Σπίτι & κήπος Τζάκι - Θέρμανση

Οδηγός συντήρησης καμινάδας και τζακιού

Ένα τζάκι είναι ευχαρίστηση να το χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια του κρύου χειμώνα, αλλά τι γίνεται μετά το σβήσιμο της φωτιάς; Το να έχουμε τζάκι είναι ευθύνη και απαιτεί  δουλειά για τη σωστή συντήρησή του. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το τζάκι καθαρό καθώς υπάρχουν σημαντικά οφέλη στο να έχετε ένα καθαρό τζάκι σε αντίθεση με ένα βρώμικο. Η συντήρηση του τζακιού συμβάλλει στη διατήρηση της ασφάλειας της οικογένειάς σας και του σπιτιού σας και βοηθά τόσο στην απόδοση του τζακιού όσο και στη μείωση του κόστους της θέρμανσης του σπιτιού.


Ετήσιος καθαρισμός

Συνιστάται από την Εθνική Υπηρεσία Πυροπροστασίας να πραγματοποιείται ετήσια επιθεώρηση στα τζάκια και τις καμινάδες και, όποτε απαιτείται, επαγγελματικός καθαρισμός. Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη από την πρόσληψη ενός επαγγελματία για το σκούπισμα της καμινάδας καθώς και για την πραγματοποίηση ετήσιων ελέγχων και σωστής συντήρησης στο τζάκι. Τα ακόλουθα είναι μερικά από τα οφέλη:

  • Οι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες καθαρισμού της καμινάδας γνωρίζουν πώς να εντοπίζουν σημάδια βλάβης στην καμινάδα, στο τζάκι και σε άλλα εξαρτήματα του συστήματος θέρμανσης και εξαερισμού. Με την πρόωρη αντιμετώπιση προβλημάτων, μπορούν να αποφευχθούν ακριβές επισκευές και μια πιθανή πυρκαγιά στο σπίτι.
  • Οι επαγγελματίες καθαρισμού διαθέτουν κορυφαίο επαγγελματικό εξοπλισμό που έχει σχεδιαστεί για την αποτελεσματική αφαίρεση εύφλεκτου κρεοζώτου από την επένδυση της καμινάδας και του θαλάμου καπνού. Το κρεόζωτο είναι πολύ εύφλεκτο και εμφανίζεται σε τρεις διαφορετικές μορφές ή στάδια. Όταν ο καθαρισμός παραμελείται για πολύ καιρό, στο εσωτερικό της καμινάδας δημιουργείται το τελευταίο στάδιο του κρεοζώτου, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφαιρεθεί.
  • Οι επαγγελματίες τεχνικοί καμινάδας έχουν την εμπειρία και την κατάρτιση για την εκτέλεση όλων των τύπων επισκευής και ανακατασκευής της καμινάδας και του τζακιού. Λόγω της εξοικείωσής τους με τη σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, είναι σημαντικό να τους εμπιστευτείτε  με όλες τις επισκευές, τη συντήρηση και τις ανακατασκευές που σχετίζονται με το τζάκι και την καμινάδα.

Τακτικός καθαρισμός

Μπορεί να είναι επικίνδυνο να περιμένετε έως ότου προγραμματιστεί η ετήσια συντήρηση για να καθαρίσετε το τζάκι σας, εάν το χρησιμοποιείτε συχνά ή και καθημερινά κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Ο τακτικός καθαρισμός και η συντήρηση συμβάλλουν στη διατήρηση της ασφάλειας του σπιτιού και της οικογένειάς σας και διασφαλίζουν ότι το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί σωστά. Τα παρακάτω είναι συμβουλές για να διατηρείτε το τζάκι σας καθαρό:

  • Μειώστε την ποσότητα επικίνδυνης συσσώρευσης κρεοζώτου στην καμινάδα σας, καίγοντας μόνο καρυκευμένο καυσόξυλο με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία.
  • Μη χρησιμοποιείτε καθαριστικά για να καθαρίσετε το τζάκι σας, εκτός εάν είναι ειδικά κατασκευασμένα για το σκοπό αυτό. Τακτικά οικιακά καθαριστικά αφήνουν συχνά εύφλεκτα υπολείμματα.
  • Καθαρίζετε τακτικά τη στάχτη για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός αέρας στο καυσόξυλο της σχάρας. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η φλόγα είναι πιο αποτελεσματική, γεγονός που βοηθά στη μείωση του κόστους θέρμανσης. Χρησιμοποιήστε τις προτεινόμενες διαδικασίες ασφαλείας κατά το χειρισμό τέφρας.
  • Ποτέ μη ρίχνετε νερό στο τζάκι για να σβήσετε τη φωτιά εκτός εάν πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το νερό καθιστά τη στάχτη κολλώδη και ο καθαρισμός της εστίας γίνεται πολύ πιο δύσκολος.
  • Πασπαλίστε υγρό αλεσμένο καφέ πάνω από τις φρέσκες στάχτες στο τζάκι σας, για να μειώσετε την ποσότητα σκόνης κατά την αφαίρεσή τους.
  • Αφού όλες οι στάχτες στο τζάκι έχουν σβήσει για τουλάχιστον 12 ώρες, σκουπίστε ή αδειάστε την περιοχή της εστίας, για να αποφύγετε την επικίνδυνη συσσώρευση αιθάλης και σκόνης.

Το να διατηρείτε καθαρό το τζάκι σας όχι μόνο το καθιστά ασφαλέστερο στη χρήση, αλλά είναι επίσης πιο αποτελεσματικό και αισθητικά ευχάριστο καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης.

Τα τζάκια με καύση ξύλου πρέπει να προσεχθούν ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια. Η χρήση τζακιού που δεν έχει συντηρηθεί αυξάνει τον κίνδυνο για εσάς ή για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο και μπορεί να οδηγήσει  στο να χάσετε τα πάντα από φωτιά στο σπίτι ή να πεθάνετε από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε δημιουργήσει τον απόλυτο οδηγό για τη συντήρηση τζακιού με ξύλα για εσάς.

Οδηγός ασφάλειας & συντήρησης τζακιού:

  • Καθαρίστε τις παλιές στάχτες έξω από το τζάκι με ασφάλεια. Η απομάκρυνση της στάχτης μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς η καυτή χόβολη (ζεστή στάχτη) μπορεί να συνεχίσει να καίγεται πολύ μετά το σβήσιμο της φωτιάς. Ο καλύτερος κανόνας για να ακολουθήσετε είναι να περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες πριν αφαιρέσετε τις στάχτες από το τζάκι. Αντί να τις πετάξετε έξω ή στα σκουπίδια αμέσως, μετακινήστε τις σε έναν πυρίμαχο μεταλλικό κάδο. Τοποθετήστε ένα καπάκι στον κάδο και αφήστε να καθίσουν για τουλάχιστον 3 ημέρες πριν τις απορρίψετε. Μπορείτε να αφήσετε έως και 1 ίντσα τέφρας στο τζάκι αλλά όχι περισσότερο.
  • Βεβαιωθείτε ότι η καμινάδα έχει κάλυμμα καμινάδας για να αποτρέψετε το νερό, τα ζώα, φύλλα ή κάποιο άλλο είδος βλάστησης από το να εισέλθουν σε αυτήν και να προκαλέσουν προβλήματα. Το νερό μπορεί να προκαλέσει μεγάλο εύρος ζημιών, από τη διάβρωση του αποσβεστήρα έως την επιδείνωση της κατάστασης των τούβλων και του τσιμέντου. Τα ζώα και τα συντρίμμια του γκαζόν μπορούν να εμποδίσουν την καμινάδα καθιστώντας δύσκολη την έξοδο του καπνού και δημιουργώντας κίνδυνο πυρκαγιάς. Ένα κάλυμμα καμινάδας είναι η καλύτερη λύση. Έχει πλέγμα κατά μήκος της πλευράς που εμποδίζει την είσοδο στην καμινάδα των ζώων, των φύλλων, των κλαδιών και άλλων. Η μεταλλική του κορυφή αφήνει το νερό ή το χιόνι να πέσει πάνω στην οροφή αντί να πέσει μέσα στην καμινάδα.
  • Ελέγχετε τακτικά τον αποσβεστήρα για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί. Ο αποσβεστήρας είναι ένας αεραγωγός μέσα στην καμινάδα που πρέπει να ανοίγει για να ελευθερώσει τον αέρα όταν μια φωτιά φουντώνει και κλείνει για να κρατήσει τα ρεύματα όταν η φωτιά σβήσει. Εάν ο αποσβεστήρας δεν ανοίξει, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το τζάκι σας μέχρι να στερεωθεί ή να αντικατασταθεί. Εάν είναι κολλημένος ή κλειστός, το μονοξείδιο του άνθρακα και ο καπνός δεν θα έχουν πουθενά να πάνε εκτός από το σπίτι σας.
  • Καλέστε έναν επαγγελματία καμινάδας για καθαρισμό και επιθεώρηση του τζακιού τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ακόμα και όταν καίτε καρυκευμένο ξύλο, το κρεόζωτο μπορεί να συσσωρευθεί στην καμινάδα. Εάν αφήσετε τις καταθέσεις κρεοζώτου να αυξάνονται κάθε χρόνο, αυξάνεται η πιθανότητα πυρκαγιάς. Το να καλέσετε έναν επαγγελματία στο τέλος κάθε περιόδου καύσης για τον καθαρισμό της συσσώρευσης κρεοζώτου είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό. Κατά τη διαδικασία καθαρισμού του τζακιού, ζητήστε να γίνει επιθεώρηση και της καμινάδας. Ο επαγγελματίας καθαριστής θα διασφαλίσει ότι τα τούβλα και το τσιμέντο, η επένδυση της καμινάδας, ο αποσβεστήρας και τα υπόλοιπα εξαρτήματα είναι σε καλή κατάσταση. Ίσως πιστεύετε ότι μπορείτε να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας, αλλά αυτό που μπορεί να μοιάζει με ένα μικρό πρόβλημα για εσάς θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Οι πιστοποιημένοι τεχνικοί καπνοδόχου έχουν την εκπαίδευση να γνωρίζουν τη διαφορά.
  • Κάψτε μόνο καρυκευμένο ξύλο. Το καρυκευμένο ξύλο είναι ξυλεία που έχει κοπεί και στεγνώσει για τουλάχιστον έξι μήνες. Πρέπει να καίτε μόνο καρυκευμένο ξύλο γιατί το ξύλο που είναι πιο πράσινο ή υγρό δε θα καίει με την ίδια ευκολία καθώς επίσης και θα παράγει περισσότερο κρεόζωτο (μια μορφή σκληρυμένου καπνού που συλλέγεται σε καμινάδες και είναι εξαιρετικά εύφλεκτο).

Ψάχνεις για τζάκι; Βρες στον ηλεκτρονικό κατάλογο του f-all.gr καταστήματα για να αποκτήσεις το τζάκι που ονειρεύεσαι για το σπίτι σου!



Kατηγορίες