Καταστήματα Μπαχαρικά

Μπαχαρικά με ισχυρά οφέλη για την υγεία

Η χρήση των βοτάνων και των μπαχαρικών ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη σε όλους σχεδόν τους λαούς. Τα περισσότερα μπαχαρικά φημίζονται για την ιδιαίτερη γεύση που χαρίζουν στο φαγητό αλλά ταυτόχρονα και θεραπευτικές ιδιότητες. Ακόμα και η σύγχρονη επιστήμη πιστοποιεί  ότι πολλά από αυτά έχουν πράγματι αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία.


Ας δούμε ενδεικτικά ορισμένα μπαχαρικά που ωφελούν τον οργανισμό μας.

Κανέλα:  Η κανέλα είναι ένα δημοφιλές καρύκευμα, που χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές συνταγές. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έχει ισχυρό αντιδιαβητικό αποτέλεσμα. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της είναι ότι μπορεί να μειώσει το σάκχαρο του αίματος με διάφορους μηχανισμούς. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τα σάκχαρα αίματος νηστείας κατά 10-29% σε διαβητικούς ασθενείς. Η αποτελεσματική δόση είναι συνήθως 0,5-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα ανά ημέρα, ή 1-6 γραμμάρια. Επίσης όταν καταναλώνεται σε γλυκά βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου.

Κουρκουμάς: Το χαρακτηριστικό κίτρινο μπαχαρικό, που εκτός από άρωμα, δίνει και χαρακτηριστική εικόνα και χρώμα στα πιάτα στα οποία το προσθέτουμε. Διαδεδομένο σε φαγητά της Ανατολής, αλλά και στην ελληνική κουζίνα, κυρίως σε γλυκά και κρέατα. Περιέχει την ουσία κουρκουμίνη – μια φυσική χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της σκόνης κάρυ. Ο κουρκουμάς εμπεριέχει ένα μίγμα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών που έχουν αντιοξειδωτικές δράσεις και προστατεύουν από ασθένειες. Δρα επίσης καταπραϋντικά στον πόνο και ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση, μέχρι που κάποιοι τη συγκρίνουν με την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Κύμινο: Το κύμινο είναι αντιοξειδωτικό  ενώ βοηθά και στη λήψη των θρεπτικών ουσιών διεγείροντας την παραγωγή των παγκρεατικών ενζύμων. Πιστεύεται ότι προστατεύει από τον καρκίνο. Αποτελεί επίσης το μυστικό συστατικό σε πολλά πιάτα της ανατολίτικης κουζίνας. Υποστηρίζετε επίσης ότι βοηθά να χάσετε λίπος. Έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στην παραδοσιακή ιατρική. Σύγχρονες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι το κύμινο προώθεί την πέψης και τη μείωσης των τροφιμογενών λοιμώξεων. Μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να καταπολεμήσει τον Αλτσχάιμερ, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, και να ανακουφίσει την αρθρίτιδα, για να αναφέρουμε μερικές

Πιπέρι: Το πιο δημοφιλές μπαχαρικό που γαρνίρει σχεδόν όλα τα φαγητά όπως σάλτσες, κόκκινα κρέατα, κοτόπουλο, ψάρια. Περιέχει μια ουσία την πιπερίνη που του δίνει το μαύρο χρώμα και την πικάντικη γεύση. Έχει ευεργετική δράση στο πεπτικό μας σύστημα, ενώ αποτελεί φυτική πηγή σιδήρου. Εκτός από το κλασσικό «μαύρο» πιπέρι, υπάρχουν αρκετοί τύποι όπως: πράσινο, λευκό, κόκκινο, ροζ, καγιέν και σιτσουάν (δημοφιλές στην κινέζικη κουζίνα). Συμβάλλει στη θεραπεία των ασθενειών όπως  κολικός, αναιμία, καρδιακό πρόβλημα, διαβήτης.

 

Αναζητήστε καταστήματα με μπαχαρικά στην περιοχή σας!



Kατηγορίες