Ρευματολόγοι Υγεία

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις. Εκδηλώνεται συχνά με πόνο στις αρθρώσεις, οίδημα καθώς και πολύωρη πρωινή δυσκαμψία. Είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Εξελίσσεται προοδευτικά και μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή της άρθρωσης ακόμη και αναπηρία. Η πρόβλεψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να γίνει με βάση την παρουσία ορισμένων κλινικών και εργαστηριακών αποδείξεων. Η νόσος εμφανίζεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε ασθενή. Η πορεία της ασθένειας μπορεί επίσης να είναι διαφορετική ανάλογα με την παρουσία ή την απουσία αρκετών μεταβλητών, συμπεριλαμβανομένου του γενετικού υποβάθρου, της συχνότητας των διογκωμένων αρθρώσεων. Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας μπορεί να αποτρέψει την προοδευτική εξέλιξη της νόσου και ακόμη και να αλλάξει τη φυσική πορεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.


Τα αρχικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πρώιμης ρευματοειδούς αρθρίτιδας δεν διαφέρουν ουσιαστικά από άλλες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες. Μέχρι σήμερα, η πρώιμη ρευματοειδής αρθρίτιδα εντοπίζεται σε ασθενείς που νοσούν λιγότερο από δύο έτη ή και λιγότερο από δώδεκα μήνες, αλλά σήμερα οι περισσότεροι ρευματολόγοι είναι πρόθυμοι να δουν τους ασθενείς με διάρκεια συμπτωμάτων μικρότερη από έξι εβδομάδες.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Η ταυτοποίηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας κατά την αρχική παρουσίαση και τη θεραπεία σε προγενέστερο στάδιο μπορεί να επηρεάσει την πορεία της νόσου, να αποτρέψει την ανάπτυξη διάβρωσης των αρθρώσεων ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της διαβρωτικής νόσου. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της νόσου ακόμη και σε κατάσταση ύφεσης. Η αναγνώριση της δεν είναι απλή. Λόγω ανεπαρκών κλινικών ή εργαστηριακών ενδείξεων κατά την έναρξη της αρθρίτιδας, τα κριτήρια αυτά μπορεί να μην είναι αρκετά για την ταυτοποίηση. Η έγκαιρη διάγνωση της είναι απαραίτητη για την έναρξη της θεραπείας, διαφορετικά, η ασθένεια θα προχωρήσει σε πιο σοβαρές μορφές που απαιτούν πιο επιθετική θεραπεία.

Το θετικό είναι ότι πρόσφατα εφαρμόστηκαν διαγνωστικά κριτήρια με μεγαλύτερη ευαισθησία που επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση πρώιμης φλεγμονώδους αρθρίτιδας.

Ένας ασθενής με φλεγμονώδη αρθρίτιδα μπορεί να περάσει από διάφορα στάδια από την έναρξη της αρθρίτιδας σε μια συγκεκριμένη μορφή ρευματικής νόσου. Η πρώτη φάση είναι η περίοδος που οδηγεί στην εμφάνιση της αρθρίτιδας. Η δεύτερη είναι η περίοδος κατά την οποία καθορίζεται η επιμονή ή η ύφεση. Η τρίτη και η τέταρτη φάση είναι η εξέλιξη σε συγκεκριμένη μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Σε ορισμένους ασθενείς, αυτές οι τέσσερις φάσεις ακολουθούν σε γρήγορες ακολουθίες, ενώ σε άλλους ασθενείς η χρονική διάρκεια μπορεί να παραταθεί και να συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ή χρόνια. Διαφορετικά γενετικά υπόβαθρα και περιβαλλοντικοί παράγοντες ή θεραπεία μπορούν να επηρεάσουν τις διάφορες εξελικτικές φάσεις της αρθρίτιδας και να μεταβάλουν το φυσικό ιστορικό της αρχικής φλεγμονώδους αρθρίτιδας.

 

Αναζητήστε ρευματολόγους στην περιοχή σας!



Kατηγορίες