Κλιματισμός Σπίτι & κήπος

Σωστή χρήση κλιματιστικού

Μια από τις βασικές πλέον ανάγκες ενός νοικοκυριού είναι η ύπαρξη κλιματιστικού. Φυσικά η ίδια ανάγκη υπάρχει και στα καταστήματα και τους επαγγελματικούς χώρους, μόνο που εκεί είναι μάλλον επιτακτική. Και φυσικά επειδή τα κλιματιστικά αποτελούν ενός είδους επένδυση καλό είναι να φροντίζουμε τόσο για την τακτική συντήρησή τους όσο και για τη σωστή λειτουργία τους.


Η σωστή λειτουργία του κλιματιστικού συνυφαίνεται φυσικά με τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής του αλλά και με τη μείωση της λειτουργίας του. Παράλληλα εξασφαλίζει τη βελτίωση των συνθηκών του κλιματιζόμενου χώρου, τη μείωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά ταυτόχρονα και τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών που μπορεί να επιφέρει η κατάχρηση του κλιματιστικού στην υγεία μας.

Ανανεώνουμε τον αέρα. Είναι πολύ σημαντικό να ανανεώνουμε τον αέρα στους χώρους που κλιματίζονται ειδικά όταν κλιματίζονται με συμβατικά μηχανήματα τα οποία ανακυκλώνουν συνεχώς στο δωμάτιο τον ήδη υπάρχοντα αέρα. Γι΄αυτό καλό είναι να υπάρχει πάντα ένα  άνοιγμα ανανέωσης του αέρα. Δεν πρέπει φυσικά να το παρακάνουμε γιατί σε αυτή την περίπτωση η λειτουργία του κλιματιστικού καθίσταται πολύ ενεργοβόρα.

Θέση τοποθέτησης της μονάδας, εσωτερικής και εξωτερικής. Ιδανικά πρέπει η εσωτερική μονάδα να τοποθετείται μακριά από ηλεκτρικές συσκευές που παράγουν έντονη θερμότητα όπως για παράδειγμα η ηλεκτρική κουζίνα. Ταυτόχρονα πρέπει να τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο αέρας που εξέρχεται από το κλιματιστικό να μην πέφτει κατευθείαν πάνω μας. Η εξωτερική μονάδα πρέπει να τοποθετείται σε έναν εξωτερικό χώρο καλά αεριζόμενο, που να προστατεύεται τόσο από τον ήλιο όσο και από έντονες καιρικές συνθήκες. Τέλος η απόσταση μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής συσκευής πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη απόδοση του κλιματιστικού.

Σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας Σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες λειτουργίας των κλιματιστικών, η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας πρέπει να είναι στους 21 βαθμούς κελσίου το χειμώνα και στους 25 βαθμούς το καλοκαίρι. Ένας γενικός κανόνας είναι η θερμοκρασία στην οποία θα ρυθμίζουμε το κλιματιστικό μας να μην έχει απόκλιση μεγαλύτερη από 7-8 βαθμούς από τη θερμοκρασία  περιβάλλοντος ώστε να μην υποβάλλουμε τον οργανισμό μας σε θερμικά σοκ όταν εισερχόμαστε ή όταν εγκαταλείπουμε τον κλιματιζόμενο χώρο. Επίσης οι περσίδες θα πρέπει να ρυθμίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε το καλοκαίρι ο ψυχρός αέρας να κατευθύνεται όσο το δυνατόν ψηλότερα στο χώρο ενώ τον χειμώνα να κατευθύνεται όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

Λογική χρήση και συνδυασμός με φυσικούς τρόπους δροσισμού. Δεν χρειάζεται να έχουμε σε λειτουργία το κλιματιστικό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ειδικά το καλοκαίρι που συνήθως τα κλιματιστικά λειτουργούν εντατικά καλό θα είναι να εξαντλούμε τους φυσικούς τρόπους δροσισμού. Κλείνουμε τα παντζούρια, κατεβάζουμε περσίδες και στόρια, κλείνουμε κουρτίνες και κατεβάζουμε τις τέντες ιδίως το μεσημέρι που η ακτινοβολία του ήλιου είναι αρκετά έντονη. Προτείνεται η συνδυαστική χρήση του κλιματιστικού με έναν ανεμιστήρα οροφής ο οποίος συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό την ψύξη του δωματίου μας. Προσοχή τη νύχτα πρέπει να απενεργοποιούμε το κλιματιστικό ή τουλάχιστον να το κλείνουμε λίγο πριν τον ύπνο ή να το προγραμματίζουμε να κλείσει με χρονοδιακόπτη.

Η λαθεμένη ή αλόγιστη χρήση των κλιματιστικών επιφέρει κάποιες φορές προβλήματα υγείας κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα. Η λάθος χρήση μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην υγεία μας. Πρέπει να απαγορεύεται το κάπνισμα εντός των χώρων που κλιματίζονται και να φροντίζουμε για την τακτική απομάκρυνση της σκόνης.  Έτσι αποφεύγεται η ανακύκλωση του καπνού και των σωματιδίων της σκόνης που είναι και ένας από τους βασικότερους παράγοντες εμφάνισης αλλεργιών και αναπνευστικών προβλημάτων.



Kατηγορίες