Καταστήματα Παραδοσιακά προϊόντα

Τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα υπό το πρίσμα του διεθνούς εμπορίου

Είναι ευρέως γνωστό πως η χώρα μας φημίζεται, μεταξύ άλλων, για την τεράστια ποικιλία από παραδοσιακά προϊόντα που διαθέτει. Εγχώρια εδέσματα όπως το ελαιόλαδο, το τυρί φέτα και το ελληνικό γιαούρτι, ανέκαθεν απολάμβαναν τη λατρεία ενός ασύλληπτα εκτενούς μέρους του γενικού πληθυσμού, ενώ τα ίδια παραδοσιακά προϊόντα δεσπόζουν σε περίοπτη θέση του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη, χάρη στις αδιαμφισβήτητες ιδιαιτερότητες, την υψηλή διατροφική αξία και τα αμέτρητα οφέλη που αυτά προσφέρουν απλόχερα για την υγεία. Πώς, όμως, τα παραδοσιακά προϊόντα της χώρας μας, με τα χρόνια, κατάφεραν να γίνουν ξακουστά σε όλη την υφήλιο; Ποια είναι τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα με τη μεγαλύτερη απήχηση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και πώς αυτά αναγνωρίζονται ανάμεσα στην πληθώρα από απομιμήσεις που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά τροφίμων; Ταξιδέψτε στον κόσμο των παραδοσιακών μας προϊόντων και μάθετε τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα!


Πώς τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα εξαπλώθηκαν παγκοσμίως

Αν και ακούγεται αρκετά παράδοξο, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδήγησαν στην ταχεία εξάπλωση των παραδοσιακών προϊόντων της χώρας μας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού, ήταν τα τεράστια μεταναστευτικά κύματα που ακολούθησαν τόσο τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που προέκυψε τόσο από το κραχ του χρηματιστηρίου της Γουόλ Στριτ το 1929, όσο και την αδυναμία εκβιομηχανοποίησης της ελληνικής οικονομίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα μεγάλο ποσοστό μεταναστών δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της εστίασης, με τα αμέτρητα ελληνικά εστιατόρια να διαφημίζουν, στην ουσία, τις εκλεκτές γεύσεις των παραδοσιακών προϊόντων. Φυσικά, τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης μαίνονται μέχρι και σήμερα, με την επέκταση των παραδοσιακών μας προϊόντων να συμπαρασύρονται μαζί τους.

Έπειτα, ευεργετική για την επέλαση των παραδοσιακών προϊόντων, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της νησιωτικής Ελλάδας, θεωρείται η επίδραση των μαζικών τουριστικών ροών που η χώρα μας δέχεται, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια κάθε έτους. Η ευρεία διάδοση του τουρισμού σε κάθε σημείο της χώρας βοήθησε τα εκατομμύρια ετησίων επισκεπτών της ελληνικής επικράτειας να μυηθούν στον κόσμο των ελληνικών προϊόντων, τη διαθεσιμότητα των οποίων αρκετοί από αυτούς αναζητούν σε καταστήματα των πατρίδων τους, δημιουργώντας ζήτηση. Τόσο ως προς τον τουρισμό, όσο και σε ό,τι αφορά στο εμπόριο, πάντως, η κομβική γεωγραφική θέση της χώρας μας, που την καθιστά ένα γεωγραφικό “σταυροδρόμι” ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, ευνόησε σε μεγάλο βαθμό τη διάδοση των εγχώριων παραδοσιακών προϊόντων.

Ύστερα, ανεκτίμητη για την εξάπλωση των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων, τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό χώρο, θεωρείται και η θέσπιση της ελευθερίας αγοράς και πώλησης προϊόντων, στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά διευκόλυνε σε τεράστιο βαθμό της συνθήκες του εμπορίου εν γένει, δίνοντας επιπλέον κίνητρα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής. Στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων, οι φορολογικοί και δασμολογικοί περιορισμοί άρθηκαν, τόσο όσον αφορά στα ελληνικά προϊόντα, όσο και στα παραδοσιακά προϊόντα κάθε χώρας που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως αποτέλεσμα, τα παραδοσιακά προϊόντα μας έγιναν, αυτομάτως, λιγότερο ακριβά και περισσότερο προσβάσιμα στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Πώς αναγνωρίζονται τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα

Όπως τα προϊόντα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και τα παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας αναγνωρίζονται ως προς την ονομασία, την προέλευση και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, τα οποία και αποτελούν θεμελιώδη συστατικά στοιχεία που συνιστούν τη δυνατότητα ταυτοποίησής τους από το μέσο καταναλωτή. Λόγω των παραπάνω, ένα σαφές και συγκεκριμένο πλαίσιο δεσμευτικών ευρωπαϊκών νομοθετημάτων προστατεύει τα παραδοσιακά προϊόντα των χωρών της Ένωσης και αποκλείει οποιοδήποτε ενδεχόμενο απομίμησής τους. Οι δύο πλέον βασικές ενδείξεις που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές, προκειμένου να ταυτοποιήσουν την αυθεντικότητα ενός ελληνικού παραδοσιακού προϊόντος, είναι οι εξής:

  • Η ένδειξη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), που αφορά στην ονομασία ενός προϊόντος, προσδιορίζοντας συγκεκριμένα τη γεωγραφική περιοχή ή και τη χώρα στην οποία το εκάστοτε προϊόν παράγεται και συσκευάζεται. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο χαλβάς Φαρσάλων, το καλαθάκι Λήμνου και η γραβιέρα Κρήτης, παραδοσιακά προϊόντα με ονομασία η οποία υποδεικνύει πως όλα τα στάδια της παραγωγής πραγματοποιήθηκαν με τις συγκεκριμένες κάθε φορά μεθόδους που συνθέτουν την ποιότητά τους.
  • Η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.) εστιάζει στο σύνολο των χαρακτηριστικών της τεχνογνωσίας και τους προκαθορισμένους όρους παραγωγής ενός παραδοσιακού προϊόντος, όπως ο τρόπος με τον οποίο παράγεται, ένα συστατικό στοιχείο ή ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό. Η εν λόγω ένδειξη τοποθετείται σε παραδοσιακά προϊόντα, τουλάχιστον ένα από τα στάδια της παραγωγής των οποίων πραγματοποιείται στη συγκεκριμένη κάθε φορά γεωγραφική περιοχή και, ως εκ τούτου, φέρει τα εν λόγω χαρακτηριστικά.

Η διαφύλαξη των παραπάνω χαρακτηριστικών των παραδοσιακών προϊόντων κάθε χώρας, βοηθούν στην κατάταξη του συνόλου των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο αγοραπωλησίας στον ευρωπαϊκό χώρο, με βάση ένα προκαθορισμένο σύστημα ποιότητας. Προστατεύουν, παράλληλα, τους καταναλωτές, βοηθώντας τους να διακρίνουν με ευχέρεια την ποιότητα των προϊόντων, καθώς και να αποφύγουν φαινόμενα εξαπάτησης.

Τα πλέον εξαγώγιμα παραδοσιακά προϊόντα της χώρας

Η μοναδικότητα ορισμένων παραδοσιακών προϊόντων από κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει πολλάκις πρωταγωνιστήσει σε πλήθος διαφημιστικών ενεργειών, τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ορισμένα από αυτά όχι μόνο έχουν ταυτιστεί με σπουδαία οφέλη για την υγεία, αλλά αποτελούν,, μάλιστα, αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας κληρονομιάς, . Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια από τα πλέον δημοφιλή παραδοσιακά προϊόντα μας, η απήχηση των οποίων στις αγορές του εξωτερικού είναι αξιοσημείωτη:

  • Η φέτα, παραδοσιακό προϊόν που αποτελεί το πλέον δημοφιλές από μία τεράστια ποικιλία τυριών που παρασκευάζονται κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, όπως η γραβιέρα, το μανούρι, η μυζήθρα και το κεφαλοτύρι. Η ιδιαιτερότητα της γεύσης της φέτας την καθιστά αγαπητή σε κάθε γωνιά του κόσμου, με τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες να αγγίζουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
  • Ο καρπός της ελιάς και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, παραδοσιακά προϊόντα που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής και ενδείκνυνται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λόγω των ανεκτίμητων οφελών τους για την υγεία. Χάρη στις ανυπολόγιστες εκτάσεις ελιών, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τη σπουδαιότερη ελαιοπαραγωγή παγκοσμίως, πίσω από την Ισπανία και την Ιταλία.
  • Η μαστίχα, προστατευόμενο παραδοσιακό προϊόν που ευδοκιμεί αποκλειστικά και μόνο στο νησί της Χίου. Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας για την υγεία θεωρούνται τεράστιες, ενώ η χαρακτηριστική αρωματική της γεύση είναι μοναδική και δένει υπέροχα με μία τεράστια ποικιλία γεύσεων.
  • Ο κρόκος Κοζάνης, κληρονομιά από αρχαίους πολιτισμούς που θεωρείται ένα από τα πλέον πολύτιμα μπαχαρικά του κόσμου. Το ξεχωριστό του άρωμα και το χαρακτηριστικό του χρώμα τον κάνουν αναγνωρίσιμο στους καταναλωτές, ενώ, παράλληλα, φημίζεται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

 

Αναζητήστε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα στην περιοχή σας.

Αναζητήστε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης.



Kατηγορίες