Καταστήματα Μανάβικα

Η θρεπτική αξία των λαχανικών

Είναι πλέον γνωστή σε όλους η θρεπτική αξία των λαχανικών. Και μάλιστα οι άνθρωποι μαθαίνουν από μικρή ηλικία γιατί πρέπει να τρώνε λαχανικά, ακόμη και τα σχολικά βιβλία του δημοτικού περιέχουν σχετικές πληροφορίες. Παρ΄ όλα αυτά οι περισσότεροι δεν καταναλώνουν την ποσότητα που πρέπει.


Οι ειδικοί καταναλώνουν τέσσερις έως πέντε μερίδες λαχανικών την ημέρα. Η κανονική μερίδα συνίσταται σε μισό φλιτζάνι κομμένα ή βρασμένα λαχανικά ή ένα φλιτζάνι λαχανικά που τρώγονται ωμά ή μισό φλιτζάνι βρασμένα φασόλια ή 200 ml χυμός λαχανικών.

Θρεπτική αξία λαχανικών. Τα λαχανικά έχουν τεράστια οφέλη για τον οργανισμό καθώς είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά: κάλιο, βήτα-καρωτίνη, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ, βιταμίνες C, Ε και Κ, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Είναι η μοναδική ομάδα τροφών που συγκεντρώνουν τόσα θετικά  συστατικά, έχουν ελάχιστες θερμίδες, μια εξίσου σημαντική διατροφική παράμετρος για καλή υγεία. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τα συστατικά που περιέχουν πολλά λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η ντομάτα και το λάχανο βοηθούν στην πρόληψη μιας σειράς ασθενειών όπως ο καρκίνος του προστάτη στους άνδρες και τα καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες. Αναλυτικότερα όμως:

Τα πράσινα φασόλια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, φολικού οξέος, σιδήρου και καλίου.

Τα αποξηραμένα φασόλια παρέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.

Το λάχανο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο και φυτικές ίνες.

Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, βιταμίνες Α και Κ και κάλιο.

Το μελιτζάνα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγγάνιο και βιταμίνη Β1.

Τα πράσα είναι μια καλή πηγή, σιδήρου και βιταμινών Α και C και περιέχουν σουλφίδιο που καταπολεμά τον καρκίνο, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά.

Τα μπιζέλια περιέχουν πολλές πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, βιταμίνες C και Α, μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο και λουτεΐνη.

Οι πιπεριές έχουν πολλά β-καροτένιο. βιταμίνες Β6, C και Α. και κάλιο.

Οι πατάτες, με δέρματα, αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, βιταμίνης C και καλίου.

Η γλυκιά πατάτα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, Β6 και C, σιδήρου, ινών και καλίου. Επιπλέον, μόνο 1 φλιτζάνι γλυκοπατάτα περιέχει τέσσερις φορές την συνιστώμενη ημερήσια δόση βήτα-καροτίνης!

Ας μην ξεχνάμε πως τα λαχανικά κατατάσσονται στη “λίστα” των τροφών που μάχονται τον καρκίνο μαζί με τα περισσότερα φρούτα, τα λαχανικά, τις πρωτεΐνες και τα βότανα. Κάποια από αυτά καταπολεμούν τις φλεγμονές που επιταχύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων ενώ άλλα βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες και το προστατεύουν από τις ζημιές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Τα υγιεινά βιολογικά τρόφιμα θα επιτεθούν σε οποιαδήποτε ασθένεια σε κάποιο επίπεδο.

Είναι σημαντικό λοιπόν να καταναλώνετε τη σωστή ποσότητα λαχανικών καθημερινά. Έτσι βοηθάτε όχι μόνο τον εαυτό σας αλλά και τους γύρω σας, ιδίως αν έχετε παιδιά, να διαμορφώσουν σωστές διατροφικές συνήθειες.

 

Αναζητήστε μανάβικα στην περιοχή σας!



Kατηγορίες