Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο H3N2 στις ειδήσεις ή να τον έχετε διαβάσει online. Αλλά πιθανότατα να μην γνωρίζετε πολλά για το τι είναι και πώς διαφοροποιείται από άλλα είδη γρίπης. Ο ιός είναι γνωστός και ως Αυστραλιανή γρίπη, επειδή είναι το ίδιο στέλεχος που πρόσφατα προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην Αυστραλία. Η περασμένη χειμερινή περίοδος της γρίπης στην Αυστραλία ήταν η χειρότερη που είχε βιώσει η συγκεκριμένη χώρα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Κάθε χειμώνα υπάρχουν διάφορα στελέχη του ιού της γρίπης, τα οποία “κυκλοφορούν περισσότερο” από άλλα. Ο ιός Η3N2 είναι μόνο ένα από αυτά. Είναι ένας ιός της γρίπης Α που φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρές λοιμώξεις σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανακάμπτουν σε περίπου μια εβδομάδα και δεν χρειάζονται ειδική θεραπεία πέραν της ανάπαυσης στο κρεβάτι, της καλής ενυδάτωσης και τυχόν θεραπευτικής αγωγής. Αλλά για κάποιους (πολύ ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, ή άνθρωποι με προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις) η Αυστραλιανή γρίπη μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Η γρίπη H3N2 είναι ένας υπότυπος της γρίπης Α. Παρόλο που είναι πολλαπλοί οι τύποι γρίπης, μόνο η γρίπη Α κατανέμεται περαιτέρω σε υποτύπους. Αυτά τα είδη υποδιαιρούνται ακόμη περισσότερο, όπως τα εντοπίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) με βάση τα εξής κριτήρια : υποδοχέας προέλευσης (τύπος ζώου στον οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός – χοιροειδή, πουλιά, κλπ., γεωγραφική προέλευση (τοποθεσία / πόλη στην οποία ο ιός απομονώθηκε για πρώτη φορά), αριθμός στέλεχος, έτος απομόνωσης. Κάθε χρόνο υπάρχουν παραλλαγές της γρίπης που προκαλούν ασθένεια κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης. Ο ιός μεταλλάσσεται, καθιστώντας δυσκολότερες τις όποιες προβλέψεις.
Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από τον τύπο της γρίπης που κυκλοφορεί σε οποιαδήποτε δεδομένη εποχή. Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξετάζει την παγκόσμια κατάσταση και συνιστά ποια στελέχη της γρίπης πρέπει να περιληφθούν στο εμβόλιο που θα παρασκευαστεί για την επόμενη σεζόν. Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη προστασία που έχουμε έναντι της γρίπης. Αλλά η γρίπη είναι απρόβλεπτη. Οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται συνεχώς, γι’ αυτό και θυμίζουν κάτι σαν κινούμενο στόχο, όταν ο ΠΟΥ αποφασίζει ποια στελέχη του ιού θα συμπεριλάβει σε κάθε εμβόλιο. Όταν οι υπάλληλοι της ΠΟΥ επιλέγουν τα στελέχη της γρίπης για να συμπεριλάβουν στο ετήσιο εμβόλιο γρίπης, επιλέγουν δύο στελέχη της γρίπης Α (μία παραλλαγή του H1N1 και μία παραλλαγή του H3N2) και ένα ή δύο στελέχη της γρίπης Β. Τα περισσότερα εμβόλια γρίπης περιέχουν τρία στελέχη αλλά το τετραδύναμο εμβόλιο και το εμβόλιο ρινικού ψεκασμού, Flu Mist, περιέχουν τέσσερα (δύο στελέχη της γρίπης Β αντί για ένα). Αυτά τα στελέχη επιλέγονται για 6 μήνες πριν αρχίσει η εποχή της γρίπης, διότι διαρκεί τόσο πολύ η παρασκευή και προετοιμασία αυτών των εμβολίων για διανομή. Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του γενικού πληθυσμού πρέπει να κάνουν πάντα το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης, επειδή τα στελέχη του ιού μπορεί ν’ αλλάξουν από έτος σε έτος, ενώ η προστασία από το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να μειωθεί μετά από περίπου έξι μήνες. Τα μικρά παιδιά πιστεύεται ότι είναι οι κύριοι παράγοντες εξάπλωσης της γρίπης. Σύμφωνα με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας η τυπική αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης είναι 40-60%, πράγμα που σημαίνει ότι για κάθε 100 άτομα που εμβολιάζονται θα προστατευθούν περίπου οι 40 με 60 από αυτούς.
Ανεξάρτητα από το τι είδους στέλεχος της γρίπης κυκλοφορεί κάθε χρόνο, πρέπει να ξέρετε τι να περιμένετε από τη γρίπη. Είτε προκαλείται από τη γρίπη τύπου Η3Ν2 ή άλλο στέλεχος, τα τυπικά συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν: πόνους στο σώμα, πυρετό, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, βήχα, εξάντληση, μικρή συμφόρηση, έμετος και διάρροια – όχι συχνές, συμβαίνουν συχνότερα στα παιδιά. Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει με βεβαιότητα ότι έχετε τη γρίπη. Η διάγνωση γίνεται με βάση τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, μια φυσική εξέταση και μερικές φορές μια ταχεία εξέταση γρίπης που εκτελείται χρησιμοποιώντας ρινικό ή λαιμό. Εάν ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης διαπιστώσει ότι έχετε τη γρίπη, η θεραπεία μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ηλικία σας, τη γενική υγεία και το χρονικό διάστημα που έχετε αρρωστήσει. Μπορεί να σας συνταγογραφηθεί ένα αντιιικό φάρμακο (όπως το Tamiflu ή το Relenza) που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων σας ή της διάρκειας της ασθένειάς σας. Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά αν ληφθούν εντός των πρώτων 48 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, οπότε αν έχετε αρρωστήσει περισσότερο από αυτό, ο πάροχος μπορεί να αποφασίσει ότι η λήψη τους δεν θα σας ωφελήσει πραγματικά. Μπορεί επίσης να σας ειπωθεί ότι δεν χρειάζεστε αντιικό φάρμακο εάν δεν είστε σε υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές της γρίπης. Ακόμη και αν δε σας χορηγηθούν αντιιικά φάρμακα, υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αισθανθεί καλύτερα με το να ξεκουράζεστε αρκετά και να πίνετε πολλά υγρά είναι. Η λήψη αντιβιοτικών δεν θα βοηθήσει αν δεν έχετε δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη επειδή τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς.
Αναζητήστε παθολόγους στην περιοχή σας!