Ζωοτροφές Καταστήματα

Κατηγορίες ζωοτροφών: Έχουν διαφορά στην ποιότητα;

Πίσω από κάθε χορτάτο κατοικίδιο, κρύβεται ένας μπερδεμένος ιδιοκτήτης που είναι «βυθισμένος» σε εκατοντάδες επιλογές ζωοτροφής, εκ των οποίων καλείται να διαλέξει την καλύτερη για το ζωάκι του. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων και οι κτηνίατροι είναι αναγκασμένοι να παίρνουν τις αποφάσεις για την αγορά ζωοτροφής σύμφωνα με διαφημιστικούς παράγοντες και το σύνολο των δραστηριοτήτων που κάνει κάθε εταιρεία με ζωοτροφές για να προωθήσει τα προϊόντα της, κάτι το οποίο είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό παραπλανητικό για τους αγοραστές ζωοτροφών, καθώς οι ειδικοί έλεγχοι σε αρκετές χώρες είναι ανεπαρκείς.


Στο συγκεκριμένο άρθρο θα μάθουμε κάποια βασικά πράγματα που καλό θα ήταν να γνωρίζουμε για τις τροφές που δίνουμε στα κατοικίδια μας, έτσι ώστε να μπορούμε να κρίνουμε μία ζωοτροφή για αυτό που πραγματικά είναι και όχι σύμφωνα με τις διάφορες δραστηριότητες μάρκετινγκ που χρησιμοποιούν οι εταιρείες. Θα μάθουμε, επίσης, όλα όσα θα πρέπει να ξέρουμε για τις δύο κατηγορίες ζωοτροφών που υπάρχουν στην αγορά, ποια ταιριάζει στο κατοικίδιο μας καλύτερα και ποιες είναι οι διαφορές τους. Παρόλο που μπορεί να πιστεύουμε ότι είναι απλώς μία τροφή, μπορεί να ελοχεύει πολλούς κινδύνους για την υγεία του ζώου μας. Ας διαβάσουμε λοιπόν, όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τη ζωοτροφή και την ποιότητά της, στον αναλυτικό οδηγό μας.

Οι κατηγορίες της ζωοτροφής

Όλες οι ζωοτροφές κατατάσσονται σε μία από τις δύο κατηγορίες: Human Grade ή Feed Grade.

  • Human Grade: Σύμφωνα με την Ένωση Αμερικανών Ειδικών Ελέγχου Ζωοτροφών, δεν υπάρχει επίσημος ορισμός για τον όρο «Human Grade». Για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο ως «τροφή για ζώα ανθρώπινης ποιότητας», όλα τα συστατικά πρέπει να είναι βρώσιμα για τον άνθρωπο και το ίδιο το τρόφιμο πρέπει να πληροί τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς κατασκευής και συσκευασίας. Όμως, αυτό που μπορεί να θεωρηθεί βρώσιμο για έναν άνθρωπο μπορεί να είναι επικίνδυνο, παραδείγματος χάριν για τον σκύλο μας. Το αν μια τροφή μπορεί να θεωρηθεί τροφή Human Grede δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στην ασφάλεια των τροφών για κατοικίδια, σύμφωνα με μελέτες της AAFCO σχετικά με την ανθρώπινη τροφή για σκύλους. Αντίθετα, οι τροφές για ζωάκια έχουν το δικό τους σύνολο αυστηρών προτύπων και κανονισμών. Γι αυτόν το λόγο, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εταιρεία που θα επιλέξουμε για να αγοράσουμε την ζωοτροφή της.
  • Feed Grade: Από την άλλη πλευρά, η τροφή «Feed Grade» είναι εκείνη που περιέχει τουλάχιστον ένα συστατικό που δεν θεωρείται ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι φόρμουλες ποιότητας ζωοτροφών διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των επωνυμιών, αλλά οι περισσότεροι τύποι εμπορικών ζωοτροφών και κονσερβοποιημένων τροφών για κατοικίδια εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Οι τροφές για κατοικίδια μπορούν να παρασκευαστούν από συστατικά που ξεκινούν ως ανθρώπινης ποιότητας. Ωστόσο, στην πορεία στη διαδικασία παραγωγής, δεν αντιμετωπίζονται σωστά και αρχίζουν να υποβαθμίζονται και να χάνουν την ποιότητα τους. Αυτό συμβαίνει εάν η εταιρεία τροφών για κατοικίδια επιλέξει να συμπεριλάβει πληρωτικά και υποπροϊόντα που δεν είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η ποιότητα της ζωοτροφής

Πώς, όμως, μπορούμε να γνωρίζουμε την ποιότητα της ζωοτροφής για το κατοικίδιό μας, προτού την αγοράσουμε; Υπάρχουν μερικές προσεγγίσεις που μπορούν να ληφθούν υπόψιν μας όταν πρόκειται για την πρόβλεψη της θρεπτικής αξίας των συστατικών των ζωοτροφών. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η ακρίβεια των ευρημάτων που προκύπτουν από αυτές τις προσεγγίσεις μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική από την πραγματική.

Φυσικές μετρήσεις

Για την αξιολόγηση της ποιότητας των ζωοτροφών έχουν χρησιμοποιηθεί φυσικές μετρήσεις, όπως το βάρος των ιχνοστοιχείων. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι, γενικά, αυτές οι μετρήσεις δεν είναι καλοί δείκτες της περιεκτικότητας σε εύπεπτα θρεπτικά συστατικά.

Χημικές αναλύσεις

Η ανάλυση δειγμάτων στο εργαστήριο μπορεί σίγουρα να παρέχει καλές πληροφορίες σχετικά με τη θρεπτική ή την εγγύς περιεκτικότητα (π.χ. πρωτεΐνη, λίπος, φυτικές ίνες) μιας ζωοτροφής, αλλά αυτές οι αναλύσεις είναι χρονοβόρες και δαπανηρές και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να βοηθήσουν όταν απαιτείται άμεση απάντηση. Επιπλέον, αυτές οι αναλύσεις δεν παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την πεπτικότητα των θρεπτικών συστατικών.

Τεχνική ανάλυση

Η πεπτικότητα των θρεπτικών συστατικών και των θερμίδων σε μια τροφή μπορεί να προσδιοριστεί με τη συγκεκριμένη διατροφή ζώων (π.χ. κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, όρνιθες ωοπαραγωγής, εκτροφείς κρεατοπαραγωγής, γαλοπούλες). Βασικά, μετράμε τη διαφορά στην περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούνται στο ζώο με αυτή που εκκρίνεται από το ζώο. Η διαφορά θεωρείται ότι έχει χωνευτεί. Ένα πείραμα «in vivo» είναι η πιο ακριβής προσέγγιση, αλλά είναι μια μακρά διαδικασία (δύο εβδομάδων), εντατικής εργασίας και δαπανηρή διαδικασία και, ως εκ τούτου, έχει πολύ περιορισμένες εφαρμογές για την αξιολόγηση της ποιότητας των ζωοτροφών ρουτίνας.

Αναζητήστε καταστήματα με ζωοτροφές στην περιοχή σας στον επαγγελματικό οδηγό f-all.gr

Αναζητήστε καταστήματα με ζωοτροφές στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr



Kατηγορίες