Διασκέδαση Εστιατόρια Κρεπερί

Η «γλυκιά» ιστορία δημιουργίας της πρώτης κρέπας

Στον κόσμο των γαστρονομικών απολαύσεων, λίγα φαγητά έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία τόσο των σεφ όσο και των λατρών του φαγητού όσο η κρέπα. Αυτή η λεπτή, λεπτή τηγανίτα με τις μυριάδες γλυκές και αλμυρές γεμίσεις έχει γίνει βασικό στοιχείο των τραπεζιών πρωινού, των μενού brunch και των πωλητών τροφίμων δρόμου σε όλο τον κόσμο. Αλλά πώς προέκυψε αυτό το ταπεινό πιάτο; Ποια είναι η ιστορία της κρέπας και πώς εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου; Σε αυτό το άρθρο, θα κάνουμε ένα ταξίδι στους αιώνες, εντοπίζοντας την προέλευση της κρέπας πίσω στις απαρχές της, εξερευνώντας την πολιτιστική της σημασία και ανακαλύπτοντας πώς εξελίχθηκε στο αγαπημένο πιάτο που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα. Πάρτε λοιπόν ένα φλιτζάνι καφέ και ας βουτήξουμε στη συναρπαστική ιστορία της κρέπας.


Οι ρίζες της κρέπας

Οι κρέπες προέρχονται από τη Γαλλία γύρω από τη Βρετάνη μέχρι τον 13ο αιώνα, όπου για τη δημιουργία τους χρησιμοποιούνταν αρχικά αλεύρι φαγόπυρου, ένα σχετικά νέο συστατικό στην Ευρώπη εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με τις ιστορίες, οι αγρότες έκαναν την πρώτη κρέπα ρίχνοντας κατά λάθος χυλό σε μια επίπεδη εστία. Το λεπτό στρώμα χυλού μετατράπηκε σε λεπτές, τραγανές και νόστιμες κρέπες. Οι γαλλικές κρέπες ήταν πολύ δημοφιλείς επειδή ήταν φθηνές και δεν χρησιμοποιούσαν πολλές πρώτες ύλες. Οι φτωχές οικογένειες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το χυλό φαγόπυρου που έχει απομείνει για να φτιάξουν κρέπες φαγόπυρου και να ελαχιστοποιήσουν τη σπατάλη τροφίμων. Σήμερα, οι κρεπερί, ή “crêperies”, είναι ένα κοινό στοιχείο σε πολλές γαλλικές και ευρωπαϊκές πόλεις. Οι άνθρωποι στις πόλεις μπορούν εξίσου εύκολα να βρουν κρέπες από casual πλανόδιους φαγητού στο δρόμο, όπως και σε επίσημα εστιατόρια.

Η λέξη κρέπα

Η λέξη “κρέπα” (ή “crêpe” στη γαλλική ορθογραφία) προέρχεται από την παλιά γαλλική λέξη “crespe”, η οποία προέρχεται από τη λατινική “crispus”, που σημαίνει κουλουριασμένος. Ο όρος πιθανότατα αναφέρεται στις χαρακτηριστικές καμπύλες άκρες των κρέπες. Οι κρέπες είναι τόσο δημοφιλείς στη Γαλλία που έχουν «Le Jour Des Crêpes», διακοπές κάθε 2 Φεβρουαρίου. Οι πλανόδιοι κρέπας δρόμου στη Γαλλία είναι περίπου τόσο δημοφιλή όσο εκείνοι των χοτ ντογκ στις ΗΠΑ, οπότε μπορείτε να βρείτε όλους να τρώνε κρέπες εκείνη την ημέρα. Ωστόσο, δεν γινόταν να γευτεί κανείς κρέπες στην Αμερική μέχρι τις αρχές του 1900, όταν ένας Γάλλος σεφ που ονομάζεται Henri Charpentier εισήγαγε τη γαλλική λιχουδιά στις πολιτείες.

Δημοφιλείς συνταγές για κρέπες

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για τις κρέπες είναι το πόσο ευέλικτες είναι. Τα πιάτα κρέπας είναι γρήγορα και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τα απολαύσουμε. Μπορείτε να φτιάξετε πιάτα με πολλές στρώσεις κρέπας, κρέπες επιδόρπιο με παγωτό ή απλά να τη φάτε σκέτη. Οι συνταγές κρέπας διαφέρουν επίσης από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, μια βελγική κρέπα είναι διαφορετική από τη γαλλική κρέπα. Ομοίως, το Palachinke είναι ένα σερβικό πιάτο που μοιάζει με κρέπα δημοφιλές στις νότιες και δυτικές σλαβικές περιοχές. Παρακάτω είναι μερικά δημοφιλή αλμυρά και γλυκά πιάτα κρέπας.

  • Οι Crepe Suzette είναι ένα κλασικό γαλλικό επιδόρπιο που αποτελείται από κρέπα με σάλτσα που περιέχει ξύσμα πορτοκαλιού, καραμελωμένο βούτυρο, triple sec, χυμό λεμονιού και λικέρ Κουρασάο. Τα εστιατόρια μερικές φορές συνοδεύουν τις κρέπες Suzette με μια ελαφρώς τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού. Ένα άλλο κλασικό πιάτο κρέπας είναι η παραδοσιακή γέμιση αυγού, ζαμπόν και τυριού. Τα μοντέρνα εστιατόρια προσθέτουν όλα τα είδη συστατικών στις αλμυρές κρέπες πρωινού.

  • Οι Crêpe sucrées, ή γλυκές κρέπες, μπορεί να περιέχουν πολλά γλυκά συστατικά όπως φρούτα, ζάχαρη άχνη, σοκολάτα, σαντιγί, παγωτό, λιωμένη μαύρη σοκολάτα, αλατισμένη καραμέλα, σιρόπι σφενδάμου και πολλά άλλα. Μια γλυκιά κρέπα που ανοίγει ελαφρώς με σοκολάτα και μπανάνα μέσα, για παράδειγμα, είναι ένα κοινό επιδόρπιο street food.

Αναζητήστε κρεπερί στην περιοχή σας στον επαγγελματικό οδηγό f-all.gr

Αναζητήστε κρεπερί στη Λάρισα στον επαγγελματικό οδηγό της πόλης elarisa.gr



Kατηγορίες