Υγεία Ψυχολόγοι

Κατανοώντας την ψυχοθεραπεία

Στις μέρες, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε οδηγηθεί πολλές φορές σε αδιέξοδο, όταν έχουμε κάποιο πρόβλημα που αδυνατούμε να λύσουμε. Και εκεί που είμαστε έτοιμοι να τα παραιτηθούμε από το παιχνίδι, τη λύση βρίσκει ο ψυχολόγος. Αν και θεωρείται ταμπού να κάνει κάποιος ψυχοθεραπεία, είναι η πιο έξυπνη κίνηση και το πιο χρήσιμο δώρο που θα μπορούσε να κάνει στον εαυτό του. Ας ρίξουμε μία ματιά, λοιπόν, στην θεραπεία αυτή και πώς μέσα από αυτήν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι!


Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

Η ψυχοθεραπεία, ή θεραπεία ομιλίας, είναι ένας τρόπος να βοηθήσουμε άτομα με μεγάλη ποικιλία ψυχικών ασθενειών και συναισθηματικών δυσκολιών. Μπορεί να συμβάλλει στην εξάλειψη ή τον έλεγχο των ανησυχητικών συμπτωμάτων, ώστε ένα άτομο να μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα και να αυξήσει την ευημερία και τη θεραπεία. Τα προβλήματα που βοηθούνται από την ψυχοθεραπεία περιλαμβάνουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση της καθημερινής ζωής, τον αντίκτυπο τραύματος, ιατρικής ασθένειας ή απώλειας, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, καθώς και συγκεκριμένες ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη ή άγχος. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι ψυχοθεραπείας και ορισμένοι τύποι μπορεί να λειτουργούν καλύτερα με ορισμένα προβλήματα ή ζητήματα.

Θεραπευτικές Συνεδρίες

Η θεραπεία μπορεί να διεξαχθεί σε ατομικό, οικογενειακό, ή ομαδικό περιβάλλον και μπορεί να βοηθήσει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται συνήθως μία φορά την εβδομάδα για περίπου ένα χρόνο. Τόσο ο ασθενής όσο και ο θεραπευτής πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στην ψυχοθεραπεία. Η εμπιστοσύνη και η σχέση μεταξύ ενός ατόμου και του ψυχολόγο του είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική συνεργασία και την ωφέλεια από την ψυχοθεραπεία. Οι επισκέψεις στον ψυχολόγο μπορεί να είναι είτε βραχυπρόθεσμες (λίγες συνεδρίες), που ασχολούνται με άμεσα ζητήματα, ή μακροχρόνιες (μήνες ή χρόνια), που αντιμετωπίζουν σύνθετα ζητήματα. Οι στόχοι της θεραπείας και οι ρυθμίσεις για το πόσο συχνά και πόσο καιρό πρέπει να συναντηθούν σχεδιάζονται από κοινού από τον ασθενή και τον ψυχολόγο. Η εχεμύθεια είναι βασική απαίτηση της ψυχοθεραπείας. Επίσης, παρόλο που οι ασθενείς μοιράζονται προσωπικά συναισθήματα και σκέψεις, η στενή σωματική επαφή με έναν θεραπευτή δεν είναι ποτέ κατάλληλη, αποδεκτή ή χρήσιμη.

Ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή

Η ψυχοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία καταστάσεων ψυχικής υγείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι σαφώς χρήσιμη, και σε άλλες η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Για πολλούς ανθρώπους, ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας είναι η πιο αποτελεσματική λύση. Οι βελτιώσεις στον υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η καλή διατροφή, η τακτική άσκηση και ο επαρκής ύπνος, μπορεί να είναι σημαντικές για την υποστήριξη της αποκατάστασης και της συνολικής ευεξίας.

Λειτουργεί η ψυχοθεραπεία;

Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν ψυχοθεραπεία, βιώνουν ανακούφιση από τα συμπτώματα και είναι σε θέση να λειτουργήσουν καλύτερα στη ζωή τους. Η ψυχοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές και συνδέεται με θετικές αλλαγές στον εγκέφαλο και το σώμα. Τα οφέλη περιλαμβάνουν, επίσης, λιγότερες ημέρες ασθενείας, λιγότερη αναπηρία, λιγότερα ιατρικά προβλήματα και αυξημένη ικανοποίηση από την εργασία. Με τη χρήση τεχνικών απεικόνισης του εγκεφάλου, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν αλλαγές στον εγκέφαλο αφού ένα άτομο έχει υποβληθεί σε ψυχοθεραπεία. Πολυάριθμες μελέτες έχουν εντοπίσει εγκεφαλικές αλλαγές σε άτομα με ψυχικές ασθένειες (συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της διαταραχής πανικού, της PTSD και άλλων καταστάσεων), ως αποτέλεσμα της υποβολής σε ψυχοθεραπεία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αλλαγές στον εγκέφαλο που προέκυψαν από την ψυχοθεραπεία ήταν παρόμοιες με τις αλλαγές που προέκυψαν από τη φαρμακευτική αγωγή. Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την ψυχοθεραπεία, πρέπει να προσεγγίσουμε τη θεραπεία ως συλλογική προσπάθεια, να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς και να ακολουθήσουμε το συμφωνημένο σχέδιο από τον ψυχολόγο μας.

Πώς να επιλέξουμε τον κατάλληλο ψυχολόγο;

Το σωστό ταίριασμα είναι απαραίτητο για να υπάρξει σωστή συνεργασία με τον ψυχολόγο μας. Η καλή «χημεία» με τον θεραπευτή είναι κρίσιμη, οπότε καλό θα ήταν να πάρουμε μία μίνι συνέντευξη από πιθανούς υποψηφίους σχετικά με την εκπαίδευση, την κλινική τους εξειδίκευση και την εμπειρία τους στη θεραπεία προβλημάτων όπως το δικό μας. Είτε μιλάμε με έναν ψυχολόγο τηλεφωνικά, κατά τη διάρκεια μιας ειδικής 15λεπτης διαβούλευσης ή κατά την πρώτη μας συνεδρία, πρέπει να αναζητήσουμε κάποιον που μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα και που μας εμπνέει εμπιστοσύνη.

Τι πρέπει να αναρωτηθούμε;

Όταν είμαστε έτοιμοι να επιλέξουμε έναν ψυχολόγο, σκεφτόμαστε τα ακόλουθα σημεία:

  • Θέλουμε να κάνουμε ψυχοθεραπεία μόνοι μας, με τον σύντροφο ή τον σύζυγό μας, ή με τα παιδιά μας;
  • Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι σας για την ψυχοθεραπεία;
  • Πόσες συνεδρίες μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά;
  • Ποιες μέρες και ώρες θα ήταν βολικές;

Πώς μπορούμε να ξέρουμε πότε είμαι έτοιμοι να σταματήσουμε;

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι δέσμευση ζωής. Σε μια κλασική μελέτη, οι μισοί ασθενείς ψυχοθεραπείας βελτιώθηκαν μετά από οκτώ συνεδρίες και οι υπόλοιποι μετά από έξι μήνες. Εμείς και ο ψυχολόγος μας θα αποφασίσουμε από κοινού πότε είμαστε έτοιμοι να τερματίσουμε την ψυχοθεραπεία. Μια μέρα, θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα πηγαίνουμε πλέον για ύπνο και θα ξυπνάμε ανησυχώντας για τα προβλήματά μας!

Πηγές: www.apa.org, www.psychiatry.org

 

Αναζητήστε ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή στην περιοχή σας στον επαγγελματικό οδηγό f-all.gr

Αναζητήστε ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr

 



Kατηγορίες