Κάβα (Κρασί - Ποτό) Καταστήματα

Η σαγηνευτική ιστορία του κρασιού

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, το κρασί θεωρείται κάτι περισσότερο από ένα ποτό. Μάλιστα, υπήρξε το επίκεντρο των εορτών και των δεξιώσεων, ένα σύμβολο πλούτου και δύναμης, ακόμη και ένα θρησκευτικό μυστήριο. Η σαγηνευτική ιστορία του κρασιού είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Είναι μια ιστορία καινοτομίας και δημιουργικότητας, καθώς οι οινοποιοί έχουν χρησιμοποιήσει την εφευρετικότητά τους για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να δημιουργήσουν νέες ποικιλίες. Ταυτόχρονα, προωθεί την παράδοση και τον πολιτισμό, καθώς διαφορετικές περιοχές έχουν αναπτύξει μοναδικές τεχνικές οινοποίησης που αντικατοπτρίζουν το περιβάλλον και τις αξίες τους. Ελάτε μαζί μας καθώς ταξιδεύουμε στο χρόνο για να εξερευνήσουμε τη συναρπαστική ιστορία του κρασιού και τους ανθρώπους που το κατέστησαν δυνατό.


Πότε δημιουργήθηκε το κρασί για πρώτη φορά;

Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αλλά υπάρχει ένας αρχαίος περσικός μύθος που αναγνωρίζει μια γυναίκα ως την ανακάλυψη του κρασιού. Σύμφωνα με το μύθο, ήταν πριγκίπισσα στην Περσέπολη που είχε χάσει την εύνοια του βασιλιά. Η ντροπή ήταν τόσο συντριπτική που ήπιε το χυμό μερικών επιτραπέζιων σταφυλιών που είχαν χαλάσει στο βάζο τους σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στη ζωή της. Η αυτοκτονία της δεν πήγε όπως είχε προγραμματιστεί – αντί να γλιστρήσει στον αιώνιο ύπνο ζαλίστηκε, μέθυσε και στη συνέχεια λιποθύμησε. Όταν ξύπνησε διαπίστωσε ότι όλα τα προβλήματα της ζωής της έμοιαζαν να έχουν περάσει. Πήγε την ανακάλυψή της στον βασιλιά, ο οποίος ήταν τόσο ερωτευμένος με το ποτό σταφυλιών, που είχε υποστεί ζύμωση, που την δέχτηκε πίσω υπέρ του.

Απολιθώματα εξήντα εκατομμυρίων ετών

Τα πρώτα ίχνη ουσιών που μοιάζουν με κρασί ανάγονται σε απολιθώματα εξήντα εκατομμυρίων ετών, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρόγονοί μας μπορεί κάλλιστα να έπιναν κρασί. Τα πρώτα απομεινάρια κρασιού, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, ανακαλύφθηκαν στην τοποθεσία Hajji Firuz Tepe, στα βόρεια βουνά Zagros του Ιράν. Η θέση χρονολογείται στη νεολιθική περίοδο (8500-4000 π.Χ.). Η τεχνική με άνθρακα επιβεβαίωσε ότι το κρασί χρονολογείται κάποια στιγμή μεταξύ 5400-5000 π.Χ. Αν και το κρασί χρονολογείται νωρίτερα από αυτό δεν έχει βρεθεί ακόμα, πιστεύεται ότι η τέχνη της οινοποίησης ξεκίνησε λίγο μετά το 6000 π.Χ., όταν οι άνθρωποι δημιούργησαν τους πρώτους μόνιμους οικισμούς μέσω της εξημέρωσης ζώων και φυτών. Αυτή η σταθερότητα επέτρεψε στους ανθρώπους να πειραματιστούν με την κουζίνα και τα ποτά τους. Μερικά από τα αγαπημένα μας πιάτα και ποτά που απολαμβάνουμε ακόμα και σήμερα, αναπτύχθηκαν σε αυτή τη χρονική περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας και φυσικά του κρασιού.

Οι σχέσεις των Ελλήνων με το κρασί

Οι επόμενοι που μετέφεραν τη δάδα αυτού του μεγάλου εμπορίου ήταν οι Έλληνες. Τα πρώτα σημάδια κρασιού στην Ελλάδα ήταν τα αντίγραφα πατητηρίων που βρέθηκαν σε τάφους της Κρήτης και χρονολογούνται μεταξύ 3000 π.Χ. – 2000 π.Χ. Πιστεύεται ο Μέγας Αλέξανδρος εισήγαγε επίσης το ποτό στην Ασία. Στην αρχαία Ελλάδα, το κρασί ήταν τόσο σημαντικό που ανέπτυξε θρησκευτικό καθεστώς. Εκτιμούσαν ιδιαίτερα το κρασί και αναφέρονταν σε αυτό ως «Ο χυμός των Θεών». Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το κρασί για να επιτύχουν διαύγεια πνεύματος όταν βρίσκονταν σε ένα συμπόσιο (μια συγκέντρωση όπου συζητήθηκαν προκαθορισμένα φιλοσοφικά θέματα). Το αρχαίο ελληνικό κρασί έγινε τόσο δημοφιλές στην Ευρώπη, με τους Έλληνες αποίκους σε αυτές τις χώρες να χρησιμοποιούν μοσχεύματα αμπέλου για να πολλαπλασιαστούν με άγρια αμπέλια που συνάντησαν σε όλη την ήπειρο. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι πολλές από τις ποικιλίες σταφυλιών που γνωρίζουμε σήμερα προέρχονται από τις ελληνικές ποικιλίες.

Πώς το κρασί ταξίδεψε εκτός Ευρώπης;

Ας περάσουμε τώρα σε κρασιά του νέου κόσμου όπως η Αυστραλία και η Αμερική. Αυτά τα κρασιά συχνά θεωρούνται κατώτερα από τα ευρωπαϊκά. Αν και τώρα αρχίζουν να παράγουν ορισμένα εξαιρετικά κρασιά, πρέπει επίσης να πούμε ότι αυτές οι χώρες προμηθεύουν μεγάλη ποσότητα τυποποιημένου επιτραπέζιου οίνου και λιγότερο εκλεκτό κρασί σε σύγκριση με την Ευρώπη. Δεν υπάρχει μεγάλη ιστορία στην Αμερική και την Αυστραλία, καθώς είναι χώρες που ιδρύθηκαν πρόσφατα. Το κρασί μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αμερική από τους Ισπανούς και για άλλη μια φορά καθαρά για θρησκευτικούς λόγους. Το κρασί έφτασε στη Βόρεια Αμερική μέσω των αποίκων που διέφυγαν από τις θρησκευτικές διώξεις για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στον νέο κόσμο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπήρχαν πολλοί καθολικοί στο μείγμα και, όπως ανέφερα προηγουμένως, το κρασί είναι βαθιά ριζωμένο στον καθολικισμό. Η Καλιφόρνια είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή. Τα κρασιά στην Αμερική πήραν το όνομά τους από την ποικιλία σταφυλιών που χρησιμοποιείται και όχι στη Γαλλία, όπου, φυσικά, τα ονόμασαν από την περιοχή προέλευσης.

Αναζητήστε κάβα στην περιοχή σας στον επαγγελματικό οδηγό f-all.gr

Αναζητήστε κάβα στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr



Kατηγορίες