Γενικοί Οικογενειακοί Ιατροί Υγεία

Γενικοί οικογενειακοί ιατροί

Μέχρι τώρα οι περισσότεροι συγχέαμε τον οικογενειακό ιατρό με τους ιατρούς που είναι σε αναμονή για ειδικότητα. Πλέον όμως η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής δίνει συγκεκριμένο περιεχόμενο στο γνωστικό αντικείμενο του οικογενειακού γιατρού. Πρόκειται για ένα νέο θεσμό στη χώρα μας, θεσμό όμως ιδιαίτερα δοκιμασμένο για πολλά χρόνια στο εξωτερικό και μάλιστα τόσο χρήσιμο ώστε να μη μπορεί ο ασθενής να δει γιατρό άλλης ειδικότητας αν πρώτα δεν περάσει από τον οικογενειακό του γιατρό, αποσυμφορίζοντας έτσι το νοσοκομειακό σύστημα. Στόχος του είναι να θεραπεύσει τον ασθενή χωρίς αυτός να χρειαστεί να πάει στο Νοσοκομείο ή αν το πρόβλημα δεν άπτεται της ειδικότητάς του στοχευμένα να τον παραπέμψει στην κατάλληλη ειδικότητα.


Ο οικογενειακός γιατρός είναι γιατρός που φροντίζει όλη την οικογένεια. Οι περισσότεροι τύποι γιατρών θεραπεύουν συγκεκριμένες ασθένειες. Οι οικογενειακοί γιατροί εκπαιδεύονται σε όλους τους τομείς της ιατρικής. Φροντίζουν συνολικά για εσάς ως άτομο σε όλα τα στάδια της ζωής σας, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο σας. Η φροντίδα αυτή περιλαμβάνει τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία σας. Οι οικογενειακοί γιατροί επιδιώκουν να σας γνωρίσουν προσωπικά. Χτίζουν μια σχέση προσωπική μαζί σας και την οικογένειά σας. Γνωρίζουν το ιστορικό της υγείας όλων των μελών της οικογένειας σας, τον τρόπο ζωής σας, τις συνθήκες εργασίας σας, τις συνήθειές σας και έτσι είναι σε θέση να λάβουν σωστότερες αποφάσεις περί της υγειονομικής σας περίθαλψης.

Ο οικογενειακός σας γιατρός είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση και τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών. Γνωρίζοντας καλά την καθημερινότητα της οικογένειας παρέχει συμβουλές σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία βοηθώντας στην πρόληψη των προβλημάτων πριν αναπτυχθούν. Εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα που απαιτεί φροντίδα από έναν ειδικό, θα σας καθοδηγήσει ώστε να ενεργήσετε με τον πιο σωστό τρόπο.

Όλοι πρέπει να έχουμε οικογενειακό γιατρό, ακόμη και αν δεν έχουμε πρόβλημα υγείας. Οι οικογενειακοί γιατροί εκπαιδεύονται στην προληπτική ιατρική. Η πρόληψη ή η αποφυγή ενός προβλήματος υγείας είναι καλύτερη από την αντιμετώπιση ή διαχείριση του αφού εκδηλωθεί. Εκπαιδεύονται για τη θεραπεία όλων των τομέων φροντίδας. Αυτά περιλαμβάνουν: φροντίδα ανηλίκων, φροντίδα ηλικιωμένων, παρακολούθηση χρόνιων παθήσεων όπως για παράδειγμα το άσθμα και οι καρδιακές παθήσεις, μικρές χειρουργικές επεμβάσεις, επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ξεκινήσετε να αναζητάτε οικογενειακό γιατρό. Μπορείτε να μιλήσετε με φίλους σας που είναι ευχαριστημένοι από το γιατρό τους και να ζητήσετε μια σύσταση. Στη συνέχεια ελέγξετε μέσω της ασφάλειά σας τη λίστα των γιατρών που σας προτείνονται. Μόλις συγκεντρώσετε τα ονόματα μερικών ιατρών, καλέστε τους για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες. Μερικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε είναι αν δέχονται νέους ασθενείς, αν είναι συμβεβλημένοι με την ασφάλειά σας, ποιες μέρες και ώρες δέχονται, σε ποιο νοσοκομείο εργάζεται, που βρίσκεται το ιατρείο του για να γνωρίζετε εάν έχετε εύκολη πρόσβαση.

Μόλις βρείτε τον γιατρό που φαίνεται να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, προγραμματίστε ένα ραντεβού μαζί του για να γνωριστείτε. Έχετε υπόψην σας ότι χρειάζεται χρόνος για να δημιουργήσετε μια σχέση με το γιατρό σας. Ο ακρογωνιαίος λίθος της οικογενειακής ιατρικής είναι η προσωπική σχέση ασθενούς-ιατρού. Στην αρχή, ο οικογενειακός γιατρός σας θα δημιουργήσει ένα σχέδιο προσωπικής θεραπείας που περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με την υγεία της οικογένειάς σας, το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής σας. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν οικογενειακό γιατρό έχουν καλύτερα συνολικά αποτελέσματα υγείας, χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και χαμηλότερο συνολικό κόστος φροντίδας.

Αναζητήστε οικογενειακό ιατρό στην περιοχή σας!



Kατηγορίες