Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι μια από τις πλέον ορθές επιλογές για μια κατοικία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως σας εξασφαλίζει ζεστό νερό χωρίς να επιβαρύνει αφενός το περιβάλλον και αφετέρου τον οικονομικό σας προυπολογισμό.
Μάλιστα υπάρχει διαθέσιμη στην αγορά μεγάλη ποικιλία σε ηλιακούς θερμοσίφωνες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές τιμές. Μπορείτε να βρείτε ηλιακό από 450 ευρώ εως 2000. Η διαφοροποίηση στις τιμές οφείλεται κυρίως στη απόδοση, τη χωρητικότητα και διάρκεια ζωής. Ως καταναλωτής λοιπόν πριν προβείτε στην αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα πρέπει να ενημερωθείτε για τους τύπους που διατίθενται στην αγορά ώστε να επιλέξετε εκείνον που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας.
Οι βασικές κατηγορίες των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι θερμοσίφωνες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.
Διπλής ενέργειας: Ο συγκεκριμένος ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.
Τριπλής ενέργειας: Οι θερμοσίφωνες αυτής της κατηγορίας μπορούν να λειτουργήσουν μέσω του ήλιου, μέσω ρεύματος αλλά και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης που υπάρχει σε κάποιο σπίτι. Πρόκειται για μια πιο εξελιγμένη μορφή.
Η διάκριση τους σε κλειστού και ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται με κριτήριο το θερμαινόμενο μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής: στους κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού γίνεται έμμεσα μέσω του ενναλλάκτη θερμότητας σερπαντίνας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να τους αναμειγνύει ενώ στους ανοικτού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο. Οι πρώτοι είναι πιο απλοί και πιο φθηνοί, όμως οι θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος είναι οι προτιμότεροι καθώς η αντοχή τους στις χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, ενισχύει την προστασία των ηλιακών συλλεκτών. Επιπλέον, ο ηλιακός θερμοσίφωνας κλειστού κυκλώματος διαθέτει ακόμα και 50% μεγαλύτερο όριο ζωής ενώ επιτυγχάνει και τον μέγιστο βαθμό απόδοσης.
Πριν επιλέξετε ηλιακό θερμοσίφωνα ελέγξτε τα εξής:
Χωρητικότητα Δεξαμενής: Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο. Οπότε θα υπολογίσετε τις ανάγκες σας με βάση τα μέλη της οικογένειας. Να ξέρετε όμως ότι σε μη πιστοποιημένα προϊόντα η ονομαστική χωρητικότητα απέχει αρκετά από την πραγματική.
Τεχνολογία Συλλέκτη: Εδώ οφείλετε να λάβετε υπόψη σας κλιματολογικά κριτήρια αλλά και βάση της επιθυμητής θερμοκρασίας στο ζεστό νερό. Οι βασικές κατηγορίες είναι τρεις. Μαύρος συλλέκτης, επιλεκτικός συλλέκτης και συλλέκτης σωλήνων κενού. Όσο πιο κρύο είναι το κλίμα στον τόπο του κτηρίου και όσο πιο ζεστό χρειάζεται να είναι το νερό που παράγει ο ηλιακός τόσο καλύτερο είναι να επιλεχθεί είτε τεχνολογία επιλεκτικού συλλέκτη είτε ακόμη καλύτερα τεχνολογία σωλήνων κενού.
Αναλογία Δεξαμενής – Συλλέκτη: Ανάλογα με την τεχνολογία του συλλέκτη και ανάλογα με αν το ζητούμενο είναι η υψηλή θερμοκρασία του νερού ή η αποδοτικότητα του συστήματος πρέπει να επιλεχθεί το μέγεθος με βάσει την αναλογία των λίτρων της δεξαμενής, με τα τ.μ. της επιφάνειας του συλλέκτη. Για τους μαύρους συλλέκτες μία ισορροπημένη αναλογία είναι τα 50 λίτρα (καθαρής χωρητικότητας) προς 1 τετραγωνικό μέτρο καθαρής απορροφητικής επιφάνειας του συλλέκτη.
Εγκατάσταση: Η εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα απαιτεί εξειδικευμένη εργασία που έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η σωστή εγκατάσταση έχει μεγάλη σημασία γι αυτό πρέπει να ακολουθηθούν μεθοδικά οι οδηγίες εγκατάστασης για να αποδώσει τα προσδοκώμενα.
Αντισκωρική Προστασία Δεξαμενής: Η αντισκωριακή προστασία του εσωτερικού της δεξαμενής γίνεται είναι η επισμάλτωση, ο ανοξείδωτος χάλυβας και το αλουμίνιο.
Σύνδεση του Συλλέκτη με τη Δεξαμενή: Οι σωλήνες που συνδέουν το συλλέκτη με τον θερμικό εναλλάκτη της δεξαμενής πρέπει να είναι από υλικό που αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, να έχουν μεγάλη διατομή και να είναι καλά μονωμένοι. Οι δύο πιο πρόσφορες λύσεις είναι οι πολυστρωματικοί σωλήνες και οι εύκαμπτοι ανοξείδωτοι σωλήνες. Οι χαλκοσωλήνες είναι επίσης μία καλή επιλογή αλλά έχουν υψηλότερο κόστος αλλά και λόγω της μεγάλης τριβώδους ροής που προκαλούν δεν είναι η βέλτιστη λύση. Οι απλοί μαύροι σωλήνες δεν ενδείκνυνται γιατί δεν αντέχουν θερμοκρασίες άνω των 90 βαθμών που αναπτύσσονται στους συλλέκτες νέας τεχνολογίας.
Σύνδεση της Δεξαμενής με τον Λέβητα: Όταν, κατά τους μήνες του χειμώνα, η ηλιακή ακτινοβολία δεν επαρκεί για να φέρει το νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία τότε πρέπει να τεθεί σε λειτουργία την ηλεκτρική αντίσταση που περιλαμβάνεται σε όλες τις δεξαμενές των ηλιακών θερμοσιφώνων. Ειδάλλως εαν υπάρχει λέβητας ή αντλία θερμότητας μπορούμε να τα συνδέσουμε την δεξαμενή του ηλιακού.
Συντήρηση: Η περιοδική συντήρησή του ηλιακού σας θερμοσίφωνα θα συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση της καλής του απόδοσης και στη μακροζωία του. Για την καλή συντήρηση του καλό είναι να αντικαθιστάτε τη ράβδο μαγνησίου κάθε 2 χρόνια και την συμπλήρωση του ειδικού υγρού του κλειστού κυκλώματος κάθε χρόνο, μετά το καλοκαίρι. Επίσης, πρέπει να ελέγχεται μία φορά τον χρόνο η καλή λειτουργία της ανεπίστροφης βαλβίδας και της βαλβίδας ασφαλείας ώστε να αλλαχθούν εγκαίρως σε περίπτωση κακής λειτουργίας τους.
Εγγύηση: Όταν επιλέγουμε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα πρέπει να διαβάσουμε καλά όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις της εγγύησης προτού κρίνουμε την αξία της. Επειδή στην αγορά μπορεί να κυκλοφορούν και προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας, καλό θα είναι ο καταναλωτής να επιλέγει αξιόπιστες εταιρείες. Πιστοποιήσεις και Σήματα Ποιότητας. Στη Ευρώπη το πιο αναγνωρισμένο σήμα ποιότητας για ηλιακά θερμικά συστήματα είναι το Solar Keymark. Το Solar-Keymark πιστοποιεί τόσο την μέθοδο παραγωγής και την ποιότητα του προϊόντος όσο και την απόδοσή του.
Αναζητήστε καταστήματα πώλησης Ηλιακών Θερμοσίφωνων στην περιοχή σας!