Οφθαλμίατροι Υγεία

Ψηφιακή καταπόνηση ματιών: αιτίες και πρόληψη

Το σύνδρομο όρασης υπολογιστή, που αναφέρεται επίσης ως ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, περιγράφει μια ομάδα προβλημάτων που σχετίζονται με τα μάτια και την όραση που προκύπτουν από την παρατεταμένη χρήση υπολογιστή, tablet και κινητού τηλεφώνου. Πολλά άτομα αντιμετωπίζουν δυσφορία στα μάτια και προβλήματα όρασης κατά την προβολή ψηφιακών οθονών για παρατεταμένες περιόδους. Μάλιστα το επίπεδο δυσφορίας φαίνεται να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και τη ποσότητα χρήσης ψηφιακής οθόνης. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την ψηφιακή καταπόνηση ματιών, από τις αιτίες μέχρι και το πώς μπορούμε να προστατευτούμε.


Αιτίες & παράγοντες κινδύνου

Η προβολή ενός υπολογιστή ή μιας ψηφιακής οθόνης συχνά κάνει τα μάτια να εργάζονται σκληρότερα. Ως αποτέλεσμα, τα μοναδικά χαρακτηριστικά και οι υψηλές οπτικές απαιτήσεις της προβολής υπολογιστών και ψηφιακών οθονών καθιστούν πολλά άτομα ευαίσθητα στην ανάπτυξη συμπτωμάτων που σχετίζονται με την όραση. Τα μη διορθωμένα προβλήματα όρασης μπορούν να αυξήσουν τη σοβαρότητα του συνδρόμου όρασης υπολογιστή (CVS) ή των ψηφιακών συμπτωμάτων καταπόνησης των ματιών. Συχνά τα γράμματα στον υπολογιστή ή στη φορητή συσκευή δεν είναι τόσο ακριβή ή ευκρινώς καθορισμένα, το επίπεδο αντίθεσης των γραμμάτων στο φόντο μειώνεται και η παρουσία λάμψης και αντανακλάσεων στην οθόνη μπορεί να δυσκολέψει την προβολή. Ακόμη, οι αποστάσεις θέασης και οι γωνίες που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον τύπο εργασίας είναι επίσης συχνά διαφορετικές από εκείνες που χρησιμοποιούνται συνήθως για άλλες εργασίες ανάγνωσης ή γραφής. Ως αποτέλεσμα, η εστίαση των ματιών και οι απαιτήσεις κίνησης των ματιών για ψηφιακή προβολή οθόνης μπορούν να θέσουν πρόσθετες απαιτήσεις στο οπτικό σύστημα.

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που σχετίζονται με τη ψηφιακή καταπόνηση των ματιών είναι:

  • Καταπόνηση των ματιών
  • Πονοκέφαλοι
  • Θολή όραση
  • Ξηροφθαλμία
  • Πόνος στον αυχένα και τους ώμους

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από:

  • Κακό φωτισμό
  • Αντανάκλαση σε ψηφιακή οθόνη
  • Ακατάλληλες αποστάσεις θέασης
  • Κακή στάση καθίσματος
  • Μη διορθωμένα προβλήματα όρασης
  • Ένας συνδυασμός αυτών των παραγόντων

Ο βαθμός στον οποίο τα άτομα εμφανίζουν οπτικά συμπτώματα εξαρτάται συχνά από το επίπεδο των οπτικών ικανοτήτων τους και τον χρόνο που αφιερώνουν κοιτάζοντας μια ψηφιακή οθόνη. Μη διορθωμένα προβλήματα όρασης όπως η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός, η ανεπαρκής εστίαση των ματιών ή οι ικανότητες συντονισμού των ματιών και οι αλλαγές γήρανσης των ματιών, όπως η πρεσβυωπία, μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη οπτικών συμπτωμάτων κατά τη χρήση υπολογιστή ή συσκευής ψηφιακής οθόνης.

Διάγνωση

Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, μπορεί να διαγνωστεί μέσω μιας ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης. Οι δοκιμές, με ιδιαίτερη έμφαση στις οπτικές απαιτήσεις στην απόσταση εργασίας του υπολογιστή ή της ψηφιακής συσκευής, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ιστορικό ασθενούς για τον προσδιορισμό τυχόν συμπτωμάτων που βιώνει ο ασθενής και την παρουσία τυχόν γενικών προβλημάτων υγείας, φαρμάκων που λαμβάνονται ή περιβαλλοντικών παραγόντων που μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματα που σχετίζονται με τη χρήση υπολογιστή.
  • Μετρήσεις οπτικής οξύτητας για την εκτίμηση του βαθμού στον οποίο μπορεί να επηρεαστεί η όραση.
  • Διάθλαση για τον προσδιορισμό της κατάλληλης ισχύος φακού που απαιτείται για την αντιστάθμιση τυχόν διαθλαστικών σφαλμάτων (μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός).

Θεραπεία

Οι λύσεις σε προβλήματα όρασης που σχετίζονται με την ψηφιακή οθόνη ποικίλλουν. Ωστόσο, μπορούν συνήθως να ανακουφιστούν με την τακτική φροντίδα των ματιών και την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο προβολής της οθόνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα που δεν απαιτούν τη χρήση γυαλιών οράσεως για άλλες καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να επωφεληθούν από γυαλιά που συνταγογραφούνται ειδικά για χρήση υπολογιστή. Επιπλέον, τα άτομα που φορούν ήδη γυαλιά μπορεί να διαπιστώσουν ότι η τρέχουσα συνταγή τους δεν παρέχει βέλτιστη όραση για την προβολή ενός υπολογιστή. Τα γυαλιά οράσεως ή οι φακοί επαφής που συνταγογραφούνται για γενική χρήση ενδέχεται να μην επαρκούν για εργασία σε υπολογιστή. Μπορεί να χρειαστούν φακοί που έχουν συνταγογραφηθεί για να καλύψουν τις μοναδικές οπτικές απαιτήσεις της θέασης μέσω υπολογιστή. Ειδικά σχέδια φακών, δυνάμεις φακών ή αποχρώσεις φακών ή επιστρώσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μεγιστοποίηση των οπτικών ικανοτήτων και της άνεσης.

Πρόληψη

Η πρόληψη ή η μείωση των προβλημάτων όρασης που σχετίζονται με την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο του φωτισμού και της αντανάκλασης στην οθόνη της συσκευής, την καθιέρωση κατάλληλων αποστάσεων εργασίας και στάσης για προβολή οθόνης και τη διασφάλιση ότι ακόμη και μικρά προβλήματα όρασης διορθώνονται σωστά.

Προτάσεις για πάσχοντες από σύνδρομο υπολογιστικής όρασης

  • Μην παίρνετε ένα πρόβλημα όρασης για να εργαστείτε. Ακόμα κι αν τα γυαλιά δεν χρειάζονται για την οδήγηση, το διάβασμα ή άλλες δραστηριότητες, μπορούν να προσφέρουν οφέλη για ένα μικρό πρόβλημα όρασης που επιδεινώνεται από τη χρήση υπολογιστή.
  • Τα γυαλιά πρέπει να ανταποκρίνονται στη ζήτηση της εργασίας.
  • Ελαχιστοποιήστε την ενόχληση από το μπλε φως και την αντανάκλαση. Ειδικές αποχρώσεις φακού και επιστρώσεις μπορούν να μειώσουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις του μπλε φωτός.
  • Ρυθμίστε την περιοχή εργασίας και τον υπολογιστή για άνεση. Όταν χρησιμοποιείτε υπολογιστές, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν ύψος επιφάνειας εργασίας περίπου 26 εκατοστά.

Αναζητήστε οφθαλμίατρο στη περιοχή σας στον επαγγελματικό οδηγό επιχειρήσεων f-all.gr

Αναζητήστε οφθαλμίατρο στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr



Kατηγορίες