Αθλητικές σχολές Πολεμικές Τέχνες

Τα πιο δημοφιλή είδη πολεμικών τεχνών

Ο όρος “πολεμικές τέχνες” αφορά σε ένα ευρύ σύνολο συστημάτων και παραδόσεων που αφορούν στην εκπαίδευση και την πάλη, στοχεύοντας στην ανάπτυξη της δυνατότητας αυτοάμυνας και την ικανότητα της παράλληλης σωματικής, ψυχικής και νοητικής ανάπτυξης, με στόχο την επιτυχία απέναντι στον αντίπαλο. Οι πολεμικές τέχνες συνιστούν έναν εξαιρετικά δημοφιλή τρόπο γυμναστικής, ο οποίος βοηθά το σώμα και το νου να αποκτήσουν τα επιθυμητά επίπεδα ευεξίας. Διάφοροι πολιτισμοί ανά τον κόσμο εξασκούνται στις πολεμικές τέχνες εδώ και πάρα πολλά χρόνια.


Ορισμένες από τις πολεμικές τέχνες ανάγονται σε αρχαίους πολιτισμούς και, με τα χρόνια, αναπτύχθηκαν ώστε να λάβουν τι μορφή με την οποία της γνωρίζουμε σήμερα, ενώ άλλες πολεμικές τέχνες δημιουργήθηκαν πολύ πιο πρόσφατα. Στο σύνολό τους, οι πολεμικές τέχνες όχι μόνο αποσκοπούν στην κατατρόπωση του αντιπάλου, αλλά επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, και στην αυτοεπιβολή της ψυχικής ηρεμίας και τη συνεχή βελτίωση όσον εκπαιδεύονται σε αυτές. Εκατομμύρια άτομα ανά τον πλανήτη καταπιάνονται, τόσο επαγγελματικά, όσο και ερασιτεχνικά, με τις πολεμικές τέχνες. Διαβάστε ορισμένες αναλυτικές πληροφορίες για τις σημαντικότερες από αυτές, που σημειώνουν τη μεγαλύτερη απήχηση στο παγκόσμιο τοπίο του αθλητισμού.

Το καράτε

Το καράτε είναι αδιαπραγμάτευτα μία από τις πιο γνωστές, αν όχι η πιο γνωστή πολεμική τέχνη, με τις καταβολές του να ανάγονται στην Ιαπωνία των αρχών του 20ου αιώνα. Με το όνομά του να μεταφράζεται ως “άδεια χέρια” καράτε είναι η πολεμική τέχνη που είναι γνωστή για τις εντυπωσιακές κλωτσιές, μπουνιές, αλλά και τα δυναμικά μπλοκαρίσματα της επίθεσης του αντιπάλου, που επικεντρώνονται γύρω από την αυτοάμυνα και τη μάχη. Η φιλοσοφία του καράτε, ωστόσο, ξεπερνά κατά πολύ το πεδίο της μάχης, αλλά, αντ’ αυτού, προάγει αξίες όπως η πειθαρχία και ο σεβασμός, προτείνοντας την εφαρμογή τους τόσο κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, όσο και στην καθημερινότητα του κάθε αθλητή.

Το κουνγκ φου

Η κουλτούρα των πολεμικών τεχνών στην Κίνα είναι ιδιαίτερα πλούσια, περιλαμβάνοντας τόσο αρχαίες, όσο και νέες μορφές πολεμικών τεχνών. Το κουνγκ φου δεν είναι απλώς μία από αυτές, αλλά, αντίθετα, όπως λίγοι γνωρίζουν, αποτελεί όρο ο οποίος συγκεντρώνει πολλά διαφορετικά στυλ πολεμικών τεχνών. Οι μετοχές του κουνγκ φου τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εκτοξευθεί, καθιστώντας το αισίως ως μία από τις πλέον διαδεδομένες πολεμικές τέχνες. Χρωστάει, πάντως, κάποιο μέρος της δημοφιλίας του, σε μία ευρεία γκάμα από ταινίες και σειρές του Χόλιγουντ που προωθούν το Κουνγκ Φου με τη συμβολή αστέρων όπως ο Τζάκι Τσαν, ο Μπρους Λι και ο Τζετ Λι.

Το τζούντο

Το τζούντο αποτελεί μία ακόμα δημοφιλή πολεμική τέχνη, που συγκαταλέγεται στις πλέον μοντέρνες από αυτές και, ως εκ τούτου, συγκεντρώνει διάφορα στοιχεία από τις παλαιότερες πολεμικές τέχνες του κόσμου. Αν και, όπως ακριβώς το καράτε, και το τζούντο συναντάται για πρώτη φορά στην Ιαπωνία, το τζούντο αποτελεί την πλέον σπουδαία σε απήχηση πολεμική τέχνη στην Αυστραλία. Απαιτεί τεράστια νοητική πειθαρχία, όπως και φυσική δύναμη, έτσι ώστε να κατατροπωθεί ο εκάστοτε αντίπαλος, ενώ φημίζεται για τη χαρακτηριστική κίνηση όπου ο ένας μαχητής σηκώνει ψηλά τον αντίπαλο και τον ρίχνει στο έδαφος με την πλάτη, ώστε να χρησιμοποιήσει το βάρος του αντιπάλου εναντίον του. Ως πολεμική τέχνη, εστιάζει στον έλεγχο του αντιπάλου με διαφορετικές τεχνικές, όπως ο “πνιγμός”, ώσπου εκείνος να παραδοθεί.

Το μουάι τάι

Όπως πιθανότατα καταλάβατε από το όνομά του, το μουάι τάι κατάγεται από την Ταϊλάνδη, εξού και η εναλλακτική ονομασία του “ταϊλανδικό μποξ”. Αποτελεί, μάλιστα, όχι απλώς την πιο σημαντική πολεμική τέχνη της χώρας, αλλά και το εθνικό της άθλημα. Με τις ιστορικές ενδείξεις να το ανάγουν στον 13ο αιώνα, το μουάι τάι εστιάζει στη “στενή” μάχη ανάμεσα στους δύο αντιπάλους και χαρακτηρίζεται από έντονη επαφή ανάμεσά τους, με τη χρήση κλοτσιών, μπουνιών, αλλά ακόμα και τσιμπημάτων. Όπως οι περισσότερες πολεμικές τέχνες, απαιτεί ιδιαίτερη σωματική και ψυχική δύναμη και πειθαρχία, καθώς η φιλοσοφία του θέλει το σώμα του κάθε αθλητή να μετατρέπεται σε μαχητικό όπλο.

Το τάε κβον ντο

Το τάε κβον ντο είναι πιθανότατα η παλαιότερη πολεμική τέχνη στον κόσμο, αλλά και μία από τις πλέον δημοφιλείς από αυτές. Πρωτοεμφανίστηκε στην Κορέα πριν από περισσότερα από 2000 χρόνια και έκτοτε επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας, μάλιστα, μαζί με το τζούντο, τις μόνες δύο πολεμικές τέχνες που συμπεριλαμβάνονται στα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για πολεμική τέχνη που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της αυτοάμυνας, περιλαμβάνοντας χτυπήματα και μορφές ακινητοποίησης του αντιπάλου που βοηθούν την ανάπτυξη της δύναμης, της ταχύτητας, της ισορροπίας, καθώς και της ευελιξίας.

Το κραβ μαγκά

Με το όνομά του να μεταφράζεται ως “μάχη επαφής” στα εβραϊκά, το κραβ μαγκά είναι η εθνική πολεμική τέχνη του Ισραήλ. Πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του 1930 και, ως πολεμική τέχνη, δε θεωρείται ιδιαίτερα αυθεντική, καθώς συνδυάζει στοιχεία από άλλες, παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, όπως είναι το καράτε, το μποξ και το ζίου ζίτσου. Θεωρείται, επίσης, μία από τις πλέον βίαιες πολεμικές τέχνες, καθώς, στην ουσία, δεν υπάρχουν κανόνες, και ο κύριος στόχος του είναι η αυτοάμυνα κατά τη διάρκεια της επίθεσης στον αντίπαλο. Η απήχηση του κραβ μαγκά επεκτάθηκε πολλές δεκαετίες μετά τη γέννησή του, καθώς η εν λόγω πολεμική τέχνη απέκτησε αξιοσημείωτο κοινό σε διάφορους κύκλους των ένστολων του Ισραήλ.

Το αϊκίντο

Το αϊκίντο αποτελεί ακόμα μία ιαπωνική πολεμική τέχνη, η οποία δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1900. Όπως καταλαβαίνετε, η εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα της Ιαπωνίας. Όσον αφορά στο αϊκίντο, στόχος του είναι να διδάξει στους αθλητές πώς να χρησιμοποιούν τη δύναμη και την ενέργεια του αντιπάλου προς όφελός τους κατά τη διάρκεια της μάχης, αποσκοπώντας στην ακινητοποίησή του, χωρίς, όμως, να του δημιουργηθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Για το λόγο αυτό, το αϊκίντο θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες πολεμικές τέχνες για κάποιον που θέλει να διδαχθεί την αυτοάμυνα.

Το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου

Το βραζιλιάνικο ζίου ζίτσου είναι ακόμα μία πολεμική τέχνη που έγκειται στην αυτοάμυνα και περιλαμβάνει ένα σύνολο από τεχνικές ακινητοποίησης του αντιπάλου, με στόχο την υποταγή του. Έμπνευση για την ανάπτυξή του αποτελεί το τζούντο, ενώ πρωτοεμφανίστηκε γύρω στο 1882. Πρόκειται για πολεμική τέχνη η οποία προετοιμάζει αποτελεσματικά τους αθλητές για επιθέσεις πίσω από την πλάτη, τους βοηθά να χρησιμοποιήσουν το βάρος του αντιπάλου υπέρ τους και εφευρίσκει εξαιρετικές μεθόδους κυριαρχίας απέναντι στον αντίπαλο.

 

Αναζητήστε σχολές πολεμικών τεχνών στην περιοχή σας στον επαγγελματικό οδηγό f-all.gr

Αναζητήστε σχολές πολεμικών τεχνών στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr



Kατηγορίες