Ορθοδοντικοί Υγεία

Ορθοδοντική θεραπεία σε ενήλικες

Μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ότι μόνο τα παιδιά έχει νόημα να φορούν σιδεράκια. Πλέον όμως αυτή η άποψη θεωρείται λαθεμένη. Οι ενήλικες έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τα παιδιά να ισιώσουν τα δόντια τους. Υποστηρίζεται ότι τα αποτελέσματα της ορθοδοντικής στους ενήλικες είναι εξίσου σταθερά με εκείνα των παιδιών.


Εάν θέλετε πιο ίσια δόντια ζητήστε συμβουλές από έναν ορθοδοντικό.  Με μια ιατρική εξέταση και μια ακτινογραφία θα μάθετε κατά πόσον μπορείτε να επωφεληθείτε από τα σιδεράκια και να αποκτήσετε ένα γοητευτικό χαμόγελο με μια καλοστοιχισμένη οδοντοστοιχία.

Το σίγουρο είναι πως διορθώνονται τα στραβά δόντια στους ενήλικες. Ολοένα και περισσότεροι ενήλικες που επιθυμούν στις μέρες μας που να διορθώσουν κενά μεταξύ των δοντιών (απόσταση), δόντια που σπρώχνουν το ένα πάνω στο άλλο (συσσώρευση), στραβά δόντια ή προβλήματα με τη γνάθο τους αποφασίζουν να φορέσουν σιδεράκια. Η ορθοδοντική θεραπεία είναι εφικτή και αποτελεσματική σε οποιαδήποτε ηλικία με εγγυημένα αισθητικά αποτελέσματα όταν υπάρχει ένα επιστημονικά σχεδιασμένο πλάνο θεραπείας. Μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται και με λιγότερο ορατούς μηχανισμούς.

Παρότι η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, συγκεκριμένα στους ενήλικες υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που όμως ένας έμπειρος ορθοδοντικός μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα και να τις αντιμετωπίσει κατάλληλα. Η αντίδραση των ιστών στην ορθοδοντική δύναμη ενδέχεται να είναι κάπως πιο αργή σε έναν ενήλικα από ότι σε ένα νεαρό ασθενή.

Παρόλο που τα σιδεράκια δεν είναι η μόνη λύση για να διορθωθεί η σκελετική κατατομή του προσώπου στους ενήλικες ωστόσο είναι μια επιλογή που εγγυάται στις περισσότερες περιπτώσεις αρκετά ικανοποιητικά αισθητικά αποτελέσματα επιτυγχάνοντας να γίνεται λιγότερο ορατό το σκελετικό πρόβλημα. Σε κάποιες βέβαια περιπτώσεις σοβαρού προβλήματος απαιτείται συνδυασμός ορθοδοντικής θεραπείας και χειρουργικής επέμβασης στις γνάθους.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει όταν υπάρχουν περιοδοντικά προβλήματα, δηλαδή προβλήματα με τα ούλα. Τα δόντια είναι πιθανόν να μετακινηθούν εξαιτίας των προβλημάτων με τα ούλα και της μειωμένης οστικής στήριξης.  Στις περιπτώσεις που τα προβλήματα μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως, η ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών είναι πραγματοποιήσιμη και ασφαλής. Εάν υπάρχει βαριά περιοδοντίτιδα, ίσως η ορθοδοντική θεραπεία να μην είναι καλή επιλογή.

Η επιβαρυμένη οδοντική υγεία  από έλλειψη δοντιών, σφραγίσματα, θήκες και γέφυρες για παράδειγμα δεν αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τη θεραπεία καθώς διατίθενται  ειδικά υλικά για να κολληθούν τα σιδεράκια σε σφραγίσματα από ρητίνη ή αμάλγαμα και στεφάνες από πορσελάνη. Σε τέτοιες περιπτώσεις αν δημιουργείται ανάγκη για αφαίρεση δοντιών επιλέγονται τα πιο επιβαρυμένα δόντια , εκείνα για παράδειγμα που είναι απονευρωμένα. 

Πολλές φορές οι ενήλικες προβληματίζονται για την αλλαγή της εικόνας του προσώπου τους που προκύπτει από τα σιδεράκια. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για πιο αισθητικούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Υπάρχουν επιλογές για θεραπεία με αισθητικούς (αόρατους) ορθοδοντικούς μηχανισμούς όπως α. διαφανή  σιδεράκια, κατασκευασμένα από ειδικά υλικά που τα καθιστούν αόρατα. β. Μια άλλη λύση είναι θεραπεία με αφαιρούμενους διαφανείς νάρθηκες, η οποία όμως μπορεί να βοηθήσει σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις. γ. Γλωσσική ορθοδοντική : τα σιδεράκια τοποθετούνται από τη μέσα μεριά των δοντιών εξασφαλίζοντας άψογο αισθητικό αποτέλεσμα, συχνά όμως προκαλούν ενόχληση στη γλώσσα ή πρόβλημα στην άρθρωση.

Ορθοδοντική θεραπεία μπορεί επίσης να επιλέξουν και ασθενείς με έλλειψη δοντιών είτε για να κλείσουν  κενά στις περιοχές των δοντιών που λείπουν, είτε για να αναδιαμορφωθούν έτσι τα κενά ώστε μελλοντικά να γίνει προσθετική αποκατάσταση στην περιοχή από τον οδοντίατρο.

 

Αναζητήστε ορθοδοντικούς στην περιοχή σας!



Kατηγορίες