Δερματολόγοι Υγεία

Πώς ο ήλιος μπορεί να βλάψει το δέρμα μας

Ο ήλιος, αυτή η ακτινοβόλος σφαίρα φωτός και ζεστασιάς, λατρεύεται από αμνημονεύτων χρόνων για τις ζωογόνες ιδιότητές του, καθώς οι χρυσές ακτίνες του φέρνουν ζωντάνια και χαρά, ρίχνοντας μια απαλή λάμψη στις μέρες μας. Ωστόσο, κάτω από την καλοπροαίρετη πρόσοψή του βρίσκεται ένας κρυμμένος κίνδυνος, ο οποίος μπορεί σιωπηλά να σπείρει τον όλεθρο στην πιο πολύτιμη εξωτερική ασπίδα μας: το δέρμα μας. Σε αυτόν το άρθρο, ξεκινάμε ένα ταξίδι για να ξετυλίξουμε τα μυστήρια πίσω από την επίδραση του ήλιου στο δέρμα μας και να εμβαθύνουμε στην επιστήμη που βρίσκεται στην καρδιά της καταστροφικής του δύναμης. Καθώς εκθέτουμε τον εαυτό μας στη λαμπρότητά του, πρέπει επίσης να οπλιστούμε με γνώση και κατανόηση, σφυρηλατώντας ένα μονοπάτι προς την προστασία και τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος.


Τι είναι η υπεριώδης ακτινοβολία; Τι απαντούν οι δερματολόγοι;

Αρχικά, η υπεριώδης ακτινοβολία είναι μέρος του φάσματος φωτός που φτάνει στη γη από τον ήλιο. Έχει μήκη κύματος μικρότερα από το ορατό φως, τα οποία ταξινομούνται ως ακτίνες UVA και UVB. Και οι δύο τύποι ακτινοβολίας βλάπτουν το δέρμα με διαφορετικούς τρόπους. Οι υπεριώδεις ακτίνες Β (βραχέων κυμάτων) είναι υπεύθυνες για το καμένο, κόκκινο δέρμα, ενώ οι υπεριώδεις ακτίνες Α (μακρά κύματα) μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα και να προκαλέσουν βλάβη στο DNA.

Γήρανση από τον ήλιο: ποια είναι τα σημάδια του δέρματος που έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο;

Η βλάβη από τον ήλιο έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ένα άμεσα ορατό σημάδι βλάβης από τον ήλιο είναι το ηλιακό έγκαυμα. Σε μια ήπια μορφή, αυτό εμφανίζεται ως κόκκινο, φλεγμονώδες δέρμα που αισθάνεται πιο ζεστό από το συνηθισμένο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, συνοδεύεται από φουσκάλες, καθώς και ναυτία και ζάλη. Εν ολίγοις, το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να είναι πολύ σοβαρό. Από την άλλη, οι πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία περιλαμβάνουν ξηρό, θαμπό και ανομοιόμορφο τόνο δέρματος. Ο ήλιος μπορεί να στεγνώσει το δέρμα και να εξαντλήσει τα επίπεδα των απαραίτητων λιπαρών οξέων, αφήνοντας το δέρμα να φαίνεται και να αισθάνεται ξηρό, ξεφλουδισμένο και τραχύ. Η βλάβη από τον ήλιο επιβραδύνει επίσης το ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος, προκαλώντας συσσώρευση παλαιών, νεκρών κυττάρων του δέρματος που οδηγούν σε θαμπό, συμφορημένο δέρμα.

Αποχρωματισμός που προκαλείται από βλάβες από τον ήλιο

Ένα από τα πιο εμφανή, μακροχρόνια σημάδια βλάβης από τον ήλιο είναι ο αποχρωματισμός (είτε σκούρες κηλίδες είτε πιο διάχυτη, αποσπασματική υπερμελάγχρωση) λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Οι καφέ κηλίδες προκύπτουν επειδή το υπεριώδες φως προκαλεί υπερβολική παραγωγή μελανίνης μέσα στο δέρμα. Για πολλούς ανθρώπους, η περίσσεια μελανίνης παράγεται άνισα και συγκεντρώνεται σε μικρότερες περιοχές, προκαλώντας επίμονα σημάδια μελάγχρωσης. Οι σκούρες κηλίδες που προκύπτουν απαιτούν ισχυρά, βραδινά συστατικά για να ξεθωριάσουν την υπερμελάγχρωση και να βοηθήσουν το δέρμα να επιστρέψει στο φυσικό του χρώμα.

Απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης λόγω βλάβης από τον ήλιο

Η βλάβη από τον ήλιο μπορεί επίσης να καταστρέψει το κολλαγόνο και την ελαστίνη στο δέρμα σας. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που διατηρεί τη σφριγηλότητα του δέρματός σας και η ελαστίνη είναι η υποστηρικτική ίνα που επιτρέπει στο δέρμα να ανακάμψει. Η υποβάθμιση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρα σημάδια γήρανσης του δέρματος, όπως ρυτίδες και λεπτές γραμμές, επειδή το δέρμα σας χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μειώνει επίσης την περιεκτικότητα του δέρματος σε υαλουρονικό οξύ, οδηγώντας σε λεπτότερο, πιο εύθραυστο δέρμα. Τα επαναλαμβανόμενα ηλιακά εγκαύματα και η απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα διαφόρων μορφών καρκίνου του δέρματος.

Προστατέψτε το δέρμα σας από τη φθορά από τον ήλιο

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, οπότε φροντίστε να προστατεύετε το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου κάθε μέρα. Στην πραγματικότητα, όσο μεγαλώνετε, τόσο πιο δύσκολο είναι για το δέρμα σας να επιδιορθώσει τις επιπτώσεις της βλάβης από τον ήλιο, οπότε όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε, τόσο το καλύτερο. Επιλέξτε αντηλιακά προϊόντα με υψηλά SPF, καθώς αυτά προσφέρουν εξαιρετικά υψηλή προστασία από την επιβλαβή ακτινοβολία UVA.

Αναζητήστε δερματολόγο στην περιοχή σας στον επαγγελματικό οδηγό f-all.gr

Αναζητήστε δερματολόγο στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr



Kατηγορίες