Διατροφολόγοι

Νευρική ανορεξία

Η νευρική ανορεξία είναι μια ψυχιατρική κατάσταση, η οποία αποτελεί μέρος μιας ομάδας διατροφικών διαταραχών. Ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα χαμηλό σωματικό βάρος, έντονο φόβο του ασθενούς ότι θα παχύνει και μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για το κατάλληλο σωματικό βάρος. Η αιτία της ανορεξίας δεν έχει καθοριστεί οριστικά, αλλά η αυτοεκτίμηση και τα θέματα σωματικής εικόνας, οι κοινωνικές πιέσεις και οι γενετικοί παράγοντες πιθανόν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.  Η σύγχρονη δυτική κουλτούρα δίνει έμφαση στο να είναι κανείς πολύ αδύνατος ή/και γυμνασμένος. Επηρεάζει τις γυναίκες  πολύ συχνότερα από τους άνδρες και είναι πιο συνηθισμένη σε έφηβες γυναίκες. Η ανορεξία τείνει να επηρεάζει τις μεσαίες και ανώτερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις. Η διαταραχή επηρεάζει περίπου το 1% των εφήβων κοριτσιών και περίπου το 0,3% των ανδρών στις Η.Π.Α.


Τα άτομα με ανορεξία συχνά δείχνουν ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, μπορεί να αναπτύξουν εμμονή με τα τρόφιμα και συχνά δείχνουν συμπεριφορές που συσχετίζονται με άλλους εθισμούς στις προσπάθειές τους να ελέγχουν υπερβολικά την πρόσληψη τροφής και το βάρος τους. Η απώλεια της όρεξης μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες παθήσεις και ασθένειες. Ορισμένες από τις παθήσεις μπορεί να είναι προσωρινές και αναστρέψιμες, όπως απώλεια της όρεξης από τις επιδράσεις των φαρμάκων. . Η προσπάθεια να γίνει λεπτότερο είναι στην πραγματικότητα δευτερεύουσα σε σχέση με τις ανησυχίες  και τους φόβους που σχετίζονται με το σώμα του. Το άτομο συνεχίζει τον τρέχοντα κύκλο περιοριστικής διατροφής, συχνά συνοδευόμενο από άλλες συμπεριφορές, όπως η υπερβολική άσκηση ή η υπερβολική χρήση των χαπιών διατροφής για την πρόκληση απώλειας όρεξης ή / και διουρητικά, καθαρτικά ή κλύσματα, προκειμένου να μειωθεί το σωματικό βάρος επιδιώκοντας να αποκτήσει μια αίσθηση ελέγχου πάνω στο σώμα του. Αυτός ο κύκλος γίνεται μια εμμονή και, κατ ‘αυτόν τον τρόπο, είναι παρόμοιος με έναν εθισμό. Κύρια συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας είναι τα ακόλουθα : ακραία απώλεια βάρους, πολύ λεπτή σιλουέτα, μη φυσιολογικές τιμές στις εξετάσεις αίματος, κούραση, αϋπνία, ζάλη ή λιποθυμία, μπλε χρωματισμός των δακτύλων, μαλλιά που λεπταίνουν, σπάνε ή πέφτουν, απώλεια εμμήνου ρύσεως, δυσκοιλιότητα, ξηρό ή κιτρινωπό δέρμα, δυσανεξία στο κρύο, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αφυδάτωση, οστεοπόρωση, διόγκωση/πρήξιμο των χεριών ή των ποδιών.

Η εκδήλωση ανορεξίας υποδεικνύει τις περισσότερες φορές  την ύπαρξη ψυχολογικών προβλήματων. Οι γυναίκες που επηρεάζονται συνήθως είναι τελειομανείς και να δυσαρεστημένες με το σώμα τους. Τα παιδιά και οι έφηβοι με ανορεξία διατρέχουν τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξής τους. Η υπερβολική δίαιτα και η απώλεια βάρους της ανορεξίας μπορούν να οδηγήσουν σε δυνητικά θανατηφόρο βαθμό υποσιτισμού. Άλλες πιθανές επιπλοκές της ανορεξίας περιλαμβάνουν διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, πεπτικές ανωμαλίες, μείωση οστικής πυκνότητας, αναιμία και ανωμαλίες ορμονών και ηλεκτρολυτών.

Όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες ασθένειες με εθιστικά συμπτώματα, απαιτείται μια μακροπρόθεσμη θεραπεία. Η αυξημένη κατανόηση των αιτιών  παραμένει το επίκεντρο της συνεχιζόμενης έρευνας στην προσπάθεια βελτίωσης των αποτελεσμάτων των ατόμων με αυτή τη διαταραχή. Η θεραπεία της ανορεξίας πρέπει να επικεντρώνεται σε κάτι περισσότερο από απλή αύξηση βάρους και συχνά περιλαμβάνει συνδυασμό ατομικών, ομαδικών και οικογενειακών ψυχοθεραπειών εκτός από την παροχή συμβουλών σε θέματα διατροφής. Το μοντέλο οικογενειακής θεραπείας Maudsley, στο οποίο η οικογένεια συμμετέχει ενεργά στο να βοηθήσει το αγαπημένο της  πρόσωπο να επιτύχει ένα πιο υγιές βάρος, θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία της ανορεξίας σε εφήβους. Η πρόγνωση της ανορεξίας είναι μεταβλητή, με μερικούς ανθρώπους να κάνουν πλήρη ανάκαμψη. Άλλοι παρουσιάζουν ένα κυμαινόμενο μοτίβο αύξησης  βάρους που ακολουθείται από υποτροπή ή προοδευτικά επιδεινούμενη πορεία επί πολλά χρόνια. Είναι σημαντικό να βοηθηθούν  να κατανοήσουν την μη ρεαλιστική φύση των αναπαραστάσεων των μέσων μαζικής ενημέρωσης της υπερβολικής λεπτότητας είναι ένας τρόπος για να βοηθήσετε στην πρόληψη της ανορεξίας.

Όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή δεν υπάρχουν φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη θεραπεία της ανορεξίας, επειδή δεν έχει αποδειχθεί να λειτουργούν στοχευμένα. Ωστόσο, τα αντικαταθλιπτικά ή άλλα ψυχιατρικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ψυχικής διαταραχής που συνοδεύει την ανορεξία. Στις περιπτώσεις ιατρικών επιπλοκών, σε ψυχιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σοβαρού υποσιτισμού ή συνεχιζόμενης άρνησης σίτισης, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία. Η νοσηλεία μπορεί να είναι σε μια παθολογική ή ψυχιατρική κλινική. Ορισμένες κλινικές ειδικεύονται στην αντιμετώπιση των ατόμων με διατροφικές διαταραχές. Μετά τη λήξη της νοσηλείας απαιτείται συνέχιση της θεραπείας και εκπαίδευσης σε θέματα διατροφής για διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Είναι απαραίτητη μια δια βίου προσπάθεια. Αν και τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν, οι ασθενείς θα παραμένουν ευάλωτοι και μπορεί να έχουν μια υποτροπή κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού στρες. Το σημαντικότερο βήμα για την οριστικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης είναι η αλλαγή τρόπου ζωής και σκέψης.

 

Αναζητήστε διατροφολόγους στην περιοχή σας!



Kατηγορίες