Ιχθυοπωλεία Καταστήματα

Οφέλη που προκύπτουν από την κατανάλωση ψαριών

Τα ψάρια είναι από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώνετε. Είναι γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και βιταμίνη D. Τα ψάρια είναι επίσης η καλύτερη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για το σώμα και τον εγκέφαλό σας. Αναλυτικότερα:


Τα ψάρια είναι σημαντικά σε θρεπτικές ουσίες. Σε γενικές γραμμές, όλα τα είδη ψαριών ωφελούν τον οργανισμό. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Περιλαμβάνουν  πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, ιώδιο και διάφορες βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, ορισμένα ψάρια είναι καλύτερα διατροφικά από άλλα. Υπάρχουν πολλά είδη ψαριών, όλα με διαφορετικά προφίλ διατροφικής αξίας. Γενικά, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: άπαχο και λιπαρό. Και τα δύο θεωρούνται θρεπτικά και αποτελούν μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, αλλά τα λιπαρά ψάρια θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία. Τα λιπαρά είδη ψαριών θεωρούνται τα πιο υγιεινά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες, ο τόνος και το σκουμπρί) έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αυτό περιλαμβάνει τη λιποδιαλυτή βιταμίνη D, μια θρεπτική ουσία στην οποία οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ανεπαρκείς.  Περιέχουν επίσης περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για το σώμα και τον εγκέφαλό σας και συνδέονται στενά με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών. Για να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις σας σε ωμέγα-3, συνιστάται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Περιέχουν επίσης υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, ιωδίου και διαφόρων βιταμινών και μετάλλων. Τα ψάρια συμβάλλουν στη μείωση του κίνδυνου καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Τα ψάρια θεωρούνται γενικά ότι είναι από τα καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε για μια υγιή καρδιά. Πολλές μεγάλες μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που τρώνε ψάρια έχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απολύτως απαραίτητα για την ανάπτυξη. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ docosahexaenoic οξύ (DHA) επειδή συσσωρεύεται στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και τα μάτια. Για το λόγο αυτό, συνιστάται οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες να καταναλώνουν τροφές με αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Όμως ορισμένα ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, η οποία συνδέεται με προβλήματα ανάπτυξης του εγκεφάλου. Για το λόγο αυτό, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να τρώνε μόνο τα ψάρια που είναι χαμηλά στην τροφική αλυσίδα (σολομός, σαρδέλα, πέστροφα κ.λπ.) και όχι περισσότερο 340 γραμμάρια την εβδομάδα. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει επίσης να αποφεύγουν ωμά και άβραστα ψάρια (συμπεριλαμβανομένου του σούσι), επειδή ενδέχεται να περιέχουν μικροοργανισμούς που μπορούν να βλάψουν το έμβρυο.

Τα θρεπτικά συστατικά των ψαριών προλαμβάνουν τη γήρανση. Μία από τις συνέπειες της γήρανσης είναι ότι φθείνει η λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε φυσιολογικά πλαίσια αλλά σε πολλές περιπτώσεις εξελίσσεται σε σοβαρές νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Alzheimer. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι άνθρωποι που τρώνε ψάρια κάθε εβδομάδα έχουν περισσότερη φαιά ουσία στα κέντρα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το συναίσθημα και τη μνήμη.

Τα ψάρια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και θεραπεία της κατάθλιψης, καθιστώντας σας ένα πιο ευτυχισμένο άτομο. Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή και αρκετά συχνή πλέον  ψυχική διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από χαμηλή διάθεση, θλίψη, μειωμένη ενέργεια και απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή και τις καθημερινές δραστηριότητες. Μάλιστα θεωρείται σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας στον κόσμο.

Τέλος, ο τρόπος που μαγειρεύετε τα ψάρια σας μπορεί να αλλάξει τη διατροφική τους σύνθεση, έτσι ορισμένες μέθοδοι μαγειρέματος μπορεί να είναι καλύτερες για την υγεία σας από άλλες.

 

Αναζητήστε ιχθυοπωλεία στην περιοχή σας!



Kατηγορίες