Κατοικίδια

Συμβουλές για τις πρώτες 30 ημέρες με το σκύλο σας

Οι πρώτες μέρες στο σπίτι με ένα νέο κατοικίδιο ζώο είναι τουλάχιστον…ιδιαίτερες. Ο νέος σας σκύλος θα μπερδευτεί σχετικά με το πού είναι και τι να περιμένει από εσάς. Η δημιουργία μιας σαφούς δομής μέσα  στην οικογένειά  είναι για το σκυλί σας υψίστης σημασίας και σχετίζεται με την όσο το δυνατόν πιο ομαλή προσαρμογή του.


Πριν φέρετε το σκυλάκι σπίτι σας καλό είναι να προσδιορίστε σε ποιο σημείο του σπιτιού είναι καλύτερα να ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του τους πρώτους μήνες. Επειδή αρχικά θα νιώθει πολύ μεγάλο άγχος με την αλλαγή του περιβάλλοντος μπορεί να ξεχάσει οποιαδήποτε φερσίμο    έχει μάθει.  Η κουζίνα ίσως είναι το καταλληλότερο μέρος καθώς είναι πιο εύκολο το καθάρισμα. Προετοιμάστε το χώρο αυτό κατάλληλα. Αποθηκεύστε τυχόν χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης σε ψηλά ράφια,  πάρτε τα φυτά από το συγκεκριμένο δωμάτιο, μαζέψτε  τα χαλιά και τα εύθραυστα αντικείμενα. Η εκπαίδευση του σκύλου σας θα ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που θα τον αναλάβετε. Δημιουργήστε μια λίστα με λέξεις που θα χρησιμοποιεί ο καθένας όταν του δίνει οδηγίες. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή σύγχυσης και θα βοηθήσει το σκυλί σας να μάθει τις εντολές του πιο γρήγορα.

Φορέστε του μια ταυτότητα με τον αριθμό τηλεφώνου σας ώστε να είναι ασφαλές για τη βόλτα.  Εάν πρόκειται για μικροτσίπ, βεβαιωθείτε ότι έχουν καταχωρηθεί σωστά τα στοιχεία. Οι αλλαγές και οι επισκέψεις αγχώνουν το σκυλάκι. Δώστε του λίγο χρόνο να εγκληματιστεί στο σπίτι τόσο με το χώρο όσο και με τα μέλη της  οικογένειά σας πριν το φέρετε σε επαφή με ξένους. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά της οικογένειας, αν υπάρχουν, γνωρίζουν πώς να προσεγγίσουν το σκυλί χωρίς να το φοβίζουν ή να το τραυματίσουν.

Όταν παραλάβετε το σκυλί σας, θυμηθείτε να ρωτήσετε τι συνηθίζει να τρώει  και πότε. Συνεχίστε αυτό το πρόγραμμα για τις πρώτες τουλάχιστον ημέρες για να αποφύγετε τη γαστρική αναστάτωση. Εάν επιθυμείτε να αλλάξετε την εταιρία της ζωοτροφής καλύτερα να  το κάνετε σε μια περίοδο περίπου μιας εβδομάδας  προσθέτοντας ένα μέρος νέου φαγητού σε τρία μέρη του παλιού για αρκετές ημέρες. Στη συνέχεια, μεταβείτε σε μισό νέο φαγητό, μισό παλιό, και στη συνέχεια ένα παλιό σε τρία μέρη νέο. Εάν επιθυμείτε να ταξιδέψετε με το σκυλί σας επειδή τα ταξίδια αυτοκινήτων συχνά είναι αγχωτικά για τα σκυλάκια, φροντίστε να το έχετε ένα ασφαλές μέρος, για παράδειγμα σε ένα κλουβάκι, ώστε να είναι το ταξίδι πιο εύκολο και για αυτό και για εσάς. Για τις πρώτες μέρες, προτιμήστε ήρεμες δραστηριότητες με το σκυλί σας, αποφεύγοντας τη βόλτα σε χώρους όπως το πάρκο σκυλιών ή τα παιδιά της γειτονιάς.

Φροντίστε να το εκπαιδεύσετε το σκύλο σας στον τομέα της καθαριότητας. Μία επιτυχημένη μέθοδος καθαριότητας του κουταβιού ξεκινάει από τη δημιουργία ενός συνεπούς  προγράμματος που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε συνεπή συνήθεια. Κάθε μέρα σε συγκεκριμένες ώρες (όπως μετά από γεύματα, πριν και μετά από ύπνο) βγάλτε το σκυλί σας έξω στο προκαθορισμένο σημείο για τουαλέτα  και το ανταμείψτε το για την αφόδευση. Φροντίστε να καθαρίζετε το χώρο για λόγους υγιεινής, πολιτισμού και σεβασμού προς την κοινωνία. Τα μικρά σκυλιά -κάτω των πέντε μηνών- δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τον έλεγχο των μυών τους, έτσι είναι επιρρεπή σε ατυχήματα μέσα στο σπίτι. Η τιμωρία δε βοηθάει και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον προβλήματα στη συμπεριφορά του. Ο έπαινος κι η ανταμοιβή για τις επιθυμητές πράξεις είναι πολύ αποδοτικοί μέθοδοι.

Μην ξεχνάνε, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κουτάβι, ότι τους πρώτους μήνες είναι σαν να αντικαθιστάτε τη μαμά του! Οπότε χρειάζεται αγάπη και υποστήριξη μέχρι να συνηθίσει τις νέες συνθήκες. Να είστε προετοιμασμένοι ότι στην αρχή θα λερώνει παντού, θα φωνάζει όταν φεύγετε, θα σας τρώει ρούχα, έπιπλα και παπούτσια.

 

Αναζητήστε κτηνίατρους στην περιοχή σας!



Kατηγορίες