Αλλεργιολόγοι

Σοκ αναφυλαξίας

Μερικοί άνθρωποι με σοβαρές αλλεργίες, όταν εκτίθενται σε κάτι που είναι αλλεργικοί, μπορεί να βιώσουν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία. Ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό τους σύστημα απελευθερώνει χημικές ουσίες που πλημμυρίζουν το σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλακτικό σοκ. Όταν πάθετε αναφυλακτικό σοκ, η αρτηριακή σας πίεση πέφτει ξαφνικά και πιθανότατα να εμποδίζεται η κανονική αναπνοή. Αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και ακόμη και να είναι θανατηφόρα.


Τα βασικά συμπτώματα του αναφυλακτικού σοκ είναι τα ακόλουθα: Θα αισθανθείτε συμπτώματα αναφυλαξίας πριν από την εμφάνιση αναφυλακτικού σοκ, τα οποία δεν πρέπει να αγνοούνται. Τα συμπτώματα αναφυλαξίας περιλαμβάνουν: δερματικές αντιδράσεις όπως κνίδωση, ξεπλυμένο δέρμα ή ωχρότητα, αισθάνεστε σαν να έχετε ένα κομμάτι στο λαιμό σας ή δυσκολία στην κατάποση, ναυτία, έμετο ή διάρροια, κοιλιακός πόνος, ένα αδύναμο και γρήγορο παλμό, ρινική καταρροή και φτάρνισμα, πρησμένη γλώσσα ή χείλη, δυσκολία στην αναπνοή, μια αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα σας, μυρμήγκιασμα των χεριών, των ποδιών, του στόματος ή του τριχωτού της κεφαλής.

Η αναφυλαξία προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού σας συστήματος σε ένα αλλεργιογόνο παράγοντα ή κάτι στο οποίο το σώμα σας είναι αλλεργικό. Με τη σειρά της, η αναφυλαξία μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλακτικό σοκ. Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας συνήθως ξεκινούν μέσα σε 5 έως 30 λεπτά από την επαφή με το αλλεργιογόνο στο οποίο είστε αλλεργικοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από μία ώρα για να παρατηρήσετε αναφυλακτικά συμπτώματα. Αν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε αναφυλαξία, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Εάν η αναφυλαξία έχει προχωρήσει σε αναφυλακτικό σοκ, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: δυσκολία αναπνοής, ζάλη, βραχνή φωνή, σφίξιμο στο στήθος, σφίξιμο στο στομάχι, σύγχυση, ξαφνική αίσθηση αδυναμίας, απώλεια συνείδησης.

Οι κοινές αιτίες για την αναφυλαξία περιλαμβάνουν: ορισμένα φάρμακα όπως η πενικιλίνη, τσιμπήματα από έντομα, τρόφιμα όπως καρύδια, γάλα, αυγά, παράγοντες που χρησιμοποιούνται στην ανοσοθεραπεία. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η άσκηση και συνήθως η αερόβια άσκηση, όπως η λειτουργία, μπορεί να προκαλέσουν αναφυλαξία. Μερικές φορές η αιτία για αυτήν την αντίδραση δεν προσδιορίζεται ποτέ. Αυτός ο τύπος αναφυλαξίας ονομάζεται ιδιοπαθής. Εάν δεν είστε βέβαιοι για το τι προκαλεί τις αλλεργικές αντιδράσεις σας, ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει μια δοκιμή αλλεργίας για να αναζητήσει αυτό που τις προκαλεί. Οι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή αναφυλαξία και αναφυλακτικό σοκ περιλαμβάνουν: μια προηγούμενη αναφυλακτική αντίδραση, αλλεργίες ή άσθμα, ένα οικογενειακό ιστορικό αναφυλαξίας. Η ακριβής διάγνωση και η επιτυχής αντιμετώπιση των αλλεργιών είναι απαραίτητες. Ένας αλλεργιολόγος διαθέτει εξειδικευμένη εκπαίδευση και εμπειρία για να διαγνώσει το πρόβλημα και να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα σχέδιο για να σας προστατέψει στο μέλλον.

Το αναφυλακτικό σοκ είναι εξαιρετικά σοβαρό. Μπορεί να εμποδίσει τους αεραγωγούς σας και να σας εμποδίσει να αναπνεύσετε. Μπορεί επίσης να σταματήσει την καρδιά σας. Αυτό οφείλεται στη μείωση της αρτηριακής πίεσης που εμποδίζει την καρδιά να λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να συμβάλει σε πιθανές επιπλοκές όπως: εγκεφαλική βλάβη, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιογενές σοκ, μια κατάσταση που προκαλεί την καρδιά σας να μην αντλεί αρκετό αίμα στο σώμα σας, αρρυθμίες, καρδιακό παλμό που είναι είτε πολύ γρήγορος είτε πολύ αργός, καρδιακές προσβολές, κόκκινο εξάνθημα, με κνίδωση / κηλίδες, που είναι συνήθως φαγούρα (είναι πιθανό να εμφανιστεί μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση χωρίς δερματικά συμπτώματα), θάνατος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα παρατηρήσετε επιδείνωση προϋπάρχουσας κατάστασης.

Το αναφυλακτικό σοκ μπορεί επίσης να επιδεινώσει μόνιμα τα συμπτώματα σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Όσο πιο σύντομα λάβετε θεραπεία τόσο λιγότερες επιπλοκές είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε. Συνδεθείτε με πιστοποιημένο γιατρό, έμπειρο γιατρό online ή τηλεφωνικά για να επιλύσετε τυχόν σχετικές ιατρικές απορίες. Παιδίατροι και άλλοι ειδικοί διατίθενται 24 ώρες το 24ωρο.

Σε περίπτωση αναφυλακτικού σοκ αναζητήστε ιατρική περίθαλψη αμέσως. Εάν έχετε αυτόματο έγχυμα επινεφρίνης (EpiPen), το χρησιμοποιήστε κατά την εμφάνιση των συμπτωμάτων σας. Μην επιχειρήσετε να πάρετε οποιοδήποτε είδος από του στόματος φάρμακα εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή. Ακόμα κι αν φαίνεστε καλύτερα αφού χρησιμοποιήσετε το EpiPen, θα πρέπει να λάβετε ιατρική βοήθεια. Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η αντίδραση να επιστρέψει μόλις το φάρμακο απορροφηθεί. Αν προκληθεί από έντονο τσίμπημα, αφαιρέστε το κεντρί αν είναι δυνατόν. Μην πιέζετε το έντομο, καθώς αυτό μπορεί να απελευθερώσει περισσότερο δηλητήριο. Εάν κάποιος φαίνεται να παθαίνει αναφυλακτικό σοκ, καλέστε αμέσως ασθενοφόρο. Βάλτε τα σε μια άνετη θέση και σηκώστε τα πόδια του. Αυτό διατηρεί το αίμα να ρέει στα ζωτικά όργανα. Εάν έχετε στη διάθεσή σας EpiPen, διαχειριστείτε το αμέσως. Προσφέρετε CPR (καρδιοαναπνευστική ανάνηψη) εάν δεν αναπνέει μέχρι να φτάσει η ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης.

Αναζητήστε αλλεργιολόγους στην περιοχή σας!



Kατηγορίες