Μάρμαρα Σπίτι & κήπος

Όλα τα μυστικά για το μάρμαρο

Το μάρμαρο αποτελεί μία κλασική και διαχρονική επιλογή για κάθε πολυτελές σπίτι που διακρίνεται από μία κομψή και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Αν και συναντάται κατά ριπάς σε παλιά αρχοντικά και μη σπίτια, στην πραγματικότητα, με την πάροδο των χρόνων, η χρήση του μαρμάρου στο δάπεδο έχει επαναπροσδιοριστεί πλήρως, έτσι ώστε να συμβαδίζει με τα μοντέρνα σχέδια και τις τάσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.


Έχοντας εξελιχθεί εντελώς με τον καιρό, οι διάφορες περίτεχνες συνθέσεις από μάρμαρο μπήκαν σταδιακά στο προσκήνιο, με τα έντονα γεωμετρικά μοτίβα και τους πρωτότυπους αλλά ευφάνταστους χρωματισμούς να αποτελούν το σήμα κατατεθέν τους.

Παρακάτω θα διαβάσετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μάρμαρο, την προέλευση και τη χρήση των χρωμάτων στις συνθέσεις δαπέδου με βάση αυτό, καθώς και πώς μπορείτε να επιλέξετε αυτό που αντανακλά σε μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις ανάγκες σας.

Τα χρώματα του μαρμάρου

Με μια μεγάλη ποικιλία για να διαλέξετε, τα μοτίβα που μπορούν να δημιουργηθούν με μάρμαρο περιορίζονται μόνο από τη φαντασία σας. Ένθετα με λουλούδια, καρό μωσαϊκά και φλέβες ραβδώσεων είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές σας. Διαβάστε αναλυτικά τα χρώματα στα οποία συναντάται το μάρμαρο πιο συχνά:

  • Το διαχρονικό κλασικό, λευκό δάπεδο από μάρμαρο είναι μία ιδανική επιλογή για κάθε χώρο, προσωπικό ή επαγγελματικό. Ωστόσο, το λευκό μάρμαρο προτιμάται κατά βάση για περιορισμένους σε έκταση χώρους, καθώς τείνουν να επεκτείνουν οπτικά το δωμάτιο. Οι μεγάλες αίθουσες μπορούν επίσης να στολιστούν με άψογο, καθαρό λευκό μάρμαρο.
  • Το αγέραστο, ανθεκτικό δάπεδο κατασκευασμένο από μπεζ μάρμαρο προσφέρει έναν τέλειο καμβά, με τον οποίο θα μπορέσετε να αναδείξετε άλλα στοιχεία της εσωτερικής σας διακόσμησης, διατηρώντας, παράλληλα, το δικό του χαρακτήρα και χαρίζοντας στο χώρο μία αυστηρή κομψότητα.
  • Το γκρι μάρμαρο είναι το νέο λευκό στην εσωτερική διακόσμηση. Το γκρι δάπεδο από μάρμαρο αποτελεί δικαίως μία από τις τελευταίες τάσεις της μόδας, καθώς αντανακλάται στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σας όσο κανένα άλλο. Επιλέξτε έναν ζεστό τόνο μαρμάρου για τα σαλόνια και τα υπνοδωμάτιά σας και μία πιο δροσερή απόχρωση για να μετατρέψετε το γραφείο του σπιτιού σας σε ένα μικρό παράδεισο παραγωγικότητας.
  • Τα πολύχρωμα μάρμαρα αποτελούν την επιτομή του μοντέρνου design. Όλο το φάσμα των πιο δραματικών αποχρώσεων του δαπέδου από μάρμαρο εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία, από τα ζωηρά κόκκινα και μπλε έως τα πιο εκλεπτυσμένα μαύρα και καφέ μάρμαρα. Η χρήση του χρωματιστού δαπέδου από μάρμαρο ήταν πιο περιορισμένη στο παρελθόν, αλλά, στις μέρες μας, οι τολμηροί ιδιοκτήτες σπιτιού πειραματίζονται με τεράστιες εκτάσεις από μαύρο μάρμαρο και δάπεδα από καφέ μάρμαρο που μοιάζει με ξύλο. Το χρωματιστό μάρμαρο είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή για ντους, καθώς είναι ανεκτικά σε τυχόν διαρροές.

Τα πλεονεκτήματα του μαρμάρου

Γιατί, όμως, να επιλέξετε τη χρήση του μαρμάρου αντί του ξύλου ή άλλων υλικών; Πρώτον, σκεφτείτε ότι δεν υπάρχουν δύο μαρμάρινες πλάκες πανομοιότυπες. Το μάρμαρο βγαίνει πάντα σε διαφορετικά σχέδια, ακόμα κι αν κάποια μοιάζουν μεταξύ τους. Και με μια τεράστια ποικιλία μαρμάρου για να διαλέξετε το αγαπημένο σας, μπορείτε σχεδόν να διασφαλίσετε ότι το σπίτι σας θα είναι μοναδικό για πολύ καιρό ακόμα.

Το δάπεδο από μπορεί να είναι ευέλικτο – από την τολμηρή, μαγνητική ομορφιά που κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας έως τα διακριτικά εκλεπτυσμένα δάπεδα που μοιράζονται τον εντυπωσιασμό συνδυαστικά μαζί με άλλα δωμάτια του σπιτιού σας. Το μάρμαρο έχει υψηλή θερμική αγωγιμότητα, μεταφέροντας αποτελεσματικά τη θερμότητα σε όλο το δωμάτιο.

Ένα τροπικό κλίμα δεν απαιτεί θερμαινόμενο δάπεδο κατά τις περισσότερες εποχές, αλλά οι χειμώνες μπορεί να είναι σκληροί σε ορισμένες περιοχές, ειδικά με ένα δροσερά δάπεδα. Το δάπεδο από μάρμαρο, πάντως, εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ζεστασιάς όταν τα χρειάζεστε.

Ο καθαρισμός του μαρμάρου

Για ένα τέτοιο πολυτελές υλικό, το μάρμαρο είναι αρκετά ανθεκτικό με κάποια εύκολη συντήρηση. Σκουπίστε τις διαρροές, ξεσκονίστε τακτικά και αποφύγετε τη χρήση σκληρών χημικών για τον καθαρισμό. Επίσης, δεδομένου ότι το μάρμαρο είναι μια ομοιογενής πέτρα, ένα γρήγορο γυαλιστικό αποκαθιστά τη λάμψη του ακόμη και σε χώρους με μεγάλη κίνηση, όπως σαλόνια και φουαγιέ.

Το δάπεδο από μάρμαρο, αν και συνδέεται συνήθως με υψηλή γυαλάδα, δε χρειάζεται να είναι γυαλιστερό για να είναι εντυπωσιακό. Μπορείτε να πειραματιστείτε με ματ φινιρίσματα και ακονισμένες επιφάνειες για να προσθέσετε χαρακτήρα στο σπίτι σας. Τα οξέα και άλλες χημικές ουσίες στα καθαριστικά τείνουν να προκαλούν χάραξη στο μάρμαρο, ένα ψεγάδι πολύ βαθύ για να αφαιρεθεί με βερνίκι επιφανειών.

Ένα καλό σφραγιστικό βοηθά στην αποφυγή τέτοιων ατυχημάτων. Επιπλέον, το σκουρόχρωμο μαρμάρινο δάπεδο είναι σχετικά ανεπηρέαστο από λεκέδες και χάραξη, σε σχέση με το λευκό μάρμαρο.

Η επιλογή του κατάλληλου μαρμάρου

Δεν είναι εξουθενωτικό να πρέπει να σχεδιάσετε ένα νέο σπίτι ή να διακοσμήσετε ξανά ένα παλιό; Με αμέτρητες επιλογές και μία τεράστια ποικιλία από προϊόντα είναι διαθέσιμα στην αγορά, οι ιδιοκτήτες σπιτιού είθισται να δυσκολεύονται να επιλέξουν το τέλειο μάρμαρο για το σπίτι τους. Μαθαίνοντας πώς να εντοπίζετε μάρμαρα κακής ποιότητας, έχετε περισσότερες πιθανότητες να εξοικονομήσετε χρήματα σε ακριβές ανακαινίσεις.

Ποια είναι, λοιπόν, τα στοιχεία που πρέπει να κοιτάζετε επιλέγοντας μάρμαρα για το σπίτι σας;

  • Η ποιότητα: Οι γρατσουνιές και τα βαθουλώματα μπορεί να ακούγονται ανεπιθύμητα, ειδικά για τους νέους ιδιοκτήτες σπιτιού, αλλά αυτό ακριβώς διακρίνει το πραγματικό μάρμαρο από μια πιο σκληρή πέτρα όπως ο γρανίτης, το επεξεργασμένο μάρμαρο ή άλλη κατασκευασμένη φυσική πέτρα. Για να εντοπίσετε την κακή ποιότητα του μαρμάρου, ελέγξτε για ρωγμές, σημάδια ή ενδείξεις θρυμματισμού.
  • Το χρώμα: Το χρώμα είναι ένας τεράστιος καθοριστικός παράγοντας για τους περισσότερους ανθρώπους, και δικαίως. Το μάρμαρο διατίθεται σε ένα ευρύ φάσμα αποχρώσεων – μερικές φορές, μάλιστα, με πολλά χρώματα στην ίδια πλάκα. Ωστόσο, το ανομοιόμορφο χρώμα ή ο αποχρωματισμός σε ορισμένες περιοχές είναι ενδεικτικό της κακής ποιότητας. Αναζητήστε ομοιόμορφες επιφάνειες που υποδεικνύουν πέτρα υψηλής ποιότητας, με χρωματισμούς που θυμίζουν φλέβες που αποτελούν σημάδι αυθεντικότητας, σε αντίθεση με το ψεύτικο μάρμαρο, που είναι θαμπό και οι φλέβες του είναι συχνά πυκνές και συμπαγείς. Το τεχνητό μάρμαρο κατασκευάζεται σε εργοστάσιο, πράγμα που σημαίνει ότι τα σχέδια του δεν είναι εντελώς μοναδικά.
  • Η λάμψη και η γυαλάδα: Η γυαλάδα του πραγματικού μαρμάρου είναι αμίμητη. Είναι ένα από τα πιο επιθυμητά και αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του και δεν μπορεί να αντιγραφεί με βιώσιμο τρόπο. Το πλαστό μάρμαρο δεν μπορεί ποτέ να αναπαράγει τη λαμπρή λάμψη και απαλότητα του γνήσιου μαρμάρου.
  • Το κόστος: Ερευνήστε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τιμή του μαρμάρου και εξερευνήστε τις επιλογές της αγοράς. Αγοράστε μόνο από μια αξιόπιστη εταιρεία μαρμάρων για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε τη μεγαλύτερη αξία για τα χρήματά που θα δαπανήσετε.

Αναζητήστε καταστήματα με μάρμαρα στον επαγγελματικό οδηγό f-all.gr

Αναζητήστε καταστήματα με μάρμαρα στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr



Kατηγορίες