Αθλητικές σχολές Ομορφιά & Αθλητισμός

Τα οφέλη του αθλητισμού

Το να ασχολείται κανείς  με  ένα άθλημα απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια. Μερικοί  πιστεύουν ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό αποσπά την προσοχή των μαθητών -αθλητών από το σχολείο, καθώς χρειάζονται αρκετό χρόνο με αποτέλεσμα να παραμελούν  τα μαθήματά τους.  Ωστόσο, τελικά φαίνεται να ισχύει το αντίθετο. Τα αθλήματα απαιτούν απομνημόνευση, επανάληψη και μαθησιακές δεξιότητες που σχετίζονται άμεσα με τη διαδικασία της μάθησης και βελτιώνουν την ικανότητα των μαθητών να μαθαίνουν. Επίσης, οι δεξιότητες καθορισμού και στόχευσης που απαιτεί ένα άθλημα μπορούν να συσχετιστούν με ό,τι απαιτεί η καλή επίδοση στα μαθήματα. 


Τα περισσότερα αθλήματα όντας ομαδικά εξοικειώνουν τα παιδιά με τη λειτουργία μιας ομάδας,  την ομαδική εργασία και τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων. Ο αγώνας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου με μια ομάδα παικτών και προπονητών διδάσκει πώς να εργαζόμαστε ομαδικά, να υπακούουμε στους κανόνες του παιχνιδιού αλλά και της ομάδας μας και να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τους άλλους για την επίλυση προβλημάτων, να σκεφτόμαστε, να δοκιμάζουμε και να αξιολογούμε τεχνικές επίλυσης προβλημάτων. Αυτή η εμπειρία είναι χρήσιμη όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα στην εργασία ή στο σπίτι.

Φυσικά οφέλη για την υγεία του αθλητισμού. Είναι σαφές ότι ο αθλητισμός μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας στον τομέα της υγείας και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνουν την υγιή λήψη αποφάσεων, όπως το να αποφεύγετε το  κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοολ. Τα αθλήματα έχουν επίσης κρυμμένα οφέλη για την υγεία όπως η μείωση της πιθανότητας οστεοπόρωσης ή καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή.

Τα αθλήματα ενισχύουν την αυτοεκτίμηση. Ο αθλητής αποκτά αγωνιστικότητα, αυτοκυριαρχία, θάρρος, θέληση, αποφασιστικότητα, τόλμη για την αντιμετώπιση του αθλητικού αγώνα και κατ’ επέκταση της ζωής. Βλέποντας τη σκληρή δουλειά σας να αποδίδει και να επιτυγχάνονται οι στόχοι σας αναπτύσσεται η αυτοπεποίθηση σας. Η επίτευξη ενός στόχου στον αθλητισμό και η συνακόλουθη ικανοποίηση και χαρά που απορρέει από αυτήν  λειτουργεί ανατροφοδοτικά, ενθαρρύνει να επιτύχει άλλους στόχους που έχει ορίσει. Από την άλλη, στον αθλητισμό δεν υπάρχουν πάντα επιτυχίες. Σε μια πιθανή αποτυχία, ο αθλητής μαθαίνει να εξετάζει ρεαλιστικά τους λόγους για τους οποίους δεν τα κατάφερε όπως θα ήθελε, μαθαίνει πως είναι σημαντικό κάθε επόμενη προσπάθεια να είναι ελαφρώς τουλάχιστον βελτιωμένη από την προηγούμενη και πως όλος αυτός ο αγώνας αξίζει καθώς βαθμιαία θα τον οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τον βοηθά να ασκεί αυτοκριτική, προκειμένου να γίνει καλύτερος ηθικά. Τη ίδια στιγμή παρατηρώντας την προσπάθεια και την πορεία των συναθλητών του, μαθαίνει να συνυπάρχει με το διαφορετικό, να αναγνωρίζει την προσπάθεια ή την επιτυχία του διπλανού του και να τον στηρίζει να ξεπεράσει κάποια τυχόν αποτυχία.  Έτσι, εκτός των άλλων διαμορφώνονται πιο ενάρετοι χαρακτήρες, που πιστεύουν σε ιδανικά όπως αυτό του υγιούς αθλητισμού και των αξιών που απορρέουν απ’ αυτόν.

Μείωση της πίεσης και του άγχους. Η άσκηση είναι ένας φυσικός τρόπος να χαλαρώσετε και να αποβάλλετε το  άγχος. Αποσυμφορίζει από το στρες, κοινωνικοποιεί τους αθλητές αναπτύσσει το σεβασμό μεταξύ τους. Εξάλλου, οι κορυφαίοι αθλητές λειτουργούν ως πρότυπα μπορούν να επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής των νέων. Αποτελεί επίσης  μια καλή ευκαιρία για νέους φίλους. Κοινωνικοποιεί και συνδέει με δεσμούς φιλίας τους συναγωνιζόμενους, τους συνηθίζει στην αναγνώριση της αξίας των αντιπάλων και στην ανάπτυξη του σεβασμού. Εξάλλου, οι κορυφαίοι αθλητές λειτουργώντας ως πρότυπα μπορούν να επηρεάζουν τους νέους.

 

Αναζητήστε αθλητικές σχολές στην περιοχή σας!



Kατηγορίες