Καταστήματα Ψηφιακές εκτυπώσεις - Offset

Μέθοδοι Εκτύπωσης: Ψηφιακή ή Offset; Ένας αναλυτικός οδηγός για να αποφασίσετε.

Ανάλογα με τις ανάγκες εκτύπωσης σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψηφιακή ή offset εκτύπωση. Ωστόσο, δεν υπάρχει μια απλή απάντηση στο ερώτημα ποια από αυτές τις δύο τεχνολογίες εκτύπωσης είναι καλύτερη. Η σωστή επιλογή της μεθόδου εκτύπωσης για το έργο σας μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο, χρήματα και άγχος και θα πρέπει να αποφασίσετε ανά περίπτωση ποια από τις δύο ταιριάζει καλύτερα για τις ανάγκες σας.


Η εκτύπωση offset είναι η παραδοσιακή και συμβατική διαδικτυακή μέθοδος εκτύπωσης και έχει αλλάξει πολύ λίγο τον περασμένο αιώνα. Η ψηφιακή εκτύπωση είναι ένας τομέας με ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία και νέες τεχνικές εξελίξεις κάθε χρόνο, οπότε υπάρχει συνεχής ανάπτυξη νέων επιλογών και χαρακτηριστικών για εμπορική εκτύπωση. Έχει, επίσης, προκαλέσει σύγχυση στους πελάτες και τους σχεδιαστές γραφικών σχετικά με το τι είναι δυνατόν και ποια είναι η καλύτερη ή βέλτιστη πρακτική. Επειδή η σωστή επιλογή της μεθόδου εκτύπωσης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία ή το προϊόν που θέλετε να δημιουργήσετε, η κατανόηση των πλεονεκτημάτων ή των μειονεκτημάτων της ψηφιακής εκτύπωσης και της offset εκτύπωσης είναι σίγουρα σημαντική.

Για το μη εκπαιδευμένο μάτι, ένα τελικό προϊόν εκτύπωσης, είτε offset είτε ψηφιακής εκτύπωσης, μπορεί να μοιάζει πολύ. Κατά κανόνα, ορισμένοι λένε ότι η εκτύπωση offset θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα, αλλά αυτό ισχύει μόνο για ορισμένες πτυχές, για παράδειγμα όταν κάνετε μία σειρά εκτυπώσεων αυτόν τον μήνα και μια άλλη ένα μήνα αργότερα και χρειάζονται και τα δύο να φαίνονται ακριβώς ίδια. Αντί να εστιάζουμε μόνο στην ποιότητα, η επιλογή μεταξύ των δύο μεθόδων βασίζεται σε παράγοντες όπως διαθέσιμο υλικό, χρόνος, κόστος, φινίρισμα και προσαρμοσμένες επιλογές.

Τι είναι η εκτύπωση offset και πώς λειτουργεί;

Η εκτύπωση offset παίρνει το όνομά της από το γεγονός ότι η τεχνική εκτύπωσης δεν είναι άμεση. Το μελάνι για την εικόνα μεταφέρεται (“offset”) από μια πλάκα εκτύπωσης σε καουτσούκ και μόνο τότε στην επιφάνεια εκτύπωσης. Η λεγόμενη λιθογραφική διαδικασία βασίζεται στην απώθηση του λαδιού και του νερού: η εικόνα που θα εκτυπωθεί «καίγεται» σε μια πλάκα. Οι περιοχές εκτύπωσης χρωματίζονται με μελάνι από κυλίνδρους, ενώ οι περιοχές που δεν θα εκτυπωθούν προσελκύουν μια μεμβράνη με βάση το νερό. Μετά τη μελάνη, η εικόνα μεταφέρεται είτε σε φύλλα χαρτιού είτε σε συνεχές ρολό ή τροχό χαρτιού.

Παραδοσιακά, η εκτύπωση offset χρησιμοποιεί μηχανές εκτύπωσης τεσσάρων χρωμάτων με μια σειρά τεσσάρων κυλίνδρων μελανιού, ένα για κάθε καθορισμένο μελάνι: Κυανό, Ματζέντα, Κίτρινο και Μαύρο. Αυτά τα τέσσερα χρώματα περιλαμβάνουν τον χρωματικό χώρο που είναι κοινώς γνωστός ως CMYK. Επιπλέον, ειδικά χρώματα όπως Pantone ή PMS μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες. Τα μηχανήματα offset μπορούν επίσης να έχουν έναν ή δύο κυλίνδρους για ένα ή δύο έγχρωμες εκτυπώσεις και κλίμακα του γκρι, ή περισσότερα από τέσσερα για να προσθέσουν ειδικά χρώματα, όπως χρυσό ή ασήμι ή ακόμη και ένα ειδικό φινίρισμα, όπως ένα βερνίκι ή γυαλιστερό παλτό.

Τι είναι η ψηφιακή εκτύπωση και πώς λειτουργεί

Η ψηφιακή εκτύπωση περιγράφει μεθόδους εκτύπωσης όπου οι ψηφιακές εικόνες ή τα δεδομένα (το αρχείο εκτύπωσης) υποβάλλονται σε επεξεργασία από έναν υπολογιστή και αποστέλλονται απευθείας στον εκτυπωτή. Αυτό μπορεί να είναι ένας εκτυπωτής inkjet ή λέιζερ, ή ακόμα και ένας θερμικός εκτυπωτής με ειδικό χαρτί ή κερί εκτύπωσης, οι οποίοι μερικές φορές χρησιμοποιούνται για φωτογραφίες. Ενώ οι εκτυπωτές inkjet και θερμικοί εκτυπωτές εκτυπώνουν απευθείας στα μέσα, οι εκτυπωτές λέιζερ χρησιμοποιούν συνήθως μια κορδέλα μεταφοράς και στατικό ηλεκτρισμό για τη μεταφορά του γραφίτη στο χαρτί, το οποίο στη συνέχεια στερεώνεται με θερμότητα. Ο στατικός ηλεκτρισμός και η θερμότητα είναι οι λόγοι που τα φύλλα μπορούν να αφήσουν τον εκτυπωτή λέιζερ φορτισμένο και ελαφρώς στρεβλωμένο.

Η ψηφιακή εκτύπωση δεν απαιτεί τα πολυάριθμα βήματα ρύθμισης της εκτύπωσης offset, καθώς δεν εμπλέκονται πλάκες. Οι εκτυπωτές λέιζερ και inkjet χρησιμοποιούν μια διαδικασία αντιστοίχισης τεσσάρων χρωμάτων και τον χρωματικό χώρο CMYK. Οι έγχρωμοι εκτυπωτές λέιζερ έχουν συνήθως μια κασέτα γραφίτη ανά χρώμα, ενώ οι εκτυπωτές inkjet υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιούνται για εκτυπώσεις τέχνης συχνά έχουν ποικίλες αποχρώσεις, για παράδειγμα ανοιχτό κυανό ή μαύρο.

Εκτύπωση Καλών Τεχνών

Η εκτύπωση καλών τεχνών είναι ένα αξιοσημείωτο υποσύνολο της ψηφιακής εκτύπωσης. Μια εικόνα ή ένα αρχείο μεταφέρεται απευθείας σε έναν εκτυπωτή inkjet. Τα μηχανήματα είναι συνήθως κατάλληλα για μεγάλη μορφή και τροφοδοτούνται από ένα ρολό υλικού, αν και είναι επίσης δυνατή η χρήση  μεμονωμένων φύλλων. Τα υλικά για εκτύπωση καλών τεχνών περιλαμβάνουν παραδοσιακά και μη παραδοσιακά μέσα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μελάνια ανθεκτικά στο ξεθώριασμα, με βάση χρωστικές ουσίες ή διαλύτες και να εκτυπώσετε σε αρχειακή ποιότητα. Τα τυπικά υλικά είναι διάφορα φωτογραφικά χαρτιά, χαρτί ακουαρέλας, επεξεργασμένος ή μη επεξεργασμένος καμβάς, χαρτί ρυζιού, χαρτί με βάση το υπόστρωμα (που περιέχει μέταλλα) από ύφασμα.

Ψηφιακή ή offset εκτύπωση: Πώς να επιλέξετε τη μέθοδό σας

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία επιλογή που να είναι η καλύτερη για όλες τις περιπτώσεις χρήσης. Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να αποφασίζετε εκ νέου κάθε φορά ποια μέθοδος εκτύπωσης είναι πιο κατάλληλη για αυτό που προσπαθείτε να επιτύχετε. Θα πρέπει να σταθμίσετε τους πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως τιμή, ποσότητα, χρονισμός, μέγεθος και υλικό. Ως γενικές συμβουλές, εργαστείτε με βάση τον τύπο του προϊόντος εκτύπωσης που θέλετε να δημιουργήσετε, λαμβάνοντας υπόψη τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμά σας. Επίσης, εμπλέξτε τον τυπογράφο σας όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να αποσαφηνίσετε τυχόν αμφιβολίες σχετικά με τα απαραίτητα αρχεία εκτύπωσης.

Ένας επαγγελματίας τυπογράφος και η ακόλουθη λίστα ελέγχου θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε για τη σωστή μέθοδο για τη δουλειά σας:

Ποσότητα: Πόσες μονάδες θα χρειαστείτε; Η εκτύπωση offset προσφέρει χαμηλότερο κόστος μονάδας με αυξανόμενες ποσότητες και θα είναι πάντα η επιλογή σας για μεγάλες σειρές επαγγελματικών καρτών, φυλλαδίων ή απλώς διαφημιστικού υλικού. Για εκτυπώσεις με μικρό αριθμό αντιγράφων είναι πολύ πιο οικονομική επιλογή η ψηφιακή εκτύπωση, ενώ μεγαλύτερες ποσότητες είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερο κόστος μονάδας με εκτύπωση offset.

Υλικό: Κατά κανόνα, η εκτύπωση offset προσφέρει περισσότερες επιλογές και ευελιξία και είναι σε θέση να δημιουργήσει ορισμένα προϊόντα ή να εκτυπώσει σε υλικά που απλά δεν μπορεί να επιτύχει η ψηφιακή εκτύπωση. Βέβαια η ψηφιακή εκτύπωση βελτιώνεται συνεχώς ενώ και η εκτύπωση καλών τεχνών προσφέρει επίσης εξαιρετικές επιλογές, οπότε θα πρέπει να αποφασίσετε ποιες είναι οι ανάγκες σας.

Χρώμα: Εάν οι ανάγκες σας μπορούν να καλυφθούν εντός του χρωματικού χώρου CMYK, η ψηφιακή εκτύπωση εξακολουθεί να είναι η πρώτη επιλογή. Εάν πρέπει να έχετε ειδικά χρώματα, η εκτύπωση offset γίνεται απαραίτητη. Από την άλλη πλευρά, εάν χρειάζεστε μόνο ένα χρώμα ή δύο χρώματα, η εκτύπωση offset μπορεί να είναι πιο οικονομική.

Xρόνος Oλοκλήρωσης: Εάν τη χρειάζεστε γρήγορα, η ψηφιακή εκτύπωση μπορεί να προσφέρει ταχύτερη παράδοση, αν και πολλοί εκτυπωτές offset παρέχουν 24ωρη ή 48ωρη υπηρεσία με επιπλέον χρέωση.

Προσαρμογή: Μόνο η ψηφιακή εκτύπωση μπορεί να εξατομικεύσει κάθε μεμονωμένη μονάδα. Είναι ένας πολύ προσιτός τρόπος για να προσαρμόσετε το υλικό μάρκετινγκ, τα ταχυδρομικά κομμάτια, τις επιστολές και τις ταχυδρομικές κάρτες. Οι εκτυπωτές το γνωρίζουν αυτό, φυσικά, και συχνά μπορούν να προσφέρουν μικτές λύσεις: μια μεγάλη εκτύπωση για χιλιάδες καρτ-ποστάλ, για παράδειγμα, μπορεί να εκτυπωθεί με offset και στη συνέχεια να προσαρμοστεί ψηφιακά, εάν είναι απαραίτητο.

 

Αναζητήστε καταστήματα ψηφιακών εκτυπώσεων και offset στον ηλεκτρονικό κατάλογο του f-all.gr



Kατηγορίες