Η λαπαροσκόπηση, γνωστή και ως διαγνωστική λαπαροσκόπηση, είναι μια χειρουργική διαγνωστική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την εξέταση των οργάνων μέσα στην κοιλιακή χώρα. Είναι μια διαδικασία χαμηλού κινδύνου, ελάχιστα επεμβατική, που απαιτεί μόνο μικρές τομές. Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιεί ένα όργανο που ονομάζεται λαπαροσκόπιο για να ελέγξει τα κοιλιακά όργανα. Το λαπαροσκόπιο είναι ένας μακρύς, λεπτός σωλήνας με φως υψηλής έντασης και κάμερα υψηλής ανάλυσης στο μπροστινό μέρος. Το όργανο εισάγεται μέσω μιας τομής στον κοιλιακή χώρα. Καθώς μετακινείται, η κάμερα στέλνει εικόνες σε μια οθόνη.
Η λαπαροσκόπηση επιτρέπει στον γιατρό σας να βλέπει μέσα στο σώμα σας σε πραγματικό χρόνο, χωρίς ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να λάβει δείγματα βιοψίας κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Η λαπαροσκόπηση χρησιμοποιείται συχνά για τον εντοπισμό και τη διάγνωση της πηγής του πυελικού ή κοιλιακού πόνου. Συνήθως εκτελείται όταν οι μη επεμβατικές μέθοδοι δεν μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα κοιλιακά προβλήματα μπορούν επίσης να διαγνωσθούν με τεχνικές απεικόνισης όπως: υπερηχογράφημα, το οποίο χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για τη δημιουργία εικόνων του σώματος, σάρωση, η οποία είναι μια σειρά από ειδικές ακτίνες Χ που λαμβάνουν εικόνες του σώματος, MRI σάρωση, η οποία χρησιμοποιεί μαγνήτες και ραδιοκύματα για την παραγωγή εικόνων του σώματος. Λαπαροσκόπηση εκτελείται όταν αυτές οι εξετάσεις δεν παρέχουν επαρκείς πληροφορίες για τη διάγνωση. Η διαδικασία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη λήψη βιοψίας ή δείγματος ιστού από ένα συγκεκριμένο όργανο στην κοιλιακή χώρα.
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει λαπαροσκόπηση για να εξετάσει τα ακόλουθα όργανα: χοληδόχο κύστη, συκώτι, παγκρέας, το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο, σπλήνα, στομάχι, αναπαραγωγικά όργανα. Παρατηρώντας αυτές τις περιοχές με ένα λαπαροσκόπιο, μπορεί να εντοπίσει: μια κοιλιακή μάζα ή όγκο, ηπατική νόσο, την αποτελεσματικότητα ορισμένων θεραπειών, το βαθμό στον οποίο έχει προχωρήσει ένας συγκεκριμένος καρκίνος. Μπορεί επίσης να εκτελέσει μια παρέμβαση για τη θεραπεία της κατάστασής σας αμέσως μετά τη διάγνωση.
Οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι που ενέχει η λαπαροσκόπηση είναι η αιμορραγία, η μόλυνση και η βλάβη των οργάνων στην κοιλιά σας. Ωστόσο, αυτά είναι σπάνια περιστατικά. Μετά τη λαπαροσκοπική διαδικασία , είναι σημαντικό να προσέχετε για τυχόν σημεία λοίμωξης. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίσετε: πυρετό ή ρίγος, κοιλιακό άλγος που γίνεται πιο έντονο με την πάροδο του χρόνου, ερυθρότητα, πρήξιμο, αιμορραγία ή στα σημεία τομής, συνεχή ναυτία ή έμετο, συνεχής βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, αδυναμία ούρησης.
Υπάρχει μικρός κίνδυνος βλάβης στα όργανα που εξετάζονται κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης. Το αίμα και άλλα υγρά μπορεί να διαρρεύσουν στο σώμα σας εάν διαρρηχθεί ένα όργανο. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστείτε εκ νέου χειρουργική επέμβαση για αποκατάσταση της βλάβης. Λιγότερο συνηθισμένες επιπλοκές προκύπτουν από τη γενική αναισθησία, από φλεγμονή του κοιλιακού τοιχώματος, ένα θρόμβο αίματος κ.ά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χειρουργός σας μπορεί να πιστεύει ότι ο κίνδυνος της διαγνωστικής λαπαροσκόπησης είναι υπερβολικά υψηλός για να δικαιολογήσει τα οφέλη από τη χρήση μιας ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει πιο συχνά σε όσους είχαν προηγούμενες κοιλιακές επεμβάσεις, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού συμφύσεων μεταξύ των δομών στην κοιλιακή χώρα. Η εκτέλεση λαπαροσκόπησης παρουσία συγκολλητικών ουσιών θα διαρκέσει πολύ περισσότερο και θα αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού οργάνων.
Προετοιμασία για λαπαροσκόπηση. Αρχικά θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας σχετικά με οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που παίρνετε. Ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δόση οποιωνδήποτε φαρμάκων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της λαπαροσκόπησης. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν: αντιπηκτικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων της ασπιρίνης ή της ιβουπροφαίνης άλλα φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος, φυτικά ή διαιτητικά συμπληρώματα, βιταμίνη Κ κ.ά. Θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος.
Πριν από τη λαπαροσκόπηση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις αίματος, ανάλυση ούρων, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να εκτελέσει ορισμένες εξετάσεις απεικόνισης, συμπεριλαμβανομένου ενός υπερηχογραφήματος, μιας CT ανίχνευσης ή μιας μαγνητικής τομογραφίας. Αυτές οι εξετάσεις βοηθούν τον γιατρό σας να έχει μια πλήρη εικόνα. Τα αποτελέσματα παρέχουν επίσης στον γιατρό σας έναν επιπλέον οπτικό οδηγό στο εσωτερικό της κοιλιάς. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της λαπαροσκόπησης.
Ίσως χρειαστεί να αποφύγετε να τρώτε και να πίνετε για τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν από τη λαπαροσκόπηση. Ένα μέλος της οικογένειας ή κάποιος φίλος πρέπει να σας συνοδεύει ώστε να σας οδηγήσει στο σπίτι μετά τη διαδικασία καθώς στη μέθοδο αυτή συχνά χρησιμοποιείται γενική αναισθησία, η οποία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε υπνηλία και ανίκανοι να οδηγήσετε αρκετές ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Αναζητήστε γενικούς χειρουγούς στην περιοχή σας!