Κήπος Σπίτι & κήπος

Οφέλη από την ενασχόληση με τον κήπο

Πολλοί από εμάς ασχολούμαστε με τον κήπο μας απλά γιατί θέλουμε να έχουμε έναν όμορφο κήπο χωρίς να έχουμε σκεφτεί πόσα πολλά οφέλη προκύπτουν από αυτή την ενασχόληση. Θεωρούμε την κηπουρική και την ενασχόληση με τον κήπο και τις ερασιτεχνικές καλλιέργειες ένα χόμπι ή σε κάποιες περιπτώσεις λύση ανάγκης. Έχει αποδειχθεί ότι η ενασχόληση με τον κήπο αποτελεί ενός είδους σωματική άσκηση και προσφέρει ευεξία. Κάνει επίσης  καλό στη νοητική κατάσταση του ατόμου. Οι περισσότεροι αντλούμε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση όταν περιποιούμαστε τα φυτά και τα δέντρα μας και τα βλέπουμε να αναπτύσσονται, να ανθίζουν και να βγάζουν καρπούς.


Η κηπουρική ανήκει στις δραστηριότητες που φέρνουν τον άνθρωπο σε επαφή με τη φύση και από παλιά πιστεύεται ότι η επαφή με τη φύση έχει θεραπευτική σημασία. Μάλιστα έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με την επίδραση που έχει η κηπουρική στην υγεία. Η πλειοψηφία τους καταλήγει σε θετικά αποτελέσματα. Φαίνεται, λοιπόν πως η κηπουρική κάνει καλό στη διατήρηση της καλής φυσικής και νοητικής κατάστασης ενώ ταυτόχρονα συνιστά μια πολύ καλή μορφή άσκησης. Σκάψιμο, ξεβοτάνισμα, αφαίρεση αγριόχορτων, πότισμα, σκάλισμα, φύτευση, μεταφύτευση, κλάδεμα, κ.λπ. Βέβαια δεν κάνουμε όλοι με την ίδια ένταση αυτές τις εργασίες αλλά όπως και να έχει μια τέτοιου είδους δραστηριοποίηση για τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας κάθε ημέρα κάνει καλό στην υγεία μας.

Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την κηπουρική εξασκούν όλους τους μύες του σώματός μας. Βελτιώνεται η φυσική κατάσταση του σώματος μας, έχει θετική επίδραση τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο κυκλοφορικό σύστημα. Κάνει καλό στους πνεύμονες και στην καρδιά. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η συχνή ενασχόληση με τον κήπο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων την οστεοπόρωση, την υψηλή αρτηριακή πίεση και το διαβήτη. Παράλληλα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Ασκούμαστε περισσότερο, κουραζόμαστε περισσότερο, κοιμόμαστε πιο εύκολα. Ένα ακόμη πλεονέκτημα που αποκομίζουν όσοι ασχολούνται με την κηπουρική είναι η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Κι ενώ κάνετε το χόμπι σας έχετε και την ευκαιρία να εκτίθεστε στον ήλιο, βοηθώντας τον οργανισμό σας να απορροφήσει βιταμίνη D. Φυσικά εδώ πρέπει να υπάρχει μέτρο. Και το καλύτερο: όσοι καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα έχουν πρόσβαση σε μία πλούσια πηγή φυσικών βιταμινών από τα δικά τους βιολογικά προϊόντα που δεν περιέχουν επιβλαβή χημικά.

Η ενασχόληση με τον κήπο, έχει έξτρα οφέλη για τους ηλικιωμένους. Εκτός από τα παραπάνω για αυτή την ηλικιακή ομάδα αποτελεί μια υπέροχη ενασχόληση για να αξιοποιούν τον ελεύθερό τους χρόνο ενώ ταυτόχρονα απασχολείται το μυαλό τους, η μνήμη τους και μειώνονται τα άγχη και οι αγωνίες τους. Άλλωστε τόσο η φύση όσο και το πράσινο χρώμα που υπάρχει άφθονο στη φύση ηρεμούν και γαληνεύουν τη σκέψη και την ψυχή. Τέλος, η επαφή με τα λουλούδια και τα φυτά έχει αποδειχθεί θεραπευτική και για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα συγκέντρωσης ή υπερκινητικότητας.

Αν έχετε λοιπόν τη δυνατότητα να έχετε κήπο στο σπίτι ή στο εξοχικό σας μην αναθέσετε τη φροντίδα του σε τρίτους. Απολαύστε την εσείς οι ίδιοι! Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε τις εργασίες με τα παιδιά σας ή τους γονείς σας.

 

Αναζητήστε καταστήματα με είδη και εργαλεία κήπου στην περιοχή σας!



Kατηγορίες