Καρδιολόγοι Υγεία

Τεστ κοπώσεως

Η δοκιμασία κοπώσεως ή τεστ κοπώσεως ή stress test είναι μια απλή, αναίμακτη εξέταση, που συμβάλλει στη διάγνωση και παρακολούθηση της στεφανιαίας νόσου. Τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της δοκιμασίας κοπώσεως είναι η εκτέλεση ελεγχόμενης σωματικής άσκησης από τον εξεταζόμενο και η συνεχής ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση της καρδιάς σε οθόνη κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της άσκησης καθώς και μετά από αυτήν. Μια καρδιακή δοκιμασία ακραίων καταστάσεων μπορεί να καθορίσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακής νόσου.


Πώς γίνεται το τεστ κοπώσεως. Περπατάτε σε ένα διάδρομο που κάνει την καρδιά σας να εργάζεται προοδευτικά ολοένα και εντονότερα. Ο γιατρός τοποθετεί ηλεκτρόδια στο στήθος του εξεταζόμενου και στην πλάτη του. Αφού ο εξεταζόμενος συνδεθεί με τα καλώδια, λαμβάνεται ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα σε ύπτια θέση, σε όρθια θέση και σε υπεραερισμό (ζητείται από τον εξεταζόμενο να πάρει για λίγο γρήγορες και βαθιές ανάσες). Κάθε φορά που λαμβάνεται ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα γίνεται και μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα παρακολουθεί τους παλμούς της καρδιάς σας. Ο γιατρός μετράει επίσης την αρτηριακή σας πίεση και παρακολουθεί εάν έχετε συμπτώματα όπως δυσφορία στο στήθος ή κόπωση. Οι ανωμαλίες στην αρτηριακή πίεση, στον καρδιακό ρυθμό ή στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ή στην επιδείνωση των φυσικών συμπτωμάτων θα μπορούσαν να θεωρηθούν ενδείξεις για στεφανιαία νόσο. Συνήθως ο ιδανικός χρόνος για την ολοκλήρωση της εξέτασης είναι τα 12 λεπτά, η εξέταση όμως θεωρείται ικανοποιητική όταν ο εξεταζόμενος έχει συμπληρώσει 9 λεπτά χωρίς συμπτώματα και χωρίς παθολογικά ευρήματα στο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ο συνολικός χρόνος γενικά καθορίζεται από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο αλλά και η φυσική κατάσταση.

Για τους άνδρες που εμφανίζουν συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή υποδεικνύει υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης δυσλειτουργίας της καρδιάς. Αλλά οπωσδήποτε τα σημάδια αυτά σε συνδυασμό με παράγοντες όπως η μεγαλύτερη ηλικία, το υπερβολικό βάρος ή η υψηλή χοληστερόλη αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες για στεφανιαία νόσο. Εάν έχετε συμπτώματα αλλά παρόλα αυτά το αποτέλεσμα της εξέτασης φαίνεται φυσιολογικό, ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος. Θα χρειαστούν όμως περαιτέρω εξετάσεις. Επίσης, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως ένα τεστ κοπώσεως χωρίς παθολογικά ευρήματα, δε σημαίνει πως δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί στο προσεχές μέλλον ξαφνικά πρόβλημα.

Το αποτέλεσμα του τεστ δεν είναι 100% ασφαλές. Δεν εντοπίζει με ακρίβεια περιπτώσεις που έχουν πρόβλημα και κάποιες φορές δείχνει πρόβλημα σε άτομα που στην πραγματικότητα δεν έχουν. Ήταν πλέον αρκετά συχνό ιδιαίτερα για τους μεσήλικες άνδρες ή για άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας να κάνουν ετησίως τεστ κοπώσεως για να βεβαιωθούν ότι η καρδιά τους λειτουργεί σωστά. Ωστόσο, οι ειδικοί πλέον δε συστήνουν εύκολα  τέτοια τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Η διαδικασία βέβαια εξακολουθεί να διαδραματίζει πολύτιμο ρόλο στη διάγνωση ανησυχητικών συμπτωμάτων όπως ο θωρακικός πόνος – ειδικά στους ηλικιωμένους άνδρες με υψηλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Το τεστ κοπώσεως μάλιστα αντενδείκνυται σε άτομα που δεν επιτρέπεται να ασκηθούν εξαιτίας κάποιας αναπηρίας, έχουν πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση, έχουν σοβαρή στένωση αορτικής βαλβίδας, έχουν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου ή παρουσιάζουν οξείες καρδιακές παθήσεις.

 

Αναζητήστε καρδιολόγους στην περιοχή σας!



Kατηγορίες