Διασκέδαση Μπαλόνια

Η ιστορία των μπαλονιών

Τα μπαλόνια έχουν ενθουσιάσει και εξακολουθούν να ενθουσιάζουν πολλές γενιές παιδιών αλλά και ανηλίκων. Αγαπήθηκαν πολύ, ειδικά από τα παιδιά που ξετρελαίνονται από το θέαμα χρωματιστών μπαλών γεμάτων από αέρα να φεύγουν ψηλά στον ουρανό ή από ένα μπαλόνι δεμένο στο χεράκι τους να που τα ακολουθεί για πολλές ώρες μέχρι να αποκοιμηθούν ή μέχρι να τους λυθεί και να το χάσουν… Γι΄ αυτό, πολλά δάκρυα έχουν χυθεί για μπαλόνια που δραπέτευσαν.


Τα μπαλόνια με τις διάφορες μορφές τους εφευρέθηκαν για χρήση στις στρατιωτικές επικοινωνίες, τα επιστημονικά πειράματα και τις μεταφορές, αλλά δεν πέρασε πολύς καιρός πριν αρχίσουν να διασκεδάζουν με αυτά. Τα πρώτα ελαστικά μπαλόνια κατασκευάστηκαν από τον Michael Faraday το 1824 για χρήση στο εργαστήριο. Πριν από αυτόν όμως, οι Αζτέκοι χρησιμοποίησαν κύστεις χοίρων για θυσίες στους θεούς τους! Ο Faraday γενικά ασχολούνταν με τον ηλεκτρομαγνητισμό και την ηλεκτροχημεία, το μπαλόνι απλώς προέκυψε! Έβαλε δύο φύλλα καουτσούκ το ένα πάνω στο άλλο, έβαζε αλεύρι στη μέση για να τους εμποδίσει να ενωθούν και στη συνέχεια σφράγισε τις άκρες μαζί. Ο Faraday παρατήρησε ότι όταν γέμισε τα μπαλόνια με υδρογόνο είχαν σημαντική ανυψωτική δύναμη, αν και ήταν απογοητευμένος που διαπίστωσε ότι το υδρογόνο διαφεύγει. Ο βρετανός εφευρέτης και κατασκευαστής καουτσούκ, Thomas Hancock, άρχισε να διανέμει κιτ μπαλονιών το επόμενο έτος και μέχρι το 1847 οι έμποροι του Λονδίνου πωλούσαν τα πρώτα μπαλόνια από βουλκανισμένο καουτσούκ, επιτρέποντας ένα ισχυρότερο, πιο ελαστικό μπαλόνι.

Η δημοτικότητά τους φαίνεται να έχει αυξηθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Τα πρώτα εμπορικά μπαλόνια παρήχθησαν το 1912. Μια άλλη πρόοδος στη χρήση αναψυχής μπαλονιού είναι με την εισαγωγή των μπαλονιών αλουμινόχαρτου στη δεκαετία του 1970. Τα μπαλόνια αυτά κρατούν το σχήμα τους καλύτερα από τα μπαλόνια από καουτσούκ και γι ‘αυτό ήταν καλύτερα για να μεταφέρουν μηνύματα όπως «Happy Birthday!» ή «Είναι ένα αγόρι!”

Τα μπαλόνια από καουτσούκ και αλουμινόχαρτα δεν είναι τα μόνα που χρησιμοποιούνται για εορτασμούς. Στην Ανατολική Ασία, ένα ουράνιο φανάρι – το φανάρι του ουρανού γνωστό και ως φανάρι Κονγκμίνγκ ή Κινέζικο φανάρι, ένα μικρό κατασκευασμένο από χαρτί φανάρι, με άνοιγμα στο κάτω μέρος όπου είναι αναρτημένη μια μικρή φωτιά. Τα φανάρια του ουρανού έχουν γίνει δημοφιλή εδώ και πολλούς αιώνες. Χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για στρατιωτική σηματοδότηση, αλλά πλέον χρησιμοποιούνται ως μορφή εορτασμού σε πολλά φεστιβάλ. Συνιστούν ωστόσο γνωστό κίνδυνο πυρκαγιάς και γι΄ αυτό έχουν απαγορευτεί σε ορισμένες χώρες.

Επίσης δεν πρέπει να αψηφούμε τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν για το περιβάλλον και για το λόγο αυτό έχουν μειωθεί οι πωλήσεις μπαλονιών τα τελευταία χρόνια. Ένα μπαλόνι λάτεξ παγώνει όταν φτάνει σε υψόμετρο περίπου πέντε μιλίων, σπάει σε λουριά που μοιάζουν με σπαγγέτι και καταρρέει στο έδαφος σαν φύλλο. Πράγματι, το φυσικό λατέξ είναι βιοαποικοδομήσιμο, αλλά τα περισσότερα μπαλόνια από καουτσούκ είναι κατασκευασμένα από χημικά επεξεργασμένο λάτεξ και μπορεί να διαρκέσουν μήνες. Τα μπαλόνια μπορούν να είναι επικίνδυνα για τα θαλάσσια ζώα καθώς μπορούν να καταστραφούν στο πεπτικό σύστημα του ζώου.

Πάντως παρά τις όποιες ενστάσεις τα μπαλόνια εξακολουθούν να μαγεύουν μικρούς και μεγάλους! Στολίζουν παιδικά πάρτυ, βαπτίσεις, γάμους, εκδηλώσεις και αποτελούν ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών!

 

Αναζητήστε καταστήματα πώλησης μπαλονιών στην περιοχή σας!



Kατηγορίες