπως η ανάβαση στο βουνό, ενδέχεται να ανέλθει μέχρι και στις 3000 ευρώ.

 

Αναζητήστε καταστήματα πώλησης και service ποδηλάτων στην περιοχή σας.

Αναζητήστε καταστήματα πώλησης και service ποδηλάτων στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr



Kατηγορίες