Υγεία Φυσικοθεραπευτές

Πώς συνδέεται η φυσικοθεραπεία με την οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από απώλεια οστικής μάζας και πυκνότητας, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Ο καθένας μπορεί να «παγιδευτεί» στην πάθηση αυτό, και ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία.


Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής και φυσικοθεραπεία. Η φυσικοθεραπεία, επίσης γνωστή ως φυσιοθεραπεία, μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση της οστεοπόρωσης.

Ένας φυσιοθεραπευτής δημιουργεί ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα άσκησης για να ενισχύσει τα οστά και τους μυς σας για εβδομάδες και μήνες. Αυτό βοηθά στη βελτίωση της ισορροπίας σας και στη μείωση της πιθανότητας πτώσης. Η φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να συμβάλλει στην αποκατάσταση ενός τραυματισμού και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας, εάν αντιμετωπίζετε χρόνιο πόνο.

Ρίξτε μία ματιά για το πώς λειτουργεί η φυσικοθεραπεία, ποιοι τύποι ασκήσεων χρησιμοποιούνται συνήθως, οφέλη και πολλά άλλα.

Τι είναι η φυσικοθεραπεία;

Κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπείας, ένας εκπαιδευμένος φυσιοθεραπευτής αξιολογεί και αντιμετωπίζει παρατυπίες στην κίνησή σας, που προκαλούνται από τραυματισμούς ή άλλες καταστάσεις υγείας. Το πρόγραμμά σας θα προσαρμοστεί μόνο για εσάς!

Οι φυσιοθεραπευτές πρέπει να έχουν άδεια σε κάθε πολιτεία στην οποία ασκούν το επάγγελμά τους και αυτές οι απαιτήσεις διαφέρουν ανάλογα με το κράτος. Η διαδικασία συχνά περιλαμβάνει την εκτέλεση διατάσεων ή ασκήσεων, που συνήθως γίνονται σε επανάληψη ή σετ, καθώς και μια ποικιλία άλλων τεχνικών για τη βελτίωση της κίνησης, όπως:

  • προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής
  • μασάζ
  • θερμική ή ψυχρή θεραπεία
  • υπέρηχος
  • ηλεκτρική διέγερση

Κατά τη διάρκεια του πρώτου σας ραντεβού, ο φυσιοθεραπευτής σας θα αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και τα επίπεδα πόνου, κάνοντας σας ερωτήσεις και εκτελώντας σωματικές εξετάσεις. Το είδος των ασκήσεων που ανατίθενται και το επίπεδο δυσκολίας ή επανάληψής τους, θα εξαρτηθεί από τον συγκεκριμένο τραυματισμό και τη γενική υγεία σας. Οι ασκήσεις θα αλλάξουν ή θα αυξηθούν σε δυσκολία καθώς δυναμώνετε.

Φυσικοθεραπεία και οστεοπόρωση

Η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη εάν:

  • Έχετε διαγνωστεί με οστεοπόρωση.
  • Πρόσφατα είχατε κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης.
  • Είστε ένας ηλικιωμένος ενήλικας με ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένειά σας.
  • Έχετε μια άλλη κατάσταση υγείας που επηρεάζει την υγεία των οστών.

Η τακτική άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης των οστών σας. Μια ανασκόπηση του 2019, υποδηλώνει ότι τα άτομα με μέτριο έως υψηλό κίνδυνο κατάγματος ή με λειτουργικούς περιορισμούς μπορεί να επωφεληθούν από τη συνεργασία με έναν φυσιοθεραπευτή.

Μπορούν να δημιουργήσουν ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα για να μειώσουν τις πιθανότητες μελλοντικού τραυματισμού. Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και των οστεοπορωτικών καταγμάτων, οι συγγραφείς της μελέτης, συνιστούν ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα άσκησης, σχεδιασμένο για τη βελτίωση της σταθερότητας της στάσης, της κινητικότητας και της αποτελεσματικότητας της κίνησης.

Αυτό συμβαδίζει με την αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης D και ασβεστίου. Η φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα με οστεοπόρωση να ανακάμψουν από τα κατάγματα. Θεραπείες όπως ο υπέρηχος και η ηλεκτρική διέγερση μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του χρόνιου πόνου. Τα αναλγητικά και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ειδικά για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα σε συνδυασμό με την θεραπεία.

Τα οφέλη της φυσικοθεραπείας

Η τακτική και στοχευμένη άσκηση είναι σημαντική για την πρόληψη και τη διαχείριση της οστεοπόρωσης. Η συνεργασία με έναν φυσιοθεραπευτή μπορεί να σας βοηθήσει:

  • Να βελτιώστε την ισορροπία σας
  • Να μειώστε τις πιθανότητές σας να πέσετε
  • Να τεντώστε και να δυναμώστε τους μυς σας
  • Να έχετε μία σωστή στάση σώματος
  • Να αποτρέψτε την περαιτέρω οστική απώλεια
  • Να μειώστε τον πόνο

Μια μελέτη του 2019, έδειξε ότι τα άτομα με οστεοπόρωση που εκτελούν άσκηση έχουν υψηλότερη ποιότητα ζωής από εκείνους που δεν γυμνάζονται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η έναρξη της φυσικοθεραπείας συσχετίστηκε γενικά με θετικά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε ποιες συγκεκριμένες θεραπείες είναι καλύτερες και πόσο καιρό και συχνά πρέπει να εκτελούνται.

Συμπερασματικά, η φυσικοθεραπεία, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών και των μυών σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ισορροπία σας για να μειώσετε τον κίνδυνο πτώσης. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τον έλεγχο για οστεοπόρωση καθώς μεγαλώνετε, ειδικά εάν έχετε ιστορικό της νόσου στην οικογένειά σας ή είστε άνω των 65 ετών. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη συνεργασία με έναν φυσιοθεραπευτή εάν ο έλεγχος αποκαλύψει ότι διατρέχετε μέτριο ή σοβαρό κίνδυνο να σπάσετε ένα οστό.

Πηγή: www.healthline.com

Αναζητήστε φυσικοθεραπευτή στην περιοχή σας στον επαγγελματικό οδηγό επιχειρήσεων f-all.gr

Αναζητήστε φυσικοθεραπευτή στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr



Kατηγορίες