Απορρυπαντικά

Πως να επιλέξετε το κατάλληλο απορρυπαντικό ρούχων

Είναι γεγονός πως η επιλογή ενός απορρυπαντικού ρούχων δεν αποτελεί και τόσο εύκολη υπόθεση. Πρόκειται μάλιστα για μια επιλογή υψίστης σημασίας, αν αναλογιστούμε ότι πολλοί καταναλωτές είναι τόσο πιστοί στο απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων τους όσο είναι και στο αγαπημένο τους αναψυκτικό. Κάποιοι, βέβαια, αγοράζουν απλώς αυτό που χρησιμοποιεί η μητέρα τους, ενώ άλλοι δε δίνουν και τόση σημασία, αγοράζοντας απορρυπαντικό χωρίς ιδιαίτερα κριτήρια.


Οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την αγορά ενός απορρυπαντικού είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων είναι η αποτελεσματικότητα του απορρυπαντικού, το άρωμα, η σύνθεση και φυσικά η τιμή του. Σύμφωνα με μια Ευρωπαϊκή μελέτη, μάλιστα, οι καταναλωτές δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ικανότητα ενός απορρυπαντικού να αφαιρεί τους λεκέδες καθώς και στο να διατηρεί τα χρώματα φωτεινά. Με τόσες πολλές επιλογές στην αγορά, είναι βέβαιο ότι θα βρείτε ένα απορρυπαντικό πλυντηρίου που ταιριάζει στον προϋπολογισμό και ανταποκρίνεται στις ανάγκες καθαρισμού των ρούχων σας καθώς και στην προτίμηση σας όσον αφορά το άρωμα και το βαθμό φιλικότητάς του ως προς το περιβάλλον. Τι πρέπει να γνωρίζετε, όμως, πριν προχωρήσετε σε μια αγορά; Το απορρυπαντικό που θα επιλέξετε είναι προτιμότερο να είναι σε σκόνη, σε υγρή ή σε μορφή pods;

Απορρυπαντικό σε μορφή σκόνης, υγρού ή pods;

Υπάρχει, άραγε, συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα ποιο είδος απορρυπαντικού είναι το καλύτερο; Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η επιλογή απορρυπαντικού εξαρτάται από το τι ψάχνετε. Για παράδειγμα, η σκόνη είναι μια οικονομική επιλογή, διαρκεί πολύ, παράγει λιγότερα απόβλητα στο περιβάλλον και είναι ιδανική για πολύ λερωμένα ρούχα. Τα υγρά απορρυπαντικά, από την άλλη, λειτουργούν καλύτερα σε κρύο νερό, είναι πιο εύκολο να μετρηθούν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πλύσιμο στο χέρι. Τα pods είναι εύχρηστα, ελαφριά και δεν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας «χάους» στο μπάνιο σας, όπως στην περίπτωση των άλλων δύο, καθώς δε χύνονται.

Φυσικά, ο τρόπος χρήσης των απορρυπαντικών είναι επίσης κομβικός. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο χρήσης των δοχείων του πλυντηρίου, για παράδειγμα, όπως ακριβώς υπάρχουν οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιείτε το μαλακτικό ρούχων και πώς να διαχωρίζετε τα ρούχα σας πριν τα πλύνετε. Αφού κάναμε μια σύντομη εισαγωγή, πάμε να δούμε αναλυτικότερα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε κατηγορίας, έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το κατάστημα απορρυπαντικών και χαρτικών σας, να είστε προετοιμασμένοι κατάλληλα.

Απορρυπαντικό σε σκόνη

Το απορρυπαντικό σε σκόνη αποτελεί μια από τις πιο κλασικές επιλογές καθώς μεταξύ άλλων, είναι ιδανικό για εξαιρετικά λερωμένα ρούχα, όπως εκείνα της εργασίας ή τα αθλητικά, δεδομένου ότι συνήθως έχει υψηλότερο pH, το οποίο μπορεί να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία καθαρισμού των ρούχων.

Όταν χρησιμοποιείτε απορρυπαντικό σε σκόνη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε κάποια πράγματα, όπως, αρχικά, το σε ποια θερμοκρασία πρέπει να πλένετε τα ρούχα σας. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση πολύ κρύου νερού, επειδή ορισμένες σκόνες δυσκολεύονται να διαλυθούν στο νερό, όταν είναι κρύο. Εάν, βέβαια, το απορρυπαντικό που έχετε επιλέξει αναφέρει στη συσκευασία του ότι είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διαλύεται σε κρύο νερό, δε θα έχετε απολύτως κανένα πρόβλημα. Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να δώσετε βάση, είναι οι δοσολογίες που αναγράφονται στη συσκευασία του απορρυπαντικού, τις οποίες και θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά. Τέλος, για να πετύχετε ένα βαθύ καθαρισμό χρησιμοποιώντας σκόνη, επιλέξτε ένα προϊόν με τα σωστά συστατικά, όπως ένζυμα και φθορίζοντες λευκαντικούς παράγοντες.

Τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός απορρυπαντικού σε μορφή σκόνης, συνοψίζονται στα εξής:

Πλεονεκτήματα:

  • Τείνει να είναι φθηνότερο ανά φορτίο από ένα υγρό απορρυπαντικό ή pods
  • Έχει πιο φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία
  • Η ποσότητα σκόνης που χρησιμοποιείται ανά φορτίο είναι προσαρμόσιμη
  • Ελαφρύ σε σύγκριση με τα υγρά απορρυπαντικά
  • Λειτουργεί αποτελεσματικά σε πολύ λερωμένα ρούχα

Μειονεκτήματα:

  • Ορισμένα απορρυπαντικά σε σκόνη δυσκολεύονται να διαλυθούν σε πιο κρύο νερό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ύπαρξη υπολειμμάτων στα ρούχα
  • Πρέπει να φυλάσσεται σε χώρο στεγνό, χωρίς υγρασία

Υγρό απορρυπαντικό

Σε αντίθεση με το απορρυπαντικό σε μορφή σκόνης, τα υγρά απορρυπαντικά διαλύονται ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του νερού, ενώ αποτελούν ιδανική λύση για αφαίρεση λεκέδων λαδιού και λίπους. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είστε συνεπείς με τη δοσολογία που προτείνει ο κάθε κατασκευαστής, καθώς εάν βάζετε μεγαλύτερη από την απαιτούμενη δόση, ενδέχεται να έρθετε αντιμέτωποι με δυσάρεστες οσμές στο πλυντήριό σας. Για να αποφευχθεί η υπερδοσολογία, τα απορρυπαντικά σε υγρή μορφή συνοδεύονται από καπάκι-δοσομετρητή, το οποίο διευκολύνει τον καθορισμό της ποσότητας απορρυπαντικού που θα χρησιμοποιηθεί. Συνοψίζοντας:

Πλεονεκτήματα:

  • Δεν αφήνει υπολείμματα
  • Διαλύεται καλύτερα σε κρύο νερό από το απορρυπαντικό σε σκόνη
  • Το καπάκι επιτρέπει την εύκολη μέτρηση της δοσολογίας
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των ρούχων στο χέρι
  • Καθαρίζει αποτελεσματικά λεκέδες από λάδι και λίπος

Μειονεκτήματα:

  • Η συσκευασία είναι συχνά βαριά και δυσκίνητη
  • Δημιουργεί περισσότερα πλαστικά απόβλητα για το περιβάλλον
  • Χύνεται γρήγορα, αυξάνοντας τις πιθανότητές για υπερβολική δόση απορρυπαντικού

Απορρυπαντικό σε μορφή pods

Τα pods θεωρούνται ιδανικά για άτομα που τείνουν να έχουν το ίδιο μέγεθος φορτίων στις πλύσεις τους και τα ρούχα δεν είναι πολύ λερωμένα, ενώ οι συσκευασίες τους είναι οι πιο βολικές και απλές στη χρήση. Στην περίπτωση που πλένετε μεγάλα φορτία ρούχων ή τα ρούχα σας είναι πολύ λερωμένα, όμως, τότε ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε δύο pods στις πλύσεις σας, γεγονός που τα καθιστά και ως την πιο ακριβή επιλογή. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται εάν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, καθώς συχνά εκλαμβάνονται ως καραμέλες και μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει πάντα να τα αποθηκεύετε σε χώρο που δεν είναι προσβάσιμος. Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους:

Πλεονεκτήματα:

  • Δεν χρειάζεται μέτρηση της ποσότητας του απορρυπαντικού
  • Η πιο ελαφριά επιλογή—χωρίς βαριά μπουκάλια ή κουτιά για μετακίνηση
  • Μηδενικό «χάος»
  • Εύχρηστα

Μειονεκτήματα:

  • Η πιο ακριβή επιλογή απορρυπαντικού πλυντηρίου
  • Ένα pod μπορεί να περιέχει μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικού, μη κατάλληλη για μικρότερα φορτία
  • Πιθανότητα δηλητηρίασης
  • Πολλές πλαστικές συσκευασίες, οι οποίες αυξάνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Τέλος, δε γίνεται να παραλείψουμε και τις κατηγορίες απορρυπαντικών που έχουν σχεδιαστεί για το πλύσιμο στο χέρι ή το πλύσιμο ευαίσθητων ρούχων, τα οποία είναι λιγότερο σκληρά από τα κανονικά απορρυπαντικά. Φτιαγμένα χωρίς άρωμα και βαφές, σε διάφορες μορφές, είναι τα καλύτερα για βρεφικά ρούχα και για άτομα με αλλεργίες ή ευαίσθητο δέρμα.

Με την τιμή… τι γίνεται;

Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα προϊόντα, έτσι και στην περίπτωση των απορρυπαντικών πλυντηρίου, η τιμή δεν είναι πάντα ο καλύτερος δείκτης για την ποιότητά του. Το κλειδί βρίσκεται στη λίστα των συστατικών που περιέχει το κάθε απορρυπαντικό. Πιο συγκεκριμένα, όσο πιο ενεργά συστατικά έχει, όπως επιφανειοδραστικές ουσίες και ένζυμα που αφαιρούν τους λεκέδες, τόσο καλύτερο είναι το απορρυπαντικό. Αυτά τα συστατικά, βέβαια, αυξάνουν και την τιμή του προϊόντος. Σε γενικές γραμμές, θα συναντήσετε τρεις κατηγορίες τιμολόγησης στα περισσότερα καταστήματα πώλησης απορρυπαντικών – χαρτικών:

Ακριβά: είναι απορρυπαντικά βαρέως τύπου που περιλαμβάνουν όλα, συνήθως, τα ένζυμα, τα επιφανειοδραστικά αλλά και άλλα συστατικά που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αφαίρεση των περισσότερων λεκέδων.
Μεσαίας τάξης: και αυτά τα απορρυπαντικά περιλαμβάνουν ορισμένα ένζυμα που συμβάλλουν στην αφαίρεση λεκέδων, πολύ λιγότερα όμως από εκείνα της πρώτης κατηγορίας. Εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, λειτουργούν αποτελεσματικά στις βέλτιστες θερμοκρασίες νερού.

Οικονομικά: τα απορρυπαντικά αυτής της κατηγορίας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε επιφανειοδραστικές ουσίες, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όμως στο να αφαιρούν λεκέδες από τα υφάσματα.

Ωστόσο, όσα αναφέρονται είναι ενδεικτικά, καθώς με σωστή χρήση θερμοκρασιών νερού και δοσολογία απορρυπαντικού, ένα μεσαίας τάξεως ή ακόμη και οικονομικό απορρυπαντικό μπορεί να είναι θαυματουργό.

 

Αναζητήστε καταστήματα πώλησης απορρυπαντικών και χαρτικών στη περιοχή σας στον επαγγελματικό οδηγό επιχειρήσεων f-all.gr

Αναζητήστε καταστήματα πώλησης απορρυπαντικών και χαρτικών στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr



Kατηγορίες