Ηλεκτρονικό τσιγάρο Καταστήματα

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο


Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία και εκπέμπει δόσεις εξατμισμένης νικοτίνης ή μη-νικοτινικών διαλυμάτων για να εισπνεύσει ο χρήστης. Επιδιώκει να προσφέρει μια παρόμοια αίσθηση στην εισπνοή καπνού τσιγάρου, χωρίς τον καπνό. Το “Vaping” είναι πλέον η πιο δημοφιλής μορφή χρήσης καπνού μεταξύ των εφήβων στις Η.Π.Α. Το 2016, πάνω από 2 εκατομμύρια μαθητές μέσης και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχαν δοκιμάσει ηλεκτρονικά τσιγάρα. Για τα άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών, το 40% των γυναικών δεν ήταν καπνιστές πριν χρησιμοποιήσουν τη συσκευή.


Τι είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα; Vaping: Είναι πραγματικά πιο ασφαλές από το κάπνισμα; Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένας μακρύς σωλήνας που συνήθως μοιάζει με ένα τσιγάρο, ένα πούρο, ένα σωλήνα ή ένα στυλό. Τα περισσότερα είναι επαναχρησιμοποιήσιμα, με αντικαταστάσιμες και επαναπληρώσιμες αντιστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια το ηλεκτρονικό τσιγάρο εξαπλώνεται με εκπληκτική ταχύτητα. Πρωτοεμφανίστηκε τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας και σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, οι πωλήσεις του θα μπορούσαν να ξεπεράσουν εκείνες του παραδοσιακού καπνού μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι κυβερνήσεις σε αρκετές χώρες έχουν αρχίσει να παίρνουν ρυθμιστικά μέτρα. Στις ΗΠΑ αποφασίστηκε τον περασμένο Μάη η απαγόρευση πωλήσεων ηλεκτρονικών τσιγάρων σε νέους ηλικίας κάτω των 18 ετών και επιβλήθηκε ο έλεγχος των προϊόντων αυτών και των ουσιών που χρησιμοποιούνται με αυτά, από πλευράς ασφάλειας και επιπτώσεων στην υγεία. Μερικές χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία, απαγόρευσαν τελείως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που χρησιμοποιούν μείγματα με νικοτίνη.

Ωστόσο οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου παραμένουν άγνωστοι και με κανέναν τρόπο δεν πρέπει άνθρωποι που δεν καπνίζουν, ιδίως τα παιδιά και οι νέοι, να θεωρήσουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να αρχίσουν το «άτμισμα». Παρ’ όλ’ αυτά είναι σαφές ότι το άτμισμα είναι λιγότερο επικίνδυνο για την υγεία από το κάπνισμα. Ειδικοί εκτιμούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εμπεριέχουν κίνδυνο για την υγεία σε ποσοστό 3% – 5% του κινδύνου που εμπεριέχουν τα τσιγάρα με καπνό. Αυτό φυσικά με την προϋπόθεση ότι οι πρώην καπνιστές ατμίζουν παίρνοντας την ίδια νικοτίνη όπως και πρώτα. Αν όμως αρχίσουν να ατμίζουν μανιωδώς οπουδήποτε, από το πρωί έως το βράδυ απορροφώντας περισσότερη νικοτίνη από πριν, προφανώς ο δείκτης προβλημάτων στην υγεία μετατοπίζεται προς μεγαλύτερα ποσοστά.

Κανείς δεν ξέρει ακόμα με βεβαιότητα πόσο επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Φυσικά, όπως και τα τσιγάρα από καπνό, περιέχουν νικοτίνη.  Λένε ότι η νικοτίνη προκαλεί εξάρτηση, αλλά η πίσσα σκοτώνει και φυσικά δεν παράγεται πίσσα κατά τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να οδηγεί και το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε εμφάνιση καρκίνου, αυτό βέβαια δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιωθεί ούτε να διαψευστεί αν δεν περάσουν αρκετά χρόνια.

Πιο πιθανά επαληθεύσιμοι κίνδυνοι από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι εκείνοι που προέρχονται από τη χρήση διαφόρων αρωμάτων και προσθέτων. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν χιλιάδες διαφορετικές χημικές ουσίες για να προσομοιώσουν αγαπημένες στους καταναλωτές γεύσεις όπως της φράουλας. Φυσικά αυτές οι γεύσεις κάνουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο πιο θελκτικό ιδιαίτερα για τις νέες ηλικίες και πιθανότατα κάποιοι έφηβοι να  μπουν στον πειρασμό να το δοκιμάσουν πριν δοκιμάσουν κανονικό τσιγάρο.

Αν οι κυρίαρχες σήμερα επιστημονικές εικασίες για την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σωστές, τότε ο κίνδυνος απ’ αυτά είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τον κίνδυνο από τη συμβίωση με έναν καπνιστή. Αυτός ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος και χρειάζεται να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια, καθώς οι μετρήσεις και οι έρευνες δεν είναι αρκετές. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα λόγω του υψηλού κόστους που απαιτείται το οποίο δε φαίνεται να είναι πρόθυμες να δώσουν οι εταιρίες . Στο μεταξύ, είναι αδιαμφισβήτητο ότι γύρω στο ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν από τη χρήση καπνού έως το τέλος του 21ου αιώνα. Η καλύτερη λύση, φυσικά, είναι η απεξάρτηση από τη νικοτίνη και από αυτή που προσλαμβάνεται με τον παραδοσιακό και από αυτή που προσλαμβάνεται με τον τεχνολογικό τρόπο.

Το κάπνισμα σκοτώνει, αν και πολλοί δεν καταλαβαίνουν – τουλάχιστον έγκαιρα – πόσο θανατηφόρο είναι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καπνός σκοτώνει περίπου τους μισούς από τους φανατικούς καπνιστές, μέσω των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου των πνευμόνων και άλλων καρκίνων και ασθενειών του αναπνευστικού. Περίπου το 30% των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ οφείλεται στη χρήση καπνού.

 

Αναζητήστε καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικού τσιγάρου στην περιοχή σας!Kατηγορίες