Σπίτι & κήπος Φυτώρια

Συμβουλές για ένα επιτυχημένο και αποδοτικό φυτώριο

Εδώ και πάνω από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανά τον κόσμο έχει σημειωθεί μία αξιοσημείωτη άνοδος στις πωλήσεις των πρώτων υλών φυτωρίου και του εξοπλισμού για την ανάπτυξη και την υποστήριξη καλλιεργειών. Ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη φαίνεται να καταπιάνεται με τα -μικρά ή μεγάλα, επαρχιακά ή αστικά- φυτώρια, είτε για πρώτη φορά, λόγω του πακτωλού ελεύθερου χρόνου λόγω της καραντίνας, είτε ως συνέχεια και αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών καλλιεργειών. Η επένδυση χρόνου και χρήματος σε ένα φυτώριο έχει γεννήσει πολλούς ερασιτέχνες και επαγγελματίες κηπουρούς, δίνοντας νέα πνοή σε μία πληθώρα φυτωρίων ανά την υφήλιο. Και, αν μη τι άλλο, η ενασχόληση με ένα φυτώριο ως καθημερινή δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και ανταποδοτική, καθώς χαρίζει στους ιδιοκτήτες του φυτωρίου ένα σωρό αγαθά. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές χρήσιμες συμβουλές, που θα κάνουν το φυτώριό σας πιο επιτυχημένο και παραγωγικό από ποτέ.


Η ποιότητα του χώματος είναι σημαντική

Η καλή ποιότητα του χώματος του φυτωρίου σας είναι το Α και το Ω για μία ποιοτική και παραγωγική καλλιέργεια. Εάν είστε τυχεροί, η χρήση του λασπώδους χώματος ενδείκνυται για την ευφορία του εδάφους. Στην περίπτωση αυτή, φυτέψτε κατευθείαν τους σπόρους σας στο έδαφος, προσθέτοντας λιπάσματα – τα αποτελέσματα θα σας συναρπάσουν. Αν, παρ’ όλα αυτά, το χώμα του φυτωρίου σας είναι γεμάτο πέτρες και χαλίκια, τότε τα δοχεία και οι υπερυψωμένες γλάστρες θα κάνουν την ανάπτυξη των καλλιεργειών του φυτωρίου πολύ πιο εύκολη και γρήγορη. Μη διστάσετε να ξοδέψετε χρήματα στο χώμα της γλάστρας, το οποίο, είτε το αγοράσετε χύμα, είτε σε προσυσκευασμένες σακούλες, πρέπει να επιβεβαιώσετε πως θα είναι εξαιρετικής ποιότητας. Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για χώμα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο φυτώριό σας για πάρα πολλά χρόνια και, επομένως, πρέπει να διασφαλίσετε πως η ποιότητά του ενδείκνυται για τις καλλιέργειές σας. Φυσικά, με κάθε χρόνο που περνάει -και κάθε καλλιέργεια που πραγματοποιείτε- θα εμπλουτίζετε το χώμα αυτό με λιπάσματα.

Έμφαση στην τροφή των φυτών

Είναι ευρέως γνωστό πως ένας από τους πιο συνήθεις παράγοντες που αποφέρουν πενιχρά αποτελέσματα σε μία καλλιέργεια, είναι η έλλειψη της επαρκούς ποσότητας τροφής στο χώμα. Ιδίως όσον αφορά στο χώμα του εμπορίου (ειδικά στα προσυσκευασμένα είδη), η έλλειψη τροφής στο χώμα είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο – εμποδίζει, όμως, την καλλιέργεια του φυτωρίου, από το να αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς. Αν έχετε φυτώριο και στοχεύετε σε μία ταχύρυθμη και παραγωγική καλλιέργεια, θα σας προτείναμε να εμπλουτίσετε το χώμα, ανακατεύοντας σε αυτό τροφή για τα φυτά, προτού καν να φυτέψετε την καλλιέργειά σας. Η οργανική τροφή σε συνδυασμό με τη χρήση μοσχολέμονου (lime), σκουληκιών και ιχνοστοιχείων όπως τα κοχύλια των στρειδιών και ο αζωμίτης, θα απογειώσουν την παραγωγή του φυτωρίου σας. Μετά τη συγκομιδή της καλλιέργειάς σας, θα χρειαστεί να ρίξετε εκ νέου λίπασμα στο χώμα, προκειμένου αυτό να γίνει όσο το δυνατόν περισσότερο γόνιμο και η παραγωγή του φυτωρίου να σας αποφέρει τους πλουσιότερους δυνατούς καρπούς.

Προσοχή στο φως του ήλιου

Η κατάλληλη θέση της καλλιέργειας ως προς τις ακτίνες του ήλιου είναι ένας εξαιρετικά σπουδαίος παράγοντας που θα ευνοήσει την καλλιέργεια του φυτωρίου σας. Και πιστέψτε μας πως ο αριθμός των φυτών που θα ευδοκιμήσουν χωρίς να δέχονται το κατάλληλο φως του ήλιου, είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Ορισμένα από τα φυτά τα οποία θα “θριαμβεύσουν” ακόμα και στη σκιά είναι το σπανάκι, το μαρούλι, η ρόκα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, κυρίως, δηλαδή, οι φυλλώδεις καλλιέργειες. Ένας μικρός αριθμός από ρίζες, όπως το καρότο, το κρεμμύδι, η πατάτα και τo ραπανάκι, μπορούν να ευδοκιμήσουν μερικώς ακόμα και στη σκιά, αν όμως διαθέτετε φυτώριο, θα σας προτείναμε τη μόνιμη έκθεσή τους στις ακτίνες του ήλιου, καθώς, με αυτό τον τρόπο, θα αποφέρουν πολύ καλύτερους καρπούς. Ιδίως αν καλλιεργείτε καρπούς όπως η ντομάτα και η πιπεριά, ένα ηλιόλουστο και φωτεινό φυτώριο είναι αναγκαίο για την ανάπτυξή τους.

Μην επισπεύσετε καμία διαδικασία

Ο πλέον σπουδαίος κανόνας της λειτουργίας ενός φυτωρίου είναι αυτό που ονομάζουμε “κάθε πράγμα στον καιρό του”. Σε περίπτωση που προσπαθήσετε να να επισπεύσετε οποιαδήποτε διαδικασία σχετικά με την καλλιέργεια του φυτωρίου σας, πιθανότατα θα έρθετε αντιμέτωποι με αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά. Η δροσερή εποχή, παραδείγματος χάρη, είναι η εποχή η οποία προσφέρεται για καλλιέργειες είτε βρώσιμων ριζών (όπως το καρότο και τα παντζάρια), είτε βλαστών (όπως το μπρόκολο και το μαρούλι), αλλά και του αρακά. Με τον ερχομό της άνοιξης, τα φυτώρια προσφέρονται για τις καλλιέργειες της ντομάτας, της πιπεριάς, του αγγουριού, της μελιτζάνας, των φασολιών και του καλαμποκιού.

Αφοσιωθείτε στο σωστό πότισμα

Το σωστό και ενδελεχές πότισμα είναι μία εξαιρετικά σπουδαία διαδικασία του φυτωρίου, η οποία, μάλιστα, πρέπει να πραγματοποιείται κάθε φορά κατ’ αναλογία με την εποχή που διανύει η καλλιέργεια του φυτωρίου σας, αλλά και με ό,τι έχει να κάνει με την ιδιαιτερότητα της κάθε σποράς του φυτωρίου. Όπως όλου του είδους τα φυτά, έτσι και τα ζαρζαβατικά που έχουν καλλιεργηθεί στο φυτώριό σας, σίγουρα θα αποδώσουν καλύτερους καρπούς, όταν έχουν δεχθεί μία σειρά από συχνά και σωστά ποτίσματα. Όσο πιο τακτικοί είναι οι έλεγχοί σας, μέσω των οποίων θα επιβεβαιώσετε την ύπαρξη επαρκούς ποσοστού νερού στο χώμα του φυτωρίου σας, τόσο πιο αποδοτική αναμένεται να είναι η σοδειά σας, με ένα μεγάλο νούμερο υγιών και γευστικών καρπών.

Ο κατάλληλος χρόνος για τη συγκομιδή

Ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο σε πλήθος φυτωρίων ανά τον κόσμο, είναι όταν οι ιδιοκτήτες των φυτωρίων, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιούν με ενδελέχεια και προσοχή κάθε επιμέρους βήμα που έχει να κάνει με την καλλιέργεια, συνειδητοποιούν πως οι καρποί καταλήγουν να είναι πιο ώριμοι από όσο πρέπει. Τι θα σας προτείναμε να κάνετε στην προκειμένη περίπτωση; Προκειμένου να επιβεβαιώσετε πως οι καρποί του φυτωρίου σας είναι έτοιμοι για τη συγκομιδή, ενδείκνυται να ελέγχετε κάθε καλλιέργεια του φυτωρίου σας επί καθημερινής, μάλιστα, βάσης, έτσι ώστε, όταν ο καρπός φτάσει στο απόγειό του, να προχωρήσετε αμέσως με τη συγκομιδή, χωρίς να χάσετε παραπάνω χρόνο. Θα διαπιστώσετε και μόνοι σας πως οι καρποί που συλλέγονται από το φυτώριο την κατάλληλη στιγμή, στο απόγειο, δηλαδή, της ωριμότητάς τους, είναι τόσο γευστικοί, όσο κανένας καρπός από αυτούς που θα βρείτε στην αγορά.

 

Αναζητήστε φυτώριο στην περιοχή σας στον επαγγελματικό οδηγό f-all.gr

Αναζητήστε φυτώριο στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr



Kατηγορίες