Βιβλιοπωλεία Καταστήματα

Οφέλη από την ανάγνωση ενός βιβλίου

Πνευματική διέγερση: Το μυαλό μας απαιτεί άσκηση για να παραμείνει ισχυρό και υγιές, όπως άλλωστε όλοι οι μύες στο σώμα σας. Η μείωση της μνήμης και της λειτουργίας του εγκεφάλου είναι μια παρενέργεια της γήρανσης, αλλά η τακτική ανάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της. Κρατώντας τον εγκέφαλό μας ενεργό και αφοσιωμένο μπορεί να επιβραδύνουμε την εμφάνιση ή την πρόοδο της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.
Ανακούφιση από άγχος. Κατά την ανάγνωση αφοσιωνόμαστε στους ήρωες και στην πλοκή του βιβλίου. Η συγκέντρωση στον κόσμο της ιστορίας που διαβάζουμε μας επιτρέπει να απομακρυνθούμε από το άγχος της καθημερινότητας.


Περισσότερος ύπνος: Μερικές φορές δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε καθώς ενώ ξαπλώνουμε φοβερά κουρασμένοι σκεφτόμαστε συνεχώς στρεσογόνα γεγονότα ή υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Η ανάγνωση, ακόμα και μόνο για δέκα λεπτά, βοηθά το μυαλό μας να «αδειάσει» από τέτοιου είδους σκέψεις αφού αναγκαστικά για να κατανοήσει όσα διαβάζει συγκεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στην ανάγνωση. Η ενασχόληση με ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο, συνήθεια όλων μας, λόγω της φωτεινής οθόνης δίνει σήμα στον εγκέφαλό μας ότι είναι καιρός να ξυπνήσουμε. Η ανάγνωση κάτω από ένα αχνό φως μπορεί να είναι πολύ πιο ευεργετική και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

Εκπαίδευση: Προκειμένου να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας παρακολουθούμε μαθήματα, σεμινάρια, αγοράζουμε εκπαιδευτικό λογισμικό ξοδεύοντας ένα σωρό χρήματα. Ωστόσο, η ανάγνωση βιβλίων από μια βιβλιοθήκη είναι εντελώς δωρεάν! Αποκτήστε γνώσεις για οποιοδήποτε τομέα σας ενδιαφέρει από αξιόπιστα επιστημονικά βιβλία.

Καλύτερη μνήμη: Ένα βιβλίο έχει πλοκή, χαρακτήρες, εναλλαγή διαλόγων και σκηνών που απαιτούν την ενεργό συμμετοχή της μνήμης, βοηθώντας έτσι στη διατήρησή της σε υψηλά επίπεδα μακροπρόθεσμα. Η άσκηση του εγκεφάλου μας συμβάλλει σε βραδύτερο ρυθμό μείωσης της μνήμης.
Αυξάνει την ενσυναίσθηση. Η ανάγνωση μας ωθεί ασυνείδητα να ταυτιστούμε με τα συναισθήματα ενός ήρωα ή να νιώσουμε συμπόνια για εκείνον, καλλιεργώντας έτσι την ενσυναίσθηση. Παράλληλα διαβάζοντας εξασκούμαστε στο να καταλαβαίνουμε τι σκέφτονται ή νιώθουν οι άλλοι.
Βελτιώνει την συγκέντρωση. Στην καθημερινότητά μας προσλαμβάνουμε αμέτρητα ερεθίσματα – πληροφορίες και η προσοχή μας διασπάται σε διαφορετικές κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Όταν διαβάζουμε όμως εστιάζουμε μόνο σε αυτό, εξασκώντας τη ικανότητά μας για συγκέντρωση.
Ψυχαγωγία. Η ανάγνωση είναι πολύ πιο προσιτή οικονομικά μορφή ψυχαγωγίας από το σινεμά ή από άλλες μορφές ψυχαγωγίας. Στην πραγματικότητα, η ανάγνωση μπορεί να είναι δωρεάν αν επισκεφθείτε μια βιβλιοθήκη!

Εξέλιξη λεξιλογίου: Η επαφή με ένα καλογραμμένο έργο έχει τεράστιο αντίκτυπο στη δική μας ομιλία και γραφή. Όσο περισσότερο διαβάζουμε, τόσο περισσότερες λέξεις και μορφές σύνταξης αφομοιώνουμε. Ο καλοδιατυπωμένος εύστοχος λόγος με τη σειρά του ενισχύει και την αυτοεκτίμηση του ομιλούντος. Ακόμα και η γλώσσα στα παιδικά βιβλία είναι πιο εξελιγμένη απ’ ότι θα περιμέναμε.
Ειδικότερα για τα παιδιά, το βιβλίο έχει επιπλέον οφέλη. Καλλιεργεί τη φαντασία τους και εξασκεί το νου στη δημιουργία εσωτερικών εικόνων. Με την ανάγνωση τα παιδιά έρχονται σε επαφή με νέες έννοιες και νέες ιδέες. Έτσι τους προκαλούνται απορίες και ερωτήματα που μπορεί να γίνουν αφορμή για εποικοδομητικές συζητήσεις ή για αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών. Επίσης πολλές φορές ταυτίζονται με ήρωες μπαίνουν στη θέση τους, βιώνουν τις ίδιες προβληματικές καταστάσεις με αυτούς, αναζητούν λύσεις, κρίνουν τις λύσεις που επιλέγει ο ήρωας, σκέφτονται πως θα ενεργούσαν οι ίδιοι σε μια αντίστοιχη περίπτωση. Έτσι όχι μόνο καλλιεργείται η κριτική τους ικανότητα αλλά παράλληλα ασκούνται στην επίλυση προβληματικών καταστάσεων.

 

Αναζητήστε βιβλιοπωλεία στην περιοχή σας!



Kατηγορίες