Auto, Moto, Θάλασσα

Λιπαντικά αυτοκινήτων

Εάν θέλετε ο κινητήρας σας  να μπορεί να λειτουργεί σωστά και να έχει τη μέγιστη δυνατή απόδοση και μακροζωία πρέπει να φροντίζετε για τη σωστή λίπανση. Η επιλογή του σωστού λιπαντικού είναι καθοριστικής σημασίας σε όλα τα οχήματα και πρέπει να γίνεται με βάση τον τύπο του οχήματος και του κινητήρα, το στυλ οδήγησης που συνηθίζετε, την κατάσταση του κινητήρα σας, τις καιρικές συνθήκες κ.ά.


Συχνότητα αλλαγής λιπαντικού

Το πόσο συχνά ανανεώνετε τα λιπαντικά στο όχημά σας καθορίζετε από δύο βασικούς παράγοντες: τον τύπο του λιπαντικού που επιλέγετε και τις συνθήκες οδήγησης. Γενικά η αλλαγή του λιπαντικού συνιστάται να γίνεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο. Ωστόσο, όταν το αυτοκίνητο κινείται συνεχώς στην πόλη οπότε συνέχεια έχουμε χαμηλές ταχύτητες τότε καλό είναι η αλλαγή του λιπαντικού να γίνεται συχνότερα, περίπου κάθε 6 μήνες. Επίσης, καλό είναι να ελέγχετε τη στάθμη του λιπαντικού κάθε 1.000 χιλιόμετρα και αν δείτε ότι η κατανάλωση λαδιού είναι ξεπερνά  το ένα λίτρο, τότε ελέγξτε την πιθανότητα για να τυχόν δυσλειτουργία ή διαρροή. Σε περίπτωση που έχουν «τρέξει» λάδια επισκεφθείτε άμεσα συνεργείο.

Προσοχή! Μην ανακατεύετε διαφορετικά λάδια. Ο συνδυασμός δύο διαφορετικών λιπαντικών σημαίνει ότι αναμειγνύετε διαφορετικές φόρμουλες, διαφορετικά πρόσθετα με αποτέλεσμα  τη μείωση της απόδοσης του λιπαντικού και τη μεταβολή του ιξώδους επιβαρύνοντας τη λειτουργία του κινητήρα.

Είδη λιπαντικών αυτοκινήτων

Ορυκτέλαια (mineral) πρόκειται ουσιαστικά για διύλιση ακατέργαστου πετρελαίου, κατεργασία στην οποία δεν αφαιρούνται όλα τα χημικά με αρνητικές συνέπειες για την ανθεκτικότητα και τη διατήρηση σταθερής τιμής του ιξώδους. Προέρχονται από τα υπολείμματα του αργού πετρελαίου και έχουν πολύ χαμηλό κόστος (γύρω στα 3 ευρώ/λίτρο) αλλά αντίστοιχα παρέχουν μέτρια λίπανση και μικρή διάρκεια ζωής.

Συνθετικά λιπαντικά (full synthetic) είναι αποτέλεσμα χημικής κατεργασίας. Τα συνθετικά λιπαντικά έχουν το σημαντικό πλεονέκτημα ότι αφενός δεν αφήνουν πολλά κατάλοιπα στο δοχείο λαδιού και αφετέρου με τη χρήση τους ο κινητήρας εμφανίζει λιγότερες φθορές. Η συμπεριφορά τους είναι ποιοτικότερη καθώς  έχουν πολύ καλές φυσικές ιδιότητες γι΄ αυτό και επιλέγονται όλο και περισσότερο για τους σύγχρονους κινητήρες αν και έχουν υψηλότερο κόστος. Βέβαια έχουν το πλεονέκτημα ότι χρειάζονται αλλαγή στον διπλάσιο χρόνο σε σχέση με άλλου είδους λάδια 

Ημί-συνθετικά (semi-synthetic) λιπαντικά. Τα ημισυνθετικά είναι λάδια με βάση την παραφίνη και έχουν υποστεί τέτοιου είδους ε επεξεργασία ώστε να επιτύχουν παρόμοια σύνθεση και χαρακτηριστικά με τα συνθετικά. Αποτελούνται συνήθως σε ποσοστά 20%-80% από βάση ορυκτελαίου και συνθετικού αντίστοιχα. Είναι ίσως τα πιο διαδεδομένα αφού συνδυάζουν καλή απόδοση σε λογικές τιμές (περίπου στα 7 ευρώ το λίτρο) και αποτελούν μείγματα συνθετικού και ορυκτέλαιου. Τα ημισυθνετικά λάδια προσφέρουν πολύ καλύτερη λίπανση από τα ορυκτέλαια αλλά δεν φτάνουν τα πιο εξελιγμένα συνθετικά.

Ανακυκλωμένα λιπαντικά. Είναι επεξεργασμένα προϊόντα που παράγονται από χρησιμοποιημένα λιπαντικά μετά από καθαρισμό και κατάλληλη θερμική επεξεργασία, σε συνδυασμό με ανάμιξη με νέα λιπαντικά. Με απλά λόγια τα παλιά λάδια ζεσταίνονται σε υψηλές θερμοκρασίας προκειμένου να αποκατασταθεί η σύσταση τους και να γίνουν πάλι κατάλληλα για χρήση. Ο βαθμός απόδοσής τους αγγίζει το 70% των μη ανακυκλωμένων.

 

Αναζητήστε λιπαντικά στη περιοχή σας



Kατηγορίες