Καταστήματα Κομμωτήρια σκύλων

Πώς η τακτική περιποίηση διατηρεί το κατοικίδιο σας υγιές

Οφέλη του καλλωπισμού

Δέρμα / Τρίχωμα

Ένα κατοικίδιο που μυρίζει φρέσκο ​​είναι ωραίο, αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος να το κάνετε μπάνιο και να το βουρτσίζετε τακτικά. Τα κατοικίδια μπορούν να μαζέψουν κάθε είδους ρύπους ενώ έξω – η γύρη, η σκόνη, οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια μπορούν όλοι να κάνουν μια βόλτα στο κατοικίδιο ζώο σας και να καταλήξουν στο σπίτι σας. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα κατοικίδια ζώα, με αποτέλεσμα σοβαρό κνησμό και τριχόπτωση. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας είναι υπερευαίσθητο (κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο), ένα απλό δάγκωμα ψύλλων ή κάποια γύρη μπορεί να οδηγήσει σε δερματίτιδα του δέρματος και άλλες δευτερογενείς δερματικές λοιμώξεις. Τα κατοικίδια που δεν βουρτσίζονται τακτικά μπορούν επίσης να αναπτύξουν κόμπους στη γούνα τους, προκαλώντας επώδυνο τσίμπημα στο δέρμα τους. Μπορεί να προσπαθήσουν να βγάλουν τους κόμπους με τα δόντια τους, κάτι που μπορεί να βλάψει τον ευαίσθητο ιστό και να αφήσει φαλακρές κηλίδες ή πληγές.


Πρόληψη: Να λούζετε τακτικά το κατοικίδιο ζώο σας με ένα ήπιο σαμπουάν ειδικά σχεδιασμένο για γάτες ή σκύλους. Χρησιμοποιήστε χλιαρό (όχι ζεστό) νερό και μεταφέρετε απαλά το σαμπουάν στο παλτό τους με τα χέρια σας ή με ένα μαλακό πανί. Να είστε πολύ προσεκτικοί γύρω από τα μάτια τους και μην ξεχάσετε να τρίψετε το υπόβαθρό τους, τις κορυφές των ποδιών τους και την ουρά τους. Ξεπλύνετε καλά με χλιαρό νερό και στεγνώστε τα με μια μαλακή πετσέτα.

Τα σκυλιά, ειδικότερα, μπορούν να απολαύσουν τη διαδικασία ξήρανσης. Αν το κάνουν, πάρτε το χρόνο σας και κάντε αυτό μια ωραία ανταμοιβή για αυτούς που υπέμειναν την αγανάκτηση του λουτρού. Φροντίστε να στεγνώσετε και τα εσωτερικά των αυτιών του κατοικίδιου ζώου σας, καθώς το υγρό αυτί είναι ο καλύτερος φίλος της λοίμωξης.

Εάν έχετε ένα κατοικίδιο ζώο με μακρύτερα μαλλιά ή εάν τα μαλλιά τους τείνουν να είναι ακατάστατα, μπορείτε να τα ξεπεράσετε με μια βούρτσα ενώ είναι ακόμα υγρά. Μόλις στεγνώσουν εντελώς, δώστε τους ένα καλό βούρτσισμα για την εξάλειψη των αδέσποτων τριχών. Ανάλογα με τη φυλή του κατοικίδιου ζώου σας και το μήκος των μαλλιών του, συνεχίστε με το βούρτσισμα καθημερινά ή εβδομαδιαίως για να αποφύγετε τους κόμβους και να διατηρήσετε τον έλεγχο της απόρριψης.

Αυτή θα ήταν μια καλή στιγμή για να εφαρμόσετε μια μηνιαία θεραπεία πρόληψης ψύλλων. Ημερολόγιο της ημερομηνίας, ώστε να παραμένετε σύμφωνα με το πρόγραμμα κάθε μήνα.

Αυτιά

Τα αυτιά μπορούν να φιλοξενήσουν όλα τα είδη λοιμώξεων – μερικές φορές περισσότερα από ένα κάθε φορά. Τα ακάρεα, οι μύκητες και τα βακτήρια ευδοκιμούν σε ένα ακάθαρτο αυτί και αφήνονται χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη και απώλεια ακοής.

Πρόληψη: Ελέγχετε και καθαρίζετε τα αυτιά κάθε εβδομάδα με βαμβακερή σφαίρα ή ιστό και μια λύση ειδικά σχεδιασμένη για την εργασία. Μην χρησιμοποιείτε τίποτα μικρότερο από το δάχτυλό σας για να καθαρίσετε τα αυτιά του κατοικίδιου ζώου σας (χωρίς Q-Tips!) Και μην επεκτείνετε στο κανάλι του αυτιού.

Εάν δείτε μια ουσία που μοιάζει με καφέ, εκκένωση, πύον ή / και τα αυτιά μυρίζουν δυσάρεστα, το κατοικίδιο ζώο σας έχει λοίμωξη και πρέπει να πάει στον κτηνίατρο. Ανάλογα με τον οργανισμό, το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να απαιτεί από του στόματος καθώς και τοπικό φάρμακο, οπότε μην περιμένετε ή προσπαθήστε να το θεραπεύσετε στο σπίτι.

Δόντια

Όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά και οι γάτες απαιτούν τακτικό επαγγελματικό καθαρισμό δοντιών, συνήθως μία φορά το χρόνο. Εάν παραμεληθούν, τα βρώμικα δόντια μπορούν να δημιουργήσουν πέτρα, ουλίτιδα και περιοδοντική νόσο που οδηγεί σε αποστήματα, απώλεια δοντιών και βλάβη σε άλλα όργανα του σώματος.

Πρόληψη: Μεταξύ των ετήσιων οδοντικών επισκέψεων, βουρτσίζετε τα δόντια του κατοικίδιου ζώου σας καθημερινά στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι η οδοντόβουρτσα κατάλληλου μεγέθους, οδοντόκρεμα ειδικά σχεδιασμένη για σκύλους ή γάτες (μην χρησιμοποιείτε ανθρώπινη οδοντόκρεμα καθώς θα μπορούσε να περιέχει χημικές ουσίες τοξικές για τα κατοικίδια) και λίγη υπομονή.

Νύχια

Τα υπερβολικά μεγάλα νύχια μπορεί να είναι επώδυνα και να επηρεάζουν την ικανότητα του κατοικίδιου σας να περπατά. Μπορούν επίσης να κολλήσουν ή να πιάσουν το ύφασμα, να σπάσουν με γρήγορο πόνο και αιμορραγία, να αναπτυχθούν στα τακάκια του ποδιού που προκαλούν λοίμωξη και να συμβάλουν στην ανάπτυξη αρθρίτιδας.

Πρόληψη: Διατηρήστε τα νύχια του κατοικίδιου ζώου σας κομμένα στο σωστό μήκος. Τα περισσότερα κατοικίδια δεν είναι ενθουσιώδη για τη διαδικασία κοπής νυχιών, οπότε αν πρόκειται να το κάνετε μόνοι σας, πλησιάστε το κατοικίδιο ζώο σας μετά από έναν μακρύ περίπατο ή μια έντονη συνεδρία παιχνιδιού όταν είναι κουρασμένοι και χαλαροί.

Πρωκτικοί αδένες

Το κατοικίδιο ζώο σας έχει δύο πρωκτικούς αδένες (ή σάκους) που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του πρωκτού του. Αυτοί οι αδένες εκκρίνουν υγρό το οποίο λειτουργεί κυρίως για την επισήμανση της περιοχής και την αναγνώριση του κατοικίδιου ζώου σας σε άλλα κατοικίδια. Όταν λειτουργούν σωστά, οι αδένες εκφράζονται κατά την αφόδευση ή την εδαφική σήμανση. Όταν δεν λειτουργεί σωστά, οι πρωκτικοί αδένες γεμίζουν, προκαλώντας ερεθισμό. Εάν συμβεί αυτό, θα παρατηρήσετε το σκύλο σας, το τράβηγμα ή το δάγκωμα και το ξύσιμο στην περιοχή. Πιασμένοι στον χρόνο, οι πλήρεις αδένες μπορούν να εκφραστούν χωρίς κακές επιπτώσεις. Εάν όχι, οι αδένες μπορούν να προσκρούσουν, απόστημα και ρήξη.

Πρόληψη: Ορισμένα κατοικίδια ζώα θα χρειάζονται τους αδένες τους να εκφράζονται τακτικά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Άλλοι θα χρειαστούν βοήθεια μόνο σε συγκεκριμένες ώρες. Ο πιο τυχερός δεν θα χρειαστεί ποτέ έκφραση αδένα. Μάθετε ποια κατηγορία ταιριάζει στο κατοικίδιό σας. Εάν έχετε ένα ημερολόγιο “lifer”, ένα πρόγραμμα (αυτό μπορεί να διαφέρει από εβδομάδες έως μήνες) και να είστε επιμελής σχετικά με τη συντήρηση. Εάν δεν είστε βέβαιοι πότε το κατοικίδιο ζώο σας χρειάζεται έκφραση, σημειώστε κάθε φορά που ξεκινούν τη λήψη και προσπαθήστε να προλάβετε το επόμενο περιστατικό σκοποβολής έως και μερικές εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωκτική έκφραση ενός κτηνιάτρου κοστίζει λιγότερο από 30 ευρώ στις περισσότερες περιοχές, αλλά για τους πραγματικά γενναίους:

Συναισθηματικά προβλήματα

Γνωρίζουμε ότι η έλλειψη φυσικής αφής επηρεάζει αρνητικά τα κατοικίδια ζώα. Τα σκυλιά και οι γάτες που έχουν έλλειψη ευγενικής ανθρώπινης επαφής μπορεί να είναι φοβισμένα, επιθετικά και να έχουν άλλα προβλήματα συμπεριφοράς. Τα κατοικίδια που δεν τακτοποιούνται τακτικά μπορεί να υποφέρουν από προβλήματα υγείας που επηρεάζουν επίσης τη διάθεση και τη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, ένα εισερχόμενο νύχι ή ένα απόστημα με δόντι μπορεί να κάνει ένα κατά τα άλλα φιλικό κατοικίδιο ζώο να είναι ήσυχο.

Πρόληψη: Ένα καλά φροντισμένο κατοικίδιο είναι ένα ευτυχισμένο κατοικίδιο. Το τακτικό βούρτσισμα / άγγιγμα του κατοικίδιου ζώου σας θα σας εξοικειώσει με το σώμα του κατοικίδιου ζώου σας και αυτό που είναι «φυσιολογικό», ώστε να παρατηρήσετε ευκολότερα ανωμαλίες (περικοπές, αναπτύξεις, πονόλαιμα) και μπορείτε να μεταφέρετε το κατοικίδιο ζώο σας στον κτηνίατρο νωρίς, ενώ το πρόβλημα είναι θεραπευτικό. (και λιγότερο ακριβό!). Εκτός από τη διατήρηση της υγείας του κατοικίδιου ζώου σας, η φυσική πράξη της φροντίδας για το γούνινο αγαπημένο σας πρόσωπο δημιουργεί έναν συναισθηματικό δεσμό μεταξύ εσάς και του κατοικίδιου ζώου σας. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι κτηνίατροι ενθαρρύνουν τους υιοθετημένους να κολυμπήσουν το νέο τους κατοικίδιο ως μια εμπειρία δέσμευσης, ουσιαστικά «ξεπλένοντας» το «παλιό» άρωμα του κατοικίδιου ζώου και αντικαθιστώντας το με τη μυρωδιά σας, ισχυριζόμενοι ότι το κατοικίδιο ζώο αποτελεί μέρος του «πακέτου» σας.

Η διατήρηση του κατοικίδιου ζώου καθαρού και υγιούς δεν χρειάζεται να είναι δουλειά. Κάντε τον χρόνο του μπάνιου και το βούρτσισμα ένα ευχάριστο τελετουργικό διατηρώντας μια ήρεμη, αισιόδοξη ενέργεια, επαινώντας υπερβολικά και αφιερώστε επιπλέον χρόνο για να τρίψετε ή να κάνετε μασάζ σε εκείνες τις περιοχές που γνωρίζετε, χτυπήστε το «σημείο» του κατοικίδιου ζώου σας. Με την πάροδο του χρόνου, το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί ακόμη και να μεγαλώσει για να απολαύσετε αυτό το χρόνο που περνάτε μαζί. Για τα λιγότερο ευχάριστα καθήκοντα αυτής της λίστας, μια μεγάλη δόση υπομονής, επαίνους και λιχουδιές πρέπει να βοηθήσει. Ή κάνω όπως κάνω: αφήστε τον groomer να χειριστεί τα υπόλοιπα.

 

Αναζητήστε κομμωτήρια σκύλων στον επαγγελματικό οδηγό f-all.gr



Kατηγορίες