Ακτινολόγοι Υγεία

Μαστογραφία

Ακτινογραφία του μαστού: Η διαδικασία περιλαμβάνει έκθεση σε λιγότερο από μία ακτίνα ακτινοβολίας και θεωρείται ότι έχει οφέλη που υπερτερούν του σχετικά μικρού κινδύνου για τον ασθενή. Ορισμένες γυναίκες αναρωτιούνται για τους κινδύνους έκθεσης στην ακτινοβολία λόγω μαστογραφίας. Η σύγχρονη μαστογραφία περιλαμβάνει μόνο μια μικρή ποσότητα ακτινοβολίας, μικρότερη κι από μια τυποποιημένη ακτινογραφία θώρακα. Κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας τα στήθη του ασθενούς τοποθετούνται εναλλάξ σε μια μεταλλική πλάκα και οι ακτινογραφίες λαμβάνονται από το πλάι και πάνω. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συνιστά να γίνεται μια βασική μαστογραφία μεταξύ των ηλικιών 35 και 40 ως σημείο αναφοράς για μεταγενέστερες συγκρίσεις εάν χρειαστεί. Μια ετήσια μαστογραφία συνίσταται σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών να εξετάζουν για καρκίνο του μαστού που μπορεί να μην ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια άλλων εξετάσεων του μαστού.


Τα μαστογραφικά μηνύματα μπορούν να σώσουν ζωές καθώς διαγιγνώσκουν τον καρκίνο του μαστού το συντομότερο δυνατό. Η διάγνωση καρκίνων του μαστού με μαστογραφία σε αρχικά στάδια έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τις περισσότερες γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο να είναι σε θέση να κρατήσουν το στήθος τους. Όταν παγιδευτούν νωρίς, οι τοπικοί καρκίνοι μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς να καταφύγουμε σε αφαίρεση του μαστού (μαστεκτομή).

Η αξία των μαστογραφικών εξετάσεων αμφισβητήθηκε τον Νοέμβριο του 2009 όταν η Αμερικανική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ πρότεινε οι μαστογραφίες ρουτίνας για γυναίκες χωρίς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού να ξεκινούν από την ηλικία των 50 ετών αντί της ηλικίας των 40. Οι συνιστώμενες αλλαγές ήταν πολύ αμφιλεγόμενες και δεν έχουν καθολικά εγκριθεί. Από τότε, η Αμερικανική Ιατρική Ένωση, το Αμερικανικό Κογκρέσο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, το Αμερικανικό Κολέγιο Ακτινολογίας, η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και το Εθνικό Ολοκληρωμένο Καρκινολογικό Δίκτυο έχουν εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές λέγοντας ότι όλες οι γυναίκες άνω των 40 πρέπει να υπόκεινται σε μαστογραφικό έλεγχο.


Ο κύριος κίνδυνος των μαστογραφιών είναι ότι δεν είναι τέλειοι. Ο κανονικός ιστός του μαστού μπορεί να κρύψει έναν καρκίνο του μαστού έτσι ώστε να μην εμφανίζεται στη μαστογραφία. Αυτό ονομάζεται ψευδές αρνητικό. Και η μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει μια ανωμαλία που μοιάζει με καρκίνο, αλλά αποδεικνύεται φυσιολογική. Αυτός ο “ψευδής συναγερμός” ονομάζεται ψευδώς θετικός. Εκτός από την ανησυχία για το ότι διαγνώσθηκε με καρκίνο του μαστού, ένα ψεύτικο θετικό σημαίνει περισσότερες εξετάσεις και επισκέψεις παρακολούθησης, οι οποίες μπορεί να είναι αγχωτικές. Για να αντισταθμίσουμε αυτούς τους περιορισμούς, συχνά απαιτείται κι άλλη μια επιπλέον μαστογραφία. Οι γυναίκες πρέπει επίσης να αυτοεξετάζονται ψηλαφώντας το στήθος τους, να κάνουν τακτικές εξετάσεις από έμπειρο επαγγελματία και αν χρειαστεί να προχωρούν και σε άλλες μορφές απεικόνισης του μαστού, όπως η μαγνητική τομογραφία ή ο υπερηχογράφος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις μαστογραφίες: Μπορούν να σας σώσουν τη ζωή. Η εύρεση του καρκίνου του μαστού νωρίς μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο κατά 25-30% ή περισσότερο. Οι γυναίκες θα πρέπει να αρχίζουν να έχουν μαστογραφίες ετησίως στην ηλικία των 40 ετών ή νωρίτερα αν βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Η μαστογραφία είναι μια γρήγορη διαδικασία (περίπου 20 λεπτά) και η δυσφορία είναι ελάχιστη για τις περισσότερες γυναίκες. Για να αποφύγετε το άγχος της αναμονής για τα αποτελέσματα επιλέξτε ένα κέντρο που θα σας δώσει αποτελέσματα προτού φύγετε.

 

Αναζητήστε ακτινολόγους στην περιοχή σας!



Kατηγορίες