Νεφρολόγοι Υγεία

Κύστες στα νεφρά

Είναι απλές καλοήθεις συνήθως κύστεις με ομαλά τοιχώματα, οι οποίες ξεχωρίζουν από το νεφρικό παρέγχυμα και περιέχουν διαυγές, συνήθως υποκίτρινο, υγρό  και δεν επηρεάζουν την νεφρική λειτουργία. Διαφέρουν από τις κύστεις που αναπτύσσονται σε άτομα που πάσχουν από πολυκυστική νόσο των νεφρών. Η πολυκυστική νόσος των νεφρών είναι μία κληρονομική διαταραχή, στην οποία το νεφρικό παρέγχυμα αντικαθίσταται από πολυάριθμες κύστεις. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να επηρεαστεί η νεφρική λειτουργία και σε κάποιες περιπτώσεις  ο ασθενής να χρειαστεί αιμοκάθαρση. Οι κύστεις των νεφρών είναι στρογγυλές σακούλες υγρού που σχηματίζονται πάνω ή μέσα στα νεφρά. Οι κύστεις των νεφρών μπορεί να συνδέονται με σοβαρές διαταραχές και να επηρεάζουν τη νεφρική λειτουργία.


Η διάγνωση – εντοπισμός των κύστεων γίνεται συχνά κατά τη διάρκεια ενός τεστ απεικόνισης που εκτελείται για άλλη κατάσταση. Προγραμματισμένα όμως όταν υπάρχει κάποια υποψία μπορεί γίνεται κυρίως με τρεις τρόπους : υπερηχογράφημα νεφρών, αξονική τομογραφία (απεικόνιση με μεγαλύτερη ακρίβεια) και μαγνητική τομογραφία. Απλές κύστεις στα νεφρά που δεν προκαλούν συμπτώματα συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία.

Αίτια. Δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια που προκαλούν τις απλές νεφρικές κύστεις. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι αναπτύσσονται όταν το επιφανειακό στρώμα του νεφρού εξασθενεί και σχηματίζει μια θήκη. Ο θύλακας στη συνέχεια γεμίζει με υγρό, αποσπάται και αναπτύσσεται σε μια κύστη. Συνήθως, μόνο μία κύστη εμφανίζεται στην επιφάνεια ενός νεφρού, αλλά πολλαπλές κύστεις μπορεί να επηρεάσουν τον έναν ή και τους δύο νεφρούς. Ωστόσο, οι απλές νεφρικές κύστεις δεν είναι οι ίδιες με τις κύστεις που σχηματίζονται με πολυκυστική νεφρική νόσο. Ο κίνδυνος για απλές νεφρικές κύστεις αυξάνεται καθώς το άτομο μεγαλώνει ηλικιακά, αν και γενικά μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Εμφανίζονται πιο συχνά στους άνδρες.

Συμπτώματα. Συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Εάν μια απλή νεφρική κύστη μεγαλώσει αρκετά, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: πόνο στην πλάτη ή την πλευρά σας, πυρετός, άνω κοιλιακό άλγος.

Επιπλοκές. Οι κύστες των νεφρών μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές. Σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να μολυνθούν από κάποιο μικρόβιο, προκαλώντας πυρετό και πόνο. Υπάρχει ακόμα πιθανότητα μια κύστη νεφρών να εκραγεί προκαλώντας έντονο πόνο στην πλάτη ή την πλευρά σας. Μια άλλη επιπλοκή είναι να παρεμποδιστεί η κανονική ροή των ούρων που θα οδηγήσει σε διόγκωση του νεφρού (υδρονέφρωση). Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου η κύστη είναι πολύ μεγάλη και προκαλεί προβλήματα, θα χρειαστεί κάποια παρέμβαση. Η πιο συχνή μέθοδος παρέμβασης είναι η σκληροθεραπεία. Με τοπική αναισθησία και μέσω υπερηχοτομογραφικής παρακολούθησης, ο γιατρός μέσω του δέρματος θα παρακεντήσει με ειδική βελόνα την κύστη. Με τη διαδικασία αυτή αδειάζει το υγρό που περιέχει και στη συνέχεια θα την γεμίσει το κενό με ειδικό υγρό, το οποίο ως στόχο έχει να αλλοιώσει τα τοιχώματα της κύστης, ώστε να μην ξαναγεμίσει.

 

Αναζητήστε νεφρολόγους στην περιοχή σας!



Kατηγορίες