Θερμαντικά σώματα Σπίτι & κήπος

Οδηγός αγοράς ηλεκτρικού θερμαντήρα και καλοριφέρ

Επιλογή ηλεκτρικού θερμαντήρα ή καλοριφέρ: τα απαραίτητα

Αν θέλετε να αγοράσετε αρκετές θερμαντικές συσκευές, αφιερώστε χρόνο για να σταθμίσετε προσεκτικά τις επιλογές σας, να συγκρίνετε μοντέλα και να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα προγραμματισμού. Η εύρεση του σωστού θερμαντήρα ή του καλοριφέρ θα εξαρτηθεί από έναν συνδυασμό παραγόντων.


  1. Το δωμάτιο όπου θα εγκατασταθεί: ένα μπάνιο δεν θα θερμαίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως ένα υπνοδωμάτιο, για παράδειγμα.
  2. Θερμική άνεση: σημαντική για τη γενική ευεξία, αυτό εξαρτάται από τον τύπο μεταφοράς θερμότητας που παρέχεται από το σύστημά σας.
  3. Ο χρόνος που χρειάζεται μια συσκευή για να ζεσταθεί εξαρτάται από το δωμάτιο στο οποίο χρησιμοποιείται καθώς και από τις συνήθειες του χρήστη.
  4. Ο όγκος του δωματίου που θέλετε να θερμάνετε και πόσο καλά είναι μονωμένο το σπίτι σας: τα μεγάλα, με χαμηλή μόνωση σπίτια θα απαιτούν πολλή ενέργεια για τη θέρμανση.
  5. Προϋπολογισμός: μπορεί να υπάρχει διαφορά μεταξύ του τέλειου μοντέλου και του τραπεζικού σας υπολοίπου!

Τα θερμαντικά σώματα θερμικής αδράνειας λειτουργούν καλύτερα για χώρους διαβίωσης καθώς είναι οικονομικά αποδοτικοί και κατανέμουν ομοιόμορφα τη θερμότητα. Εάν δεν έχετε χρονοδιακόπτη για τη θερμάστρα μπάνιου, επιλέξτε ένα μοντέλο με σύστημα ανεμιστήρα. Μια θερμαινόμενη ράγα πετσετών με θερμαντήρα ανεμιστήρα, για παράδειγμα, εξασφαλίζει ταχύτερους χρόνους θέρμανσης. Οι διάδρομοι και οι κουζίνες μπορούν συνήθως να περάσουν με ένα θερμαντικό σώμα με ακτινοβολία ή θερμαντήρα, καθώς δεν χρησιμοποιούνται σε συνεχή χρήση. Ωστόσο, οι θερμαντήρες θερμικής αδράνειας γενικά παρέχουν μια πιο αποτελεσματική επιλογή, ανεξάρτητα από τον τύπο δωματίου.

Για να υπολογίσετε πόση ενέργεια χρειάζεστε από τη θερμάστρα σας, πολλαπλασιάστε την επιφάνεια σε m² επί 100 W για σπίτια με χαμηλή ή μέτρια μόνωση ή κατά 60 W για σπίτια που είναι πολύ καλά μονωμένα. Για μπάνια, πολλαπλασιάστε την επιφάνεια με 125 W.

Η θερμική άνεση συνδέεται με τον τρόπο με τον οποίο ο θερμαντήρας ή το καλοριφέρ κατανέμει θερμότητα. Το μέγιστο επίπεδο άνεσης παρέχεται από θερμαντικά σώματα αδράνειας, τόσο από την άποψη της θερμότητας όσο και της κατανάλωσης ενέργειας. Οι θερμαντήρες Convector είναι φθηνοί, αλλά χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια και δεν παρέχουν την πιο ευχάριστη μορφή θερμότητας. Ένας θερμαντήρας ανεμιστήρα θα μπορεί να θερμαίνει ένα μπάνιο ή ένα μικρό δωμάτιο σε περίπου τρία λεπτά. Έχοντας αυτό υπόψη, αυτές οι συσκευές πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο περιστασιακά. Ένας θερμαντήρας με ακτινοβολία μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από καιρό σε καιρό. Αυτές οι συσκευές παράγουν παρόμοιο είδος θερμότητας με το φως του ήλιου: όσο πιο κοντά είστε σε αυτές, τόσο πιο ζεστή θα είστε.

Για σημείο αναφοράς, συνιστάται σταθερή θερμοκρασία περίπου 19 ° C για σαλόνια, ενώ η θερμοκρασία 16 ° C είναι καλύτερη για υπνοδωμάτια. Τα μπάνια πρέπει ιδανικά να διατηρούνται στους 17 ° C ενώ δεν χρησιμοποιούνται και στους 22 ° C όταν χρησιμοποιούνται.

Τύποι ηλεκτρικών θερμαντήρων και καλοριφέρ

Ηλεκτρικοί θερμαντήρες θερμότητας

Οι θερμαντήρες θερμότητας θερμαίνουν τον αέρα απευθείας χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό στοιχείο. Ο θερμαινόμενος αέρας ανεβαίνει και αντικαθίσταται από τον εισερχόμενο δροσερό αέρα ο οποίος, στη συνέχεια, θερμαίνεται. Η θερμότητα κατανέμεται μέσω του δωματίου μέσω της κίνησης αυτού του αέρα σε μια διαδικασία γνωστή ως μεταφορά. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας στεγνώνει κάπως. Επιπλέον, ο χώρος θα θερμανθεί άνισα και η κυκλοφορία του αέρα μπορεί να κινείται γύρω από τη σκόνη.
Οι θερμαντήρες Convector ταιριάζουν καλύτερα σε καλά μονωμένους διαδρόμους καθώς θερμαίνονται γρήγορα. Η επιλογή ενός μοντέλου εξοπλισμένου με ανεμιστήρα εξασφαλίζει πολύ γρήγορη προθέρμανση. Δεδομένου ότι οι θερμαντήρες θερμότητας τείνουν να στεγνώνουν τον αέρα, συνιστάται να τα χρησιμοποιείτε παράλληλα με έναν υγραντήρα για να αυξήσετε το ποσοστό υγρασίας του δωματίου. Αυτές οι συσκευές μπορεί επίσης να μειώσουν την ποσότητα των αρνητικών ιόντων στον αέρα, τα οποία πιστεύεται ότι ενισχύουν την ευημερία.

Ηλεκτρικοί θερμαντήρες πάνελ

Οι ηλεκτρικοί θερμαντήρες πάνελ παράγουν υπέρυθρα κύματα που παρέχουν παρόμοιο τύπο θερμότητας με την έκθεση στο φως του ήλιου. Αυτοί οι θερμαντήρες λειτουργούν επομένως με ακτινοβολία αλλά επίσης μεταφέρουν θερμότητα μέσω μεταφοράς. Οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες θερμαίνουν τυχόν αντικείμενα που τα περιβάλλουν, συμπεριλαμβανομένων των επίπλων, των τοίχων και των ανθρώπων, τα οποία ενδέχεται να μην παρέχουν την πιο άνετη αίσθηση.
Η κύρια μέθοδος μεταφοράς θερμότητας είναι, συνεπώς, η ακτινοβολούμενη θερμότητα. Εάν η θερμότητα απελευθερώνεται από ένα πάνελ αλουμινίου που θερμαίνεται από ηλεκτρικά στοιχεία, αναφέρεται ως υπέρυθρη ακτινοβολία. Εάν η θερμότητα παράγεται από μια λάμπα αλογόνου, είναι γνωστή ως εγγύς υπέρυθρος. Το μειονέκτημα αυτών των θερμαντήρων είναι ότι σταματούν να παράγουν θερμότητα μόλις σβήσουν. Ωστόσο, ορισμένα μοντέλα είναι επομένως εξοπλισμένα με μια συσκευή που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση της θερμότητας και την απελευθέρωσή της με την πάροδο του χρόνου. Αυτοί οι θερμαντήρες καλούνται θερμοσίφωνες αδράνειας.

Αερόθερμο

Οι θερμαντήρες ανεμιστήρων είναι ηλεκτρικοί θερμαντήρες που ουσιαστικά χρησιμοποιούνται μόνο ως πρόσθετες πηγές θερμότητας ή ως η μοναδική πηγή θέρμανσης σε ένα μπάνιο καθώς μπορούν να θερμάνουν μικρά δωμάτια σε χρόνο ρεκόρ. Αυτές οι θερμάστρες είναι εξοπλισμένες με σύστημα ανεμιστήρα που απελευθερώνει θερμότητα που παράγεται από ένα ηλεκτρικό στοιχείο. Ορισμένοι θερμαντήρες ανεμιστήρων είναι εξοπλισμένοι με κεραμικά εξαρτήματα θέρμανσης που τα καθιστούν πιο οικονομικά αποδοτικά στην εκτέλεση. Συχνά είναι ανθεκτικό στους παφλασμούς και είναι εξοπλισμένο με χρονοδιακόπτη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τεχνολογία θέρμανσης ανεμιστήρα σε συνδυασμό με θερμαντήρες ή θερμαντήρες ακτινοβολίας για να επιτρέπουν σε αυτές τις συσκευές να θερμαίνονται πιο γρήγορα Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στα μπάνια.

Θερμαντικά σώματα θερμικής αδράνειας

Τα θερμαντικά σώματα αδράνειας προσφέρουν την πιο οικονομική επιλογή. Η ενέργεια που παράγεται από αυτά τα θερμαντικά σώματα αποθηκεύεται με έναν από τους δύο τρόπους: σε ένα θερμικό υγρό (γλυκόλη, λάδι κ.λπ.), οπότε ο θερμαντήρας αναφέρεται ως θερμαντικό θερμικό υγρό. ή από ένα στερεό υλικό όπως κεραμικό ή σαπούνι στο οποίο η συσκευή αναφέρεται ως ψυγείο ξηρής αδράνειας.

Αυτή η ενέργεια δημιουργείται μέσω ενός θερμαντικού στοιχείου το οποίο αποθηκεύεται μέσα σε ένα υλικό. Ο πιο κοινός τύπος θερμαντήρων αδράνειας είναι οι θερμαντήρες αποθήκευσης.

Σύγχρονα θερμαντικά σώματα αδράνειας

Πολλά σύγχρονα θερμαντικά σώματα αδράνειας αποτελούνται από ένα ακτινοβόλο πλαίσιο στο εξωτερικό που θερμαίνεται από ένα στοιχείο και ένα πυρήνα θέρμανσης που τροφοδοτείται από ένα δεύτερο στοιχείο. Το πλεονέκτημα αυτών των συσκευών είναι ότι θερμαίνονται γρήγορα χάρη στο ακτινοβόλο εξωτερικό τους πάνελ και είναι σε θέση να αποθηκεύουν θερμότητα χρησιμοποιώντας τον θερμικό πυρήνα θέρμανσής τους. Ενώ τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια, δεν στεγνώνουν τον αέρα και παράγουν παρόμοια αίσθηση με την κεντρική θέρμανση. Αυτοί οι θερμαντήρες είναι συνήθως κατασκευασμένοι από χυτοσίδηρο ή αλουμίνιο. Ο χυτοσίδηρος είναι πολύ καλός στη συγκράτηση της θερμότητας ενώ το αλουμίνιο θερμαίνεται γρήγορα.

Θερμοσυσσωρευτές

Οι θερμοσυσσωρευτές είναι κατασκευασμένοι από ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό. Είναι τόσο αποτελεσματικά στην αποθήκευση θερμότητας που η θερμότητα που συλλέγουν κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να απελευθερωθεί όλη την επόμενη μέρα χωρίς ο θερμαντήρας να χρειάζεται να αντλήσει περισσότερη ισχύ. Οι θερμαντήρες αποθήκευσης λειτουργούν με την ίδια αρχή με τα πιο σύγχρονα θερμαντικά σώματα αδράνειας: αποθηκεύουν θερμότητα που διανέμουν αργότερα. Η διαφορά είναι ότι οι θερμαντήρες αποθήκευσης έχουν συνήθως πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης από το μέσο ψυγείο αδράνειας. Αυτοί οι θερμαντήρες αποθηκεύουν θερμότητα κατά τις ώρες εκτός αιχμής τη νύχτα και απελευθερώνουν ακτινοβολούμενη θερμότητα σε ώρες αιχμής κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το κύριο μειονέκτημα αυτών των θερμαντήρων είναι το βάρος και το μέγεθός τους.

 

Αναζητήστε καταστήματα πώλησης θερμαντικών σωμάτων στον επαγγελματικό οδηγό f-all.gr!



Kατηγορίες