Μέλι Υγεία

Μέλι και κανέλα

Το μέλι και η κανέλα είναι δύο φυσικά συστατικά με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Μερικοί ισχυρίζονται ότι όταν συνδυάζονται αυτά τα δύο συστατικά, μπορούν να θεραπεύσουν σχεδόν οποιαδήποτε ασθένεια.


Το μέλι είναι ένα γλυκό υγρό που παράγεται από τις μέλισσες. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, τόσο ως τρόφιμο όσο και ως φάρμακο. Σήμερα χρησιμοποιείται συνήθως στο μαγείρεμα και το ψήσιμο, ή ως γλυκαντικό σε ποτά. Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φλοιό του δέντρου Cinnamomum. Οι άνθρωποι συγκομίζουν και στεγνώνουν το φλοιό του, το οποίο κυματίζει σε αυτό που είναι κοινώς γνωστό ως φύλο κανέλας. Μπορείτε να αγοράσετε ξύλα κανέλλας, αλεσμένη σε σκόνη ή ως εκχύλισμα. Τόσο το μέλι όσο και η κανέλα έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία από μόνα τους. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι υποθέτουν ότι ο συνδυασμός των δύο είναι ακόμη πιο επωφελής.

Το μέλι και η κανέλα είναι συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ως τρόφιμα όσο και ως φάρμακα. Μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή: Η μακροχρόνια φλεγμονή αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών: Μερικές μελέτες με δοκιμαστικούς σωλήνες υποδηλώνουν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης των νόσων του Parkinson και του Alzheimer. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο: Μερικές μελέτες με ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες διαπίστωσαν ότι η κανέλα βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν με μελέτες σε ανθρώπους.

Κάποιοι επίσης τη θεωρούν ως φυσική θεραπεία για διαταραχή υπερκινητικότητας έλλειψης προσοχής, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και τροφική δηλητηρίαση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Το μέλι πάλι έχει πολλά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με την αντιοξειδωτική του ικανότητα και τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μέλι μπορεί να είναι αποτελεσματικό και  κατασταλτικό για το βήχα: Μία μελέτη διαπίστωσε ότι το μέλι ήταν πιο αποτελεσματικό στην καταστολή του νυχτερινού βήχα από περισσότερα σιρόπια για το βήχα. Μια ισχυρή θεραπεία για πληγές και εγκαύματα: Μια ανασκόπηση έξι μελετών διαπίστωσε ότι η εφαρμογή μελιού στο δέρμα είναι μια ισχυρή θεραπεία για τις πληγές. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το μέλι αποτελεί βοήθημα ύπνου, ενισχυτή μνήμης, φυσικό αφροδισιακό και έναν φυσικό τρόπο για τη μείωση της πλάκας στα δόντια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλοι οι τύποι του εξίσου επωφελείς. Τα περισσότερα από τα οφέλη του μελιού συνδέονται με δραστικές ενώσεις που είναι πιο συγκεντρωμένες σε υψηλής ποιότητας, μη φιλτραρισμένο μέλι.

Η θεωρία είναι ότι αν και το μέλι και η κανέλα μπορούν να βοηθήσουν από μόνα τους, ο συνδυασμός των δύο μπορεί να έχει ακόμη πιο ισχυρό αποτέλεσμα. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι το μέλι και η κανέλα έχουν κοινές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Και οι δύο είναι επωφελείς στους ακόλουθους τομείς : Το μέλι και η κανέλα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακής νόσου. Για να χρησιμοποιήσετε το μέλι και την κανέλα για τη θεραπεία μιας λοίμωξης του δέρματος, ανακατέψτε το μέλι με μια μικρή ποσότητα κανέλαιου και εφαρμόστε το απευθείας στο μολυσμένο δέρμα. Για να χρησιμοποιήσετε το μέλι και την κανέλα για τη θεραπεία μιας λοίμωξης του δέρματος, ανακατέψτε το μέλι με μια μικρή ποσότητα κανέλαιου και εφαρμόστε το απευθείας στο μολυσμένο δέρμα.

Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το μέλι στη διατροφή σας είναι ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε μη φιλτραρισμένο μέλι, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του επεξεργασμένου μελιού στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν έχει οφέλη για την υγεία. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η κανέλα περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κουμαρίνη, η οποία μπορεί να είναι τοξική σε μεγάλες δόσεις.

 

Αναζητήστε καταστήματα για μέλι στη περιοχή σας!



Kατηγορίες