Σπίτι & κήπος

Οφέλη από τη σωστή μόνωση του σπιτιού

Το σπίτι μας είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις μας καθώς σ΄ αυτό περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας. Είναι, λοιπόν, σημαντικό εκτός των άλλων να έχουμε μια άνετη θερμοκρασία όλο το χρόνο. Η σωστή μόνωση μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και να διορθώσει παράλληλα ορισμένα θέματα στο σπίτι σας, όπως ενδεικτικά η σημαντική μείωση των υψηλών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, το τρίψιμο των τοίχων κατά την αφή όταν η θερμοκρασία εκτός σπιτιού είναι χαμηλή.


Όταν μιλάμε για  μόνωση εννοούμε το υλικό που χρησιμοποιείται για να μονώνεται κάτι, ειδικά ένα κτίριο. Βασικά, η μόνωση είναι υλικό που χρησιμοποιείται για τη μείωση της απώλειας θερμότητας ή της αύξησης της θερμότητας παρέχοντας ένα φράγμα μεταξύ του εσωτερικού του σπιτιού σας και της σημαντικά διαφορετικής εξωτερικής θερμοκρασίας. Είτε πρόκειται για το χειμώνα είτε για το καλοκαίρι, όταν θερμαίνετε και ψύχετε το σπίτι σας, η μόνωση πρέπει να λειτουργεί για να διατηρείται η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού. Η σωστή μόνωση στο σπίτι μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τους λογαριασμούς ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα το σπίτι σας ένα άνετο μέρος για να ζήσετε. Είναι σημαντικό όταν μιλάτε για μόνωση για να καταλάβετε πώς θα επηρεάσει τη μεταφορά – μεταφορά θερμότητας – και τη ροή αέρα – η οποία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή απόδοση και άνεση του σπιτιού σας. Ειδικότερα, η ροή αέρα μέσα ή έξω από το σπίτι σας είναι η κίνηση του αέρα μέσα από τα κενά και τρύπες στους τοίχους, τη σοφίτα, τα δοκάρια, τις πόρτες, τα παράθυρα και τις ηλεκτρικές εξόδους. Η διαρροή αέρα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα σε πολλά σπίτια καθώς συμβάλλει στην απώλεια ενέργειας και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα που προκαλεί δυσφορία.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι μόνωσης που χρησιμοποιούνται στα σπίτια: αφρός, υαλοβάμβακας και κυτταρίνη. Η μόνωση αφρού διατίθεται σε δύο διαφορετικές μορφές αφρός ψεκασμού και έγχυσης. Ο αφρός ψεκασμού ψεκάζεται σε μια ανοιχτή κοιλότητα, όπως σε νέες κατασκευές, σοφίτες, χώρους ανίχνευσης και σε υγρή κατάσταση. Ο αφρός ψεκασμού στη συνέχεια επεκτείνεται και γεμίζει την κοιλότητα. Ο αφρός έγχυσης εξαντλείται σε μια υπάρχουσα κοιλότητα, όπως οι τοίχοι  γεγονός  που τον καθιστά εξαιρετικό για την μόνωση υφιστάμενων σπιτιών. Ο αφρός ψεκασμού μπορεί να είναι είτε μόνωση ανοικτού κυττάρου είτε κλειστού κυττάρου αφρού. Ο ανοικτός αφρός κυτταρικού σπρέι είναι πολύ ελαφρύς και εύκαμπτος λόγω της σύνθεσής του. Καθώς ο αφρός ανοιχτού κυττάρου στεγνώνει, το αέριο μέσα στα κύτταρα διαφεύγει μέσα από τα ανοίγματα στον τοίχο του κυττάρου με αποτέλεσμα αφρό που είναι ελαφρύς και εύκαμπτος που μετατοπίζεται καθώς ρυθμίζεται. Ο αφρός ψεκασμού κλειστού κυττάρου είναι μια πολύ πιο πυκνή και βαριά δομή. Δημιουργεί μια πυκνή επιφάνεια που είναι πιο ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες και τις αλλαγές θερμοκρασίας.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη μόνωση στο σπίτι. Η μόνωση του σπιτιού σας θα προσθέσει στην άνεση σας, θα δημιουργήσει ένα υγιέστερο περιβάλλον στο σπίτι, θα μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας και θα έχει θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η προσθήκη μόνωσης στο σπίτι σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την άνεση του περιβάλλοντος διαβίωσης σας. Η προσθήκη μόνωσης σε υπάρχον σπίτι θα ρυθμίζει τη θερμοκρασία, καθιστώντας το περιβάλλον σας πιο ευχάριστο, ειδικά σε μέρη ακραίων καιρικών συνθηκών. Θα αυξήσει επιπλέον τον έλεγχο ήχου. Η μόνωση δημιουργεί ένα φράγμα ήχου, διατηρώντας τους ανεπιθύμητους ήχους και προστατεύοντας την ιδιωτική σας ζωή διατηρώντας τους ήχους από το εσωτερικό του σπιτιού σας έξω από το εξωτερικό. Η μόνωση του σπιτιού σας δημιουργεί επίσης ένα φράγμα υγρασίας, διατηρώντας ανεπιθύμητη υγρασία έξω από το σπίτι σας. Αυτό θα προστατεύσει όλα τα υπάρχοντά σας σε εσωτερικούς χώρους και θα δημιουργήσει ένα πολύ πιο άνετο εσωτερικό περιβάλλον διαβίωσης . Ένα άλλο πλεονέκτημα της μόνωσης στο σπίτι είναι η διατήρηση περιβαλλοντικών ρύπων και αλλεργιογόνων από το σπίτι σας. Η εσωτερική μόνωση δημιουργεί ένα πρόσθετο φράγμα μεταξύ του σπιτιού σας και του εξωτερικού κόσμου, διατηρώντας το περιβάλλον στο σπίτι σας, υγιές και άνετο.

Η μόνωση του σπιτιού σας έχει επίσης οφέλη για εσάς ως ιδιοκτήτης σπιτιού. Με πρόσθετη μόνωση, το σπίτι σας θα γίνει πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικό. Η μόνωση θα κρατήσει το σπίτι ψυχρότερο το καλοκαίρι και θερμότερο το χειμώνα. Θα μειώσει την ποσότητα των συσκευών θέρμανσης και ψύξης που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία. Συνακόλουθα η μόνωση στο σπίτι θα μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας και το κόστος ψύξης και θέρμανσης του σπιτιού σας.

Επιπρόσθετα, σημαντικά είναι και τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη σωστή  μόνωσης του σπιτιού σας. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι οι μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Με ένα μονωμένο σπίτι θα χρησιμοποιείτε λιγότερη ενέργεια για τη θέρμανση και την ψύξη του σπιτιού σας. Αυτό θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και επίσης θα μειώσει την ποσότητα των χημικών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον από τις μονάδες κλιματισμού.

Απευθυνθείτε σε ειδικούς για να ενημερωθείτε για τη σωστή εσωτερική μόνωση και για  άλλες μεθόδους οικολογικής ανακατασκευής στο σπίτι που αυξάνουν την άνεση σας, ωφελούν την υγεία σας, μειώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας και μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σπιτιού σας.

Αναζητήστε επαγγελματίες για: μόνωση, στεγανωποίηση στον επαγγελματικό οδηγό f-all.gr



Kατηγορίες